ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site

Opvallend hardloopnieuws

Naar de hardloopwinkel van bol.com

Zie ook: Opvallende uitspraken

Marathon New York afgelast

De marathon van New York gaat definitief niet door. Het stadsbestuur van de deze week zwaar door de hevige storm Sandy getroffen stad maakte dat bij monde van burgemeester Michael Bloomberg bekend. Voor het eerst in de historie van de New York Marathon, die sinds 1970 wordt gehouden, kan het prestigieuze evenement niet doorgaan.
2 november 2012 NOS

Lopers mogen bij Paul de Leeuw 10 km uitlopen

Paul de Leeuw nodigt lopers van de Jaarbeurs Utrecht Marathon uit om de gemiste 1,2 kilometer alsnog in te halen. Door een fout van de organisatie liepen veel renners niet tien kilometer, maar slechts 8.8 km
11 april 2012 VARA

Discriminatie bij marathon Utrecht

Utrecht Marathon gaat het systeem van prijzengeld aanpassen. Dat gebeurt na een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling. Die zegt dat de organisatie van de Utrechtse marathon buitenlandse atleten heeft gediscrimineerd. Dit jaar werd het prijzengeld vrijwel alleen uitgekeerd aan Nederlandse lopers. Daardoor ontving de Nederlandse winnaar ruim 10.000 euro, terwijl een buitenlander maar 100 euro zou krijgen. De organisatie is teleurgesteld. Een woordvoerder zegt dat het vooral ging om het stimuleren van de wegatletiek in Nederland. Het was volgens hem nooit de bedoeling buitenlandse lopers te weren.
12 december 2012 NOS

Drie valse starts

Opmerkelijk was de 100 meter bij de heren tijdens Diamond League in New York door maar liefst drie valse starts.

Sumoworstelaar verplettert record marathon

Sumoworstelaar Kelly Gneiting heeft zondag het wereldrecord 'zwaarste man die ooit een marathon volbracht' verbeterd. Dat meldde de Los Angeles Times. De ruim 200 kilo zware Amerikaan had een kleine tien uur nodig voor de LA Marathon.
21 maart 2011 De Telegraaf

Ideaal trainen is anders

Edison Peña, één van de 33 bevrijde kompels, liep uit verveling 300 kilometer in de mijn. Het leverde hem een uitnodiging op voor de marathon van New York.
21 oktober 2010 De Pers

27011,88 kilometer

De Fransman Serge Girard is dit weekend teruggekomen van één jaar hardlopen. Hij legde in totaal 27011,88 kilometer af zonder één rustdag. Dat is per dag gemiddeld 74 kilometer.
19 oktober 2010 Spits

Ottey oudste EK-deelnemer ooit

Merlene Ottey heeft een nieuw record toegevoegd aan haar erelijst. De atlete had daar dit keer geen sportieve prestatie voor nodig. Ze vestigde een nieuw record met haar leeftijd. De 50-jarige Ottey nam aan de 4x100 meter estafette deel en werd daardoor de oudste deelneemster in de geschiedenis van de EK. Merlene Ottey schreef eerder al geschiedenis door aan liefst zeven Olympische Spelen spelen deel te nemen. Ze veroverde negen medailles, maar goud ontbrak. Wel won ze goud op de WK's van 1991,1993 en 1995.
31 juli 2010 NOS

Sprintstrijd Jamaica-VS in 2010

De Verenigde Staten en Jamaica maken volgend jaar in twee duels uit wie zich dé mondiale sprintnatie mag noemen. De Amerikanen daagden hun collega's begin maart in een brief uit voor een duel. Het van oudsher sterkste sprintland kan maar moeilijk leven met de dominantie van Jamaica op de Olympische Spelen in Peking in 2008. Jamaica, met superster Usain Bolt in de gelederen, nam de uitdaging gretig aan. De degens worden bij zowel de heren als de dames gekruist op de 100, 200 meter, drie estafettenummers, twee hordennummers en het verspringen.
1 april 2009 NOS

Foekje-fans dopen FBK-stadion om

In Hengelo is het Fanny Blankers Koenstadion omgedoopt in het Foekje Dillema-stadion. Het is een stunt van de oudejaarsvereniging van Munnekezijl in Friesland. De atlete Foekje Dillema werd daar vlakbij, in Burum, geboren. Foekje Dillema was eind jaren veertig de grote concurrente van Fanny Blankers Koen. Ze trok zich uit de atletiek terug na berichten dat ze een man zou zijn. Ruim een jaar geleden overleed ze. Dit jaar werd Dillema gerehabiliteerd. De oudejaarsvereniging vindt dat ook het stadion in Hengelo naar Dillema moet heten. De borden met Fanny Blankers Koen-stadion zijn nu in Munnekezijl.
31 december 2008 NOS

