ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site

Informatie hardloopkleding

Naar de hardloopwinkel van bol.com

De voordelen van de juiste hardloopkleding die hoort bij het jaargetijde mag je niet onderschatten. De aanschaf van hardloopkleding kan misschien wel wat kostbaar zijn, maar je hebt er jarenlang veel plezier van. Zo zal je met een thermisch shirt (bekende merken zijn: Odlo, Craft en Adidas) en minder last hebben van een nat en bezweet lichaam, omdat deze gemaakt is van kunststofvezels die weinig vocht vasthouden. Bij een gewoon katoenen T-shirt is dat wel het geval, omdat katoen bestaat uit holle vezels die gemakkelijk vocht vasthouden.

Materialen

Om te beginnen een overzicht van veel gebruikte materialen.

Coolmax Lycra

Coolmax Lycra

Gecombineerd met Lycra houdt dit materiaal het lichaam droog en koel, zelfs onder warme omstandigheden.

Lycra

Lycra

Zeer licht, synthetisch weefsel. Kleding gemaakt van dit materiaal behoudt een goed pasvorm.

Lycra Power

Lycra Power

Zeer flexibele stof die ook de spieren sterk samendrukt, waardoor minder vermoeidheid  van de spieren.

Goretex

Goretex

Deze stof houdt regen tegen. Transpiratie kan wel naar buiten. Hierdoor is de stof waterdicht en ademend.

Windstopper

Windstopper

Gemaakt van licht materiaal dat de (koude) wind tegenhoudt. Heeft ook goede ademende eigenschappen.

Super Roubaix

Super Roubaix

Deze stof heeft de kenmerken: isolerend, sterk duurzaam en zacht. Het materiaal voor winterkleding.

Tactel

Tactel

Dit materiaal is ademend, sneldrogend, sterk, duurzaam, zacht en bovendien licht van gewicht.

Onderkleding

Door het dragen van thermokleding zal je een stuk minder last hebben van een nat en bezweet lichaam, omdat het zweet gemakkelijker wordt afgevoerd. Bovendien houdt het in de winter de lichaamswarmte vast. Om goed te profiteren van thermische onderkleding moet ook de bovenkleding aangepast zijn (thermische onderkleding in combinatie met een jack dat weinig vocht doorlaat zal geen goed effect hebben). Thermische shirt zijn verkrijgbaar in korte, lange mouw en in hemdjes.

Hardloopjack

Een Hardloopjack is vooral van belang dat het ademend, omdat anders het vocht van je lichaam niet goed wordt afgevoerd. Een goed loopjack is bovendien winddicht en regenbestendig. De stof waarvan dit hardloopjack gemaakt is, is zo geweven dat het wel transpiratievocht doorlaat maar regendruppels niet. Dit komt omdat zweetpartikels in verhouding veel kleiner zijn dan regendruppels. Een duur hardloopjack in combinatie met een gewoon katoenen T-shirt als onderkleding heeft geen bevredigend effect.

Hardloopshirt

Hieronder een samenvatting om het allemaal wat overzichtelijk te houden. Loopshirts zijn verkrijgbaar met lange, halflange, korte en zonder mouwen. Het laatste model wordt singlet genoemd. Ook de dikke en het gebruikte materiaal zijn er veel variaties. Zo kan een keuze worden gemaakt uit winddicht, ademend en vochtregulerend. De duurdere shirts hebben al deze drie de eigenschappen. Het gebruik is afhankelijk van het jaargetij. Hartje winter is een loopshirt minder geschikt; je kan dan beter kiezen voor een hardloopjack met daaronder thermische onderkleding.

Hardloopbroek

Een running short is een wijde korte hardloopbroek. Ook zijn er strakke hardloopbroeken (tights) te koop. Deze zijn vochttransporterend en verkrijgbaar met een korte, halflange en lang pijp en in diverse diktes. In de winter kan je het beste als hardloopbroek een lange tight gebruiken. Koop een tight niet te strak, omdat je anders mogelijk last zult hebben van onvoldoende bewegingsvrijheid. Ook ontstaat er bij koud weer een isolerend warm luchtlaagje.


Regenkleding

Goede regenkleding is regenbestendig, winddicht, goed ademend en er kunnen ventilatieopeningen gemaakt worden. Omdat de eerste drie eigenschappen moeilijk te combineren zijn zal je dit alleen bij de wat dure regenpakken (o.a. gemaakt van gore-tex ) aantreffen. Bij de betaalbare standaard regenkleding moet je een keuze maken tussen een ademend maar niet regenbestendig / winddicht pak of andersom. Het grote nadeel van een niet ademend pak is dat je er in gaat zweten. Voor het loopweer: Buienradar en weersverwachting.

Sokken

Door het dragen van speciale hardloopsokken (een bekend merk is Falke) wordt het vocht beter afgevoerd. Ook kan het blaren voorkomen. Let er bij de aanschaf van sokken vooral op dat deze naadloos zijn. Vaak hebben hardloopsokken hielbescherming en teenbescherming en zijn voorzien van een links en rechts merkteken.

Handloopschoenen

Maak in de winter niet te snel gebruik van handschoenen. In het begin kan het wel wat koud zijn zonder, echter je handen komen vrij snel op temperatuur. Voor echt koude omstandigheden zijn er thermische Loophandschoenen te koop.

Muts

Bij koud weer kan je het beste een muts dragen, omdat je veel energie (ongeveer 40%) via het hoofd verliest. Als het erg koud is kan je lichaamsdelen die gevoelig zijn voor kou (lippen, gezicht, handen etc) invetten met vaseline. Voor meer informatie: Hardloopmuts.

Tip

Het is niet altijd nodig je loopkleding te wassen. In dat geval is het spoelprogramma van je wasmachine voldoende. Het is goed voor het milieu en beter voor de levensduur van je sportkleding.

Tenslotte

Hardloopkleding moet in de eerste plaats doelmatig zijn. Ook moet het lekker zitten. En als het even kan mooi zijn. Zie ook: Hardlopen in de winter.


Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site