ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site


Hardloopaccessoires

Hierbij een overzicht van hardloopaccessoires en andere handige spullen die je hele hardloopgebeuren nog leuker, gezonder en effectiever maken.

Hartslagmeter

Een Hartslagmeter is prima aankoop. Aan de hand van je maximale hartslag of anaŽrobe drempel kan je op juiste wijze trainen. Tip: De batterijen van de borstband van je hartslagmeter gaan langer mee als je deze direct na afloop van je training droog maakt.

Sporthorloge

Sporthorloge's zijn verkrijgbaar met alle denkbare functie's. Voor hardlopers is een horloge met GPS, stopwatch en countdown (voor intervaltraining) heel nuttig.

Hardloopmuziek

Met hardloopmuziek volg je een trainingsschema op je smartphone of mp3 speler. Tijdens het hardlopen volg je de aanwijzingen van de muziek. Erg motiverend en gemakkelijk. Loop ook niet altijd met muziek: vogelgeluiden, het waaien van de wind, je eigen ademhaling, je voetstappen of gewoon de stilte geeft ook veel loopplezier. Tijdens duurlopen kan je het beste naar rustige muziek luisteren. Bij snelheidstraining: korte en snelle nummers. Nog een tip: loop niet met muziek bij drukke omstandigheden en wees ook altijd extra alert op onverwachte gebeurtenissen. Voor meer info en mp3 muziek downloaden: Hardloopmuziek.

Hardloopapps

Hardlopenmet een app maakt rennen nog leuker en uitdagender. Bovendien geeft het je extra motivatie. Met Hardloopapps kan je bijhouden hoeveel je hebt gelopen, je snelheid, je looproute, je verbrande calorieŽn, je vorderingen en nog veel meer.

Hardloop koptelefoons en oordopjes

Koptelefoons en oordopjes voor hardlopen moeten lekker zitten en ook goed blijven zitten, zweetbestendig en waterbestendig. De geluidskwaliteit is uiteraard ook heel belangrijk. De omgevingsgeluid moet altijd hoorbaar zijn, omdat anders gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Hardlopen met muziek is motiverend en heel plezierig. Voor meer info: Hardloop koptelefoons en oordopjes.

Hardloopkleding

Gebruik de juiste Hardloopkleding. Onder bijna alle weersomstandigheden is het mogelijk plezierig te lopen. Tip: Zorg ervoor dat bij het kopen van een hardloopbroek deze een zakje heeft om je sleutels in te kunnen doen. Je kunt ook je sleutels aan de veters van je schoen bevestigen.

Extra sleutels

Laat wat extra sleutels maken, zodat je niet met een hele bos sleutels moet gaan hardlopen.

Sportbh

Let er bij de aanschaf van een sportbeha op dat deze ten eerste voldoende steun geeft aan de borsten tijdens het hardlopen. Ook is het belangrijk dat de sportbeha lekker zit en dat deze geen schuurplekken kan veroorzaken. Ten derde moet het vocht goed worden afgevoerd. Voor een ruime collectie sportbeha's van bekende merken: Bol.com/sportbh.

Handschoenen

Handschoenen gebruik je niet te snel. In het begin kan het wel wat koud zijn zonder, echter je handen komen vrij snel op temperatuur. Eenmaal op temperatuur is het lekkerder om zonder te lopen. Zie meer informatie: Loophandschoenen.

Muts

Bij koud weer kan je het beste een muts dragen. Veel energie (ongeveer 40%) verlies via je hoofd. Voor meer informatie: Hardloopmuts.

Thermische ondergoed

Door het dragen van thermische onderkleding zal je een stuk minder last hebben van een nat en bezweet lichaam, omdat het zweet gemakkelijker wordt afgevoerd. Bovendien houdt het in de winter de lichaamswarmte vast.

Zweetband

Een zweetband voor je hoofd voorkom je dat zweet in je ogen komt. Met een polszweetbandje kan je op verschillende plaatsen van je hoofd zweet wegvegen.

Compressiekousen

Deze hoge kniekousen (vaak zijn ze zwart, soms wit) kunnen (kuit) blessures voorkomen. Ook verbeteren compressiekousen de bloedcirculatie in het onderbeen, waardoor het hart minder bloed moet rondpompen. Ze kunnen daarom loopprestaties verbeteren.

Hardloopsokken

Door het dragen van speciale Hardloopsokken (een bekend merk is Falke) wordt het vocht beter afgevoerd. Ook kan het blaren voorkomen. Let er bij de aanschaf van sokken vooral op dat deze naadloos zijn. De betere loopsokken hebben hielbescherming, teenbescherming en zijn voorzien van een links en rechts merkteken.