Crawford geeft zilver aan Martina

Churandy Martina, de Antilliaanse atleet die tijdens de Olympische Spelen in Peking werd gediskwalificeerd nadat hij als tweede was gefinisht op de 200 meter, blijkt zijn zilveren medaille in augustus al terug te hebben gekregen. De Amerikaan Shawn Crawford finishte in de olympische finale als vierde, maar na 2 diskwalificaties van sprinters voor hem kreeg hij toch zilver omgehangen. Crawford gaf Martina de medaille echter terug bij de GL-wedstrijden in Zürich.
Het internationaal sporttribunaal (CAS) behandelt 5 december Martina's protest tegen z'n diskwalificatie op de Spelen.
4 november 2008 NOS

TNO volgt hardlopers met hightechzooltjes

TNO werkt aan een hightechzooltjes in hardloopschoenen, die Nike+iPod en andere techy sportgadgets, doen verbleken. Het TNO-systeem Runalyser verzamelt veel meer gegevens, bijvoorbeeld over voetafwikkeling, hieldruk, de balans tussen voeten en de hartslag. En uiteraard afstand en snelheid. Runalyser is onder andere bedoeld om lopers beter te laten rennen waardoor ze minder blessures krijgen.
9 september 2008 Dag

Bolt liep wereldrecord met losse veter

Usain Bolt heeft zijn historische wereldrecord en olympische gouden race gelopen met een losse veter aan zijn linkerschoen. Ondanks dit ongemak knalde liep Bolt naar een ongekende 9.69, driehondersten van een seconde sneller dan zijn eigen vorige toptijd.
16 augustus 2008

Vroemen loopt eenvoudig Olympische limiet

Simon Vroemen heeft zonder enkel probleem de limiet gelopen voor de Olympische Spelen. In Hoogeveen liep Vroemen onlangs toch weer eens een race en zonder enige training won hij de race. Daarop deed hij bij wijze van grap een poging om zich te plaatsen voor de Spelen. De nummer zes van de Olympische race in Athene won in Cottbus en mag zich melden in Peking.
12 juni 2008 Sporttribune

Bekele wint ondanks materiaalpech

De Ethiopier Kenenisa Bekele heeft zijn zesde WK crosstitel gewonnen, ondanks dat een van zijn schoenen in de zompige Schotse modder bleef steken. De topfavoriet zag de concurrentie weglopen, maar eenmaal met de schoenen weer aan was het gaatje gauw gedicht. In de slotmeters heerste Bekele weer als vanouds. "Het zat even tegen, maar gelukkig gebeurde het vrij snel en kon ik weer terugkomen", aldus Bekele.
30 maart 2008 NOS

Gebrselassie dubt over marathon

Haile Gebrselassie zal waarschijnlijk niet starten op de olympische marathon. De 34-jarige Ethiopier, die astma heeft, vreest de luchtvervuiling in Peking. "Beslist is het nog niet", zei de atleet die verder aangaf dat het "gezien zijn toestand moeilijk is in Peking 42 km te lopen".
11 maart 2008 NOS

Wereldrecord Defar op twee mijl

De Ethiopische Meseret Defar heeft tijdens indoorwedstrijden het wereldrecord op de 2 mijl aan flarden gelopen. De olympisch en wereldkampioene op de 5.000 meter (buiten) liep de incourante afstand (circa 3.300 meter) in een tijd van 9.10,50 en was daarmee ruim twaalf seconden sneller dan de toptijd die
Regina Jakobs in 2002 liep (9.23,38).
28 januari 2008 NOS

Broers Sedoc snelste in familie-estafetteteam

De vier broers Gregory, Valery, Jermaine en Randy Sedoc zijn gisteren Nederlands kampioen 4x100 meter estafette geworden. Ze finishten in 42.48 seconden. Omdat nog nooit een ploeg bestaande uit vier broers nationaal estafettekampioen is geworden, wordt voor de prestaties van de Sedocs opname in het Guiness Book of Records aangevraagd.
1 oktober 2007 Het Parool

