ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site


Algemene trainingsleer boeken

Optimalisering van training
door Harm Kuipers

Paperback | 272 pagina's | 2006
ISBN: 9789060765340
Beschrijving:
Sport, beweging en gezondheid is naast een belangrijk theoretisch basisboek ook een boek met uitgebreide trainingsprogramma's en adviezen. Er wordt onder meer geadviseerd over aankomen en afvallen, kalk en skelet en voedingspreparaten. Daarnaast komen verschillende sporten en hun heilzame werking aan bod. Belangrijk zijn eveneens de hoofdstukken over het voorkomen en behandelen van sportblessures. Dit boek is een goed begin voor een gezond en fit leven.
Harm Kuipers was in 1975 wereldkampioen schaatsen allround. Naast zijn leven als topsporter studeerde hij medicijnen. Op dit moment is hij hoogleraar bewegingswetenschappen aan de universiteit van Maastricht en tevens lid van de medische commissie van het Internationaal Olympisch Comité.
Recensie:
Harm Kuipers wil het prestatievermogen van atleten verbeteren en hen doen pieken op de gewenste momenten. Zijn boek is wetenschappelijk opgebouwd. Kuipers legt uit welke organen (bloed, longen, lever, nieren, zenuwen) een rol spelen bij prestaties, hoe de spieren in elkaar zitten en energie leveren, hoe we onze ideale hartfrequentie kunnen bepalen. Hij verklaart de principes van training en herstel, periodiseren en afbouwen, belasting en overbelasting en hoe we die kunnen herkennen en moeten noteren in een logboek. Hij spreekt ook over sport bij jongeren, vrouwen en ouderen, de rol van de voeding, het eten voor, tijdens en na een wedstrijd, onnodige voedingssupplementen, vitamines, ijzer, ideaal gewicht; verder over het testen van snelheid, anaeroob en aeroob vermogen, VO2max, omslagpols, interpretatie van testgegevens, hoogtetraining, mentale aspecten. Hij eindigt met praktijkvoorbeelden van sporters met problemen en de oorzaken ervan. Het boekje is bedoeld voor trainers, geschoolde atleten en leraren L.O. De uitleg is soms moeilijk, bijvoorbeeld bij de herkenning van overtraining (pagina 49). Twee elementen ontbreken: trainingsschema's en preventie en behandeling van blessures. Het boekje munt uit door zijn kernachtigheid en kwaliteit. Grondig herziene en uitgebreide druk.
(NBD|Biblion recensie, Redactie)

Bestel bij

Doeltreffend trainen
door Peter Janssen en Hans Strijbosch

Paperback | 272 pagina's | 2008
ISBN: 9789460080104
Beschrijving:
Aan het einde van de jaren tachtig schreef Peter Janssen zijn bestseller Training, Melkzuur, Hartfrequentie. De trainingsprincipes, die daarin beschreven werden, waren gebaseerd op zijn jarenlange ervaring en eigen onderzoek in zijn sportmedische praktijk in het Brabantse Deurne. Enkele jaren daarna begon de samenwerking met Hans Strijbosch, die het boek vertaalde in het Engels. Training, Lactate, Pulserate vond snel zijn weg over de wereld en werd in vele talen vertaald. Duizenden enthousiaste duursporters over de hele wereld moeten geprofiteerd hebben van de duidelijke en heldere trainingsadviezen uit dit boek. Ook de gelijktijdige opkomst van de hartslagmeters, onder andere van Polar, heeft er voor gezorgd dat er in Amerika, Rusland en Duitsland nog steeds een aangepaste versie van dit boek op de markt is. Opvattingen over doeltreffend trainen zijn steeds aan veranderingen onderhevig. Daarom werd de originele versie van het boek van tijd tot tijd geactualiseerd. Zo was dat ook het geval met Training, Melkzuur, Hartfrequentie. De opvolger, het Basisboek Training, werd eveneens een groot succes. Het principe van lactaatgestuurde training werd steeds meer verlaten en vervangen door hartfrequentiegestuurde training. En weer vond het boek een internationaal publiek. Het verscheen onder de titel Lactate threshold training bij Human Kinetics in de Verenigde Staten. Het nieuwe boek Doeltreffend Trainen is de neerslag van alle ervaringen die sindsdien zijn opgedaan met vele sporters. De principes zijn hetzelfde gebleven. De grootste winst zit hem in de vereenvoudiging en de toegankelijkheid van trainen met een hartslagmeter. Elke sporter kan, zonder ingewikkelde laboratoriumtesten met lactaatmetingen, zelf zijn omslagpunt en trainingsintensiteiten vaststellen. Lopers, wielrenners, triatleten en andere duursporters zullen zich zeker thuis voelen bij dit boek. Het bevat naast de meer algemene trainingsinzichten speciale hoofdstukken die dieper ingaan op het hart, de voeding en overtraining.