Reflecterende hesjes en verlichting

Zorg ervoor dat je goed gezien wordt. Gebruik 's avonds reflecterende hesjes, reflecterende bandjes, hesjes met led verlichting of lampjes, zodat auto's en fietsers je zien in het donker. Blijf in het donker ook altijd alert: er zijn genoeg fietsers die zonder licht rijden of dat je toch niet goed gezien ondanks al je maatregelen. Voor meer informatie: Hardloop verlichting.

Startnummerband

Met een startnummerband kan je met behulp van twee drukknoopjes gemakkelijk je startnummer bevestigen. Bovendien voorkom je dat je hardloopkleding beschadigd door niet meer gebruik te maken veiligheidsspelden.

Hardloopschoenen

De juiste Hardloopschoenen en een goed loopschema kan je veel blessureleed voorkomen. Tip: Laat je loopschoenen niet op de verwarming drogen, maar doe wat proppen krantenpapier in je schoenen. Te veel warmte is niet goed voor je schoenen.

Inlegzooltje en inleghaakjes

Bij blessureproblemen kan je in eerste instantie kiezen voor een Hakverhoging (bij achillespees en kuit problemen) of voor een Inlegzool (deze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten).

Schoenentas

Een schoenentas voor je (vuile) hardloopschoenen voorkomt dat je sporttas en sportkleding vies wordt.

Elektrische schoenendroger

Handig: met een schoenendroger is het niet meer nodig je hardloopschoenen vol te proppen met krantenpapier.

Snelveters

Met behulp van Snelveters kunnen triatleten sneller hun fietsschoenen wisselen voor hardloopschoenen. Er zijn twee verschillende systemen: elastische schoenveters met snelsluiters. En een stuk goedkopere methode: korte gewone schoenveters met snelsluiters.

Sportvoeding

Met behulp sportvoeding kan je je hardlooppresatie's verbeteren en het herstel versnellen. Voor duursporters kan sportvoeding in grote lijnen verdeeld worden in: voeding voor het sporten (koolhydraatrijk), tijdens het sporten (gemakkelijk te gebruiken, koolhydraatrijk) en na het sporten (koolhydraatrijk en eiwitrijk). Voor meer info: Duursportvoedingtabel. Ook is het belangrijk voldoende vocht te gebruiken. Drink minstens anderhalve liter per dag te drinken. Sporters moeten (nog) meer drinken. Tijdens een zware training of op een warme dag kan het vochtverlies oplopen tot een liter per uur. Bij een vochtverlies van 2% van het lichaamsgewicht (dat is 1,5 liter voor iemand van 75 kg) gaat het prestatievermogen duidelijke achteruit. Drink daarom voor, tijdens (per kwartier 150-250 ml) en na het sporten voldoende. Meer drinken dan een liter per uur heeft geen zin omdat je lichaam niet meer vocht kan verwerken. Als je minstens een liter lichtgele urine (dus niet donkergeel) per dag produceert en geen moeite hebt met de stoelgang mag je aannemen dat je voldoende gedronken hebt. Voor meer info: Vochtverlies en Duursportvoeding tabel.

Flessen gordel

Is een riem met flesjes. Heel nuttig tijdens je lange duurlopen hartje zomer. Voor meer info: Drinksystemen voor hardlopen en  Hardlopen in de zomer.

Drinkrugzak

Een drinkrugzak is een rugzak met een drinksysteem voor zo'n twee liter vocht. Heel nuttig hartje zomer tijdens je lange duurlopen. Het beste kan je alleen water gebruiken. Sportdrank resten zijn lastig te verwijderen. Voor meer info: Drinksystemen voor hardlopen.

GPS en internet

Met behulp van GPS en internet kan je op een vrij gemakkelijk en betrouwbare manier de lengte van je looprondje bepalen.
Voor meer info: Loopafstanden berekenen.

GPS navigatie

Met GPS navigatieapparatuur (ook verkrijgbaar als GPS sporthorloge) kan je de gelopen afstand en snelheid (zie ook Duurlooptabel) tijdens je training bekijken. Vaak is het ook mogelijk je looprondje te registreren en je hartslag te meten.

Trainingslogboek

Het beste kan je al je trainingen opschrijven in een logboek, zodat je over een langere periode kunt nagaan wat goed (en fout) is gegaan. Voor meer info en twee voorbeelden:Trainingslogboek.

