ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site

Runner's high

Naar de hardloopwinkel van bol.com

Sporten is goed voor je lichaam Ún voor je geestelijke welbevinden. Na een half uur hardlopen voelen de meeste sporters zich in een prima gemoedstoestand. Dit fenomeen wordt ook wel runner's high genoemd.

Runner's high

  • Runners high wordt veroorzaakt door een opiumachtige stof endorfine. Deze wordt door het lichaam aangemaakt tijdens een langdurige inspanningen. Ze verminderen het pijngevoel, maar ze zorgen ook voor een gevoel van geluk of euforie.
  • Dit geluksgevoel treedt bij de meeste mensen op na een duurinspanning van een uur. Bij vele ook na kortere inspanningen. Een duurtraining van een halfuur kan na afloop ook een prettig gevoel geven.
  • Runners high is een van de reden dat mensen regelmatig zichzelf behoorlijk in het zweet werken.
  • Voor het geval je geen of weinig merkt van een opvallend prettig gevoel na afloop van een training: er zijn ook veel mensen die het effect gewoon niet kennen. Ook kan het in de loop jaren verminderen of langzaam verdwijnen.
  • Niet alleen tijdens het hardlopen, maar ook de uren na je training kan endorfine positieve invloed hebben op je gemoedstoestand. Na zware duurinspanning kan het je stemming enkele dagen positief beinvloeden.
  • Runners high kan hardlopen verslavend maken. Je kunt echter ook te veel doen: Overtraindheid.
  • En ook te weinig. Er kunnen ontwenningsverschijnselen optreden als je een aantal trainingen achter elkaar moet overslaan.
  • Het fenomeen Runners high is wetenschappelijk bewezen. Uit een Duits onderzoek uit 2008 blijkt dat er inderdaad endorfine vrijkomt na een lange duurinspanning. De onderzoekers maakte een hersenscans van lopers voor en na een looptraining. Door de vernieuwde hersenscan methode blijkt het inderdaad juist te zijn dat na het hardlopen er meer endorfinen in de hersenen wordt aangetroffen.
  • Zie ook: Sporten en geestelijke gezondheid.

Tenslotte

  • Bij stress kan het schoonmaken van je huis ook stressverlagend werken. Door spanning maakt je lichaam adrenaline aan. Bij dat proces komt glucose vrij, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Als je niet in beweging bent wordt deze energie niet verbruikt. Je lichaam maakt daarop als reactie antistresshormonen aan, die ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel weer daalt. Daardoor voel je je flauw en gejaagd.
Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site