Bestel bij

Sport, bewegen en gezondheid
door Harm Kuipers

Paperback | 127 pagina's | 2007
ISBN: 9789060765524
Beschrijving:
Sport, bewegen en gezondheid is een praktijkgericht boek met uitgebreide trainingsprogramma's en adviezen. Er wordt onder meer geadviseerd over aankomen en afvallen, kalk en skelet, het trainen en testen van de conditie en het gebruik van voedingspreparaten. Daarnaast komen verschillende sporten en hun heilzame werking aan bod.
Recensie:
Gezond leven door goed te bewegen en gezond eten door goede voeding vormen de basis van dit boek. Duidelijk wordt ingegaan op wat voldoende beweging is en hoe zwaar die inspanning mag zijn. Betreffende voeding wordt ingegaan op de basisaspecten van dagelijks eten en drinken, een gezond gewicht en het belang van goede voeding ook voor recreatieve sportbeoefening. Daarna hoofdstukken over de basisregels van training, sporten met chronische ziekten, trainingsprogramma's voor negen verschillende sporten en over de preventie en behandeling van blessures en ongemakken. De auteur, prof. Harm Kuipers, heeft zelf een carriere als topsporter achter de rug; hij werd in 1975 wereldkampioen schaatsen. Een boek dat vooral interessant is voor mensen met chronische ziekten en klachten die toch willen sporten. Heldere bladspiegel; geen illustraties. Met register.
(NBD|Biblion recensie, Ir. K.W. Sijtsma MBA)

Bestel bij

Trainingsleer van A tot Z
door H.A. Bottenberg

sport - anatomie - fysiologie van A tot Z

Hardcover | 554 pagina's | 2009
ISBN: 9789060765661
Beschrijving:
Het boek geeft inzicht in de terminologie behorende bij sport, anatomie, fysiologie en trainingsmethoden. Alle informatie staat in een overzichtelijke volgorde van A t/m Z. Aan de begrippen is telkens een definitie toegevoegd, die wat betrefd lengte uiteenloopt van enkele woorden of regels tot meerdere pagina's. Tevens worden begrippen uitgelegd in schema's voorzien van foto's.
Recensie:
Dit verklarende woordenboek boek is niet geschikt voor de 'doorsnee' lezer die wat informatie wil hebben over sport en sporttrainingen. Het behandelt vele aspecten uit de trainingsleer. Dit vereist enige kennis van medische terminologie en inzicht in trainingsleer en trainingsopbouw. Het is daarom een goed hulpmiddel/naslagwerk voor degene die sporters begeleiden. Deze nieuwe druk is in vergelijking met de voorgaande druk uit 2003 met ruim 220 pagina's uitgebreid.
(Biblion recensie, Redactie)

Bestel bij

Duurtraining
door Fritz Zintl

Basisprincipes, methoden en trainingsbegeleiding

Paperback | 215 pagina's | 2002
ISBN: 9789060764015
Recensie:
De auteur geeft een stuk trainingsleer gericht op het verbeteren van het uithoudingsvermogen. Er wordt uitvoerig, zonder al te wetenschappelijk te worden, op deze materie ingegaan. Onderwerpen als trainings-terminologie, structurering en de inspanningsfysiologische basis van het uithoudingsvermogen, uithoudingsvermogen bij verschillende sporttakken, methodiek en duurtraining op jonge leeftijd, overtraining en voeding worden besproken. Daarbij zijn de talloze grafieken een onmisbaar onderdeel. Het is ook voor sporters, zeker als ze het maximale rendement uit hun trainingsarbeid willen halen, van belang zo veel mogelijk hierover te weten. Door eigen inzicht, weten waarom en waarvoor, worden het trainingsproces en de inspannings-motivatie gunstig beďnvloed. De inhoud heeft voldoende wetenschappelijk niveau om ook gevorderde duursporters (wielrenners, zwemmers, hardlopers en triathlonners) inzicht te geven in de fysiologische aanpassingen die door training ontstaan. Een prima bron van informatie voor trainers en sporters die het fijne willen weten over duuruithoudingsvermogen en alles wat daar direct en indirect mee te maken heeft.
(Biblion recensie, B.N. Swienink.)

Bestel bij

Elementaire trainingsleer en trainingsmethoden
door Tjaart Kloosterboer

Paperback | 167 pagina's | 2010
ISBN: 9789060765692
Beschrijving:
Sport is uitgevonden voor mensen met geldingsdrang. Beter worden dan je was, sneller zijn dan je tegenstander, als winnaar van het veld stappen; dat is wat de sporter wil. Zoeken naar grenzen en verleggen van grenzen is de gezamenlijke drijfveer van sporter en trainer. Kennis en inzicht op het gebied van trainingsleer is daarvoor onontbeerlijk; het geeft je het gevoel van alles onder controle te hebben en dus het gevoel van zelfvertrouwen. Gedurende de periode dat ik op het CIOS naast het geven van voetbaltraining ook leerlingen wegwijs probeerde te maken op het gebied van trainingsleer, heb ik aan den lijve ondervonden hoeveel spraakverwarring er in de literatuur bestond op dit terrein en hoe weinig er een link werd gelegd naar de echte trainingspraktijk. Dit boek is geen revolutionair boek in de zin van nieuwe ontdekkingen of inzichten, maar is wel het eerste boek dat ik ben tegengekomen waarin overduidelijk de lijn van trainingsdoelen via trainingsmethoden naar de trainingspraktijk loopt. Als zodanig is het uitermate geschikt voor gebruik binnen alle trainingsopleidingen. Het boek geeft beginnende trainers houvast in het samenstellen van verantwoorde trainingsprogramma's en voor ervaren trainers of opleiders zal het verfrissend en waarschijnlijk ook vernieuwend werken omdat het up-to-date geschreven is.

Bestel bij

Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site