Blarenpleister

Blarenpleisters verminderen de pijn en druk. Deze pleisters kunnen ook een preventieve werking hebben. Voor meer info: Compeed blarenpleisters.

Eeltvijltje

Door druk en wrijving op je voeten kan eelt ontstaan. Verwijder ook niet te veel eelt in een keer: eelt heeft ook een beschermende functie.

Massageolie

Massageolie is een ideale olie om je huid, spieren en gewrichten voor het sporten op goede temperatuur te brengen en afloop het herstel te bevorderen. Voor meer info: Weleda massageoliŽn.

Spierwrijfmiddelen

Voor soepele spieren en gewrichten voor en na het sporten. Bekende merken zijn: Perskindol, Midalgan, VSM en Advil.

GezichtscrŤme of vaseline

Als het erg koud is kan je ook je lichaamsdelen (lippen, gezicht, etc) invetten met gezichtscrŤme of vaseline.

Coldpack

Een coldpack is een zakje met gel dat nadat het in de vriezer heeft gelegen lang koud blijft. Behandel de eerste 48 uur na het ontstaan van een blessure de geblesseerde plek met een coldpack (of ijsblokjes). Door te koelen verminder je gedeeltelijk zwelling en een ontstekingsreactie. Voor meer informatie: Coldpack en Hardloopblessures.

Neusstrips

Door gebruik te maken van een neusstrip (zo'n pleister op je neus) adem je tijdens wedstrijden gemakkelijker. Opmerking: Het psylogische voordeel is groter dan het lichamelijk profijt. Voor meer info: Breathe Right neusstrips en Ademhalen tijdens hardlopen.

Hardloopbril

Let bij de aanschaf van een zonnebril waarmee je wilt gaan hardlopen er op dat deze niet te veel beweegt op je neus. Maak daarom altijd een proef rondtje in de winkel. Veel brillen hebben drie wisselbare glazen (voor elke weerssituatie een andere): donker (bij zonnig weer), gekleurd (bij bewolkt en mistig weer) en transparant (bij mistig weer en tegen zand, insecten ect). Voor meer informatie: Hardloopbrillen.

Polsportefeuille

In een pols portefeuille kan je onder andere sleutels, wat los geld, indentieteitkaart (is tegenwoordig verplicht bij je te hebben), telefoonnummer van partner, ouders of anderen, mobieltje en een OV chipkaart doen. Ook belangrijk: je medische gegevens (bloedgroep, chronische aandoeningen, medicijngebruik, donorschap etc.)

Identificatieplaatje

Gebruik een persoonlijke identificatie plaatje met gegevens als je naam, geboortedatum, bloedgroep en andere medische gegevens. Een nadeel van een naamplaatje is dat je niet zo veel gegevens kwijt kunt. Tip: is niet alleen zeer nuttig voor sporters maar ook voor kleine kinderen. Voor meer info: SOS-hulpmiddelen.

Mobieltje

Wanneer je alleen door een natuurgebied loopt kan je een mobieltje meenemen.

Sportboeken

Lees en praat over hardlopen. Zodat je weet wat het effect van sporten voor je lichaam en geest is. Voor meer info: Hardloopboeken, Trainingsboeken, Fitness en Sportvoeding.

Hardloopband

Wanneer je niet graag Ďs avonds alleen in donker loopt of als je midden in de stad woont (veel verkeer, luchtvervuiling en stoplichten) of als je het gewoon gezelliger vindt op de sportschool te trainen kan je gaan lopen op een loopband. Voor meer info: Lopen op een loopband. Voor een ruime keuze: Bol.com/hardloopbanden.

Babyjogger

Voor hardlopende mannen en vrouwen met kinderen en met een volle agenda is een babyjogger waarschijnlijk een goede oplossing. Een hersteltraining met een babyjogger gaat prima.

Pedometer

Een beetje ouderwetse methode om een afstand te bepalen. Tegenwoordig is GPS (zie terug) een stuk gemakkelijker in gebruik en betrouwbaarder Een pedometer (of stappenteller) telt het aantal stappen dat je maakt tijdens een looptraining. Een stap is gelijk aan twee passen. De meeste stappentellers bepalen aan de hand van je paslengte en het aan stappen de gelopen afstand. De ietswat duurdere exemplaren hebben andere functies, zoals calorieŽnverbruik, stopwatch en een snelheidsmeter.

Kopen in het buitenland

Is vaak goedkoper. Voor meer info: Kopen via internet in het buitenland.

Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site