Achtjarig meisje rent 3500 kilometer door China

Zelfs in China is met scepsis gereageerd op de bizarre hardloopverrichtingen van een 8-jarig meisje. Zhang Huimei volbracht een bijna twee maanden durende trektocht door China en legde rennend 3558 kilometer af. Dat berichtte de staatskrant Beijing News.
27 augustus 2007 Nu

Paul Koech slachtoffer van blunder wedstrijdleiding

Parijs van vandaag niet snel vergeten. Op de 3.000 meter steeple chase dacht de Keniaan met de overwinning aan de haal te gaan, maar de baancommissarissen luidden de bel een ronde te vroeg. Door deze blunder kwam Koech er pas na dertig seconden achter dat hij nog een ronde te gaan had. Ondertussen had de Fransman Bouabdellah Tahri hem al gepasseerd. Koech slaagde er niet meer in om hem in te halen en moest genoegen nemen met de tweede plaats.
6 juli 2007 SportOne

Atlete valt door mand bij geslachtstest

De Indiase atlete Santhi Soundarajan is dinsdag haar zilveren medaille, die ze bij de Asian Games veroverde, ontnomen. De nummer twee op de 800 meter voor vrouwen kreeg na een geslachtstest te horen dat ze ,,de regels heeft overtreden''. De betrokken instanties benadrukken discreet met de affaire te zullen omgaan. Niemand wil dan ook verklaren dat Soundarajan een man is. Een woordvoerder van de Asian Games verklaarde slechts dat de atlete op advies van de medische commissie is gediskwalificeerd.
19 december 2006 Spits

Cheruiyot vallend over de finish in Chicago

Robert Cheruiyot is op een bizarre manier winnaar geworden van de marathon van Chicago. Nadat de Keniaan zijn landgenoot Daniel Njenga in de slotfase sprintend achter zich had gelaten, ging hij vlak voor het finishlint onderuit. Hij stootte bij die val hard met zijn hoofd
op straat, maar ging in 2.07.35 wel als winnaar over de streep.Cheruiyot lag minutenlang groggy op de grond,waarna hij per golfkar naar het ziekenhuis werd vervoerd. Daar bleek de schade niet ernstig. . 22 oktober 2006 NOS

Wespen vallen hardlopers aan in Eindhoven

Rond de honderd hardlopers zijn woensdagavond in Eindhoven aangevallen en gestoken door wespen. De lopers deden mee aan de hardloopwedstrijd de Grote Beekloop. Van de honderd gestoken mensen zijn er twaalf afgevoerd naar een ziekenhuis, van wie er vier buiten bewustzijn waren. De GGD had snel zes ambulances ter plaatse. Ook was de hulp ingeroepen van de traumahelikopter. Een imker gaat het nest van de agressieve wespen verwijderen.
23 augustus 2006 Spits

Ottey (46) ingeschreven voor EK atletiek

De Sloveense atletiekfederatie heeft de 46-jarige Merlene Ottey ingeschreven voor de EK atletiek in Göteborg. De ex-Jamaicaanse zal in de Zweedse havenstad uitkomen op de 100 meter. De 200 meter loopt zij niet. Merlene Ottey is een icoon van de sprint. Als Jamaicaanse won zij acht medailles op de Olympische Spelen, waarbij geen enkele gouden. Op de wereldkampioenschappen openlucht veroverde zij veertien plakken. Zij kreeg vier jaar geleden de Sloveense nationaliteit.
1 augustus 2006 Spits

Armstrong in de marathon van New York

Lance Amstrong wil op 5 november meedoen aan de marathon van New York.
De zevenvoudig winnaar van de Ronde van Frankrijk heeft dit woensdag in een telefonisch interview laten weten. Ik train regelmatig'', aldus de Amerikaan. ,,Al streef ik geen serieuze carrière in de marathon na. Het is slechts een mogelijkheid om de leegte na mijn professionele wielerloopbaan te vullen.''
20 april 2006 Spits

20 van Alphen past het parcours aan

De Ethiopische hardloper Haile Gebrselassie doet zondag 12 maart in de wegwedstrijd '20 van Alphen' een poging om het wereldrecord op de 25 kilometer te verbeteren. Daartoe heeft de organisatie speciaal voor hem het parcours aangepast en een aparte wedstrijd ingelast. De 32-jarige Ethiopiër start een kwartier eerder dan de grote massa op de 20 kilometer wegwedstrijd, die bekendstaat als de openingsklassieker. "Hij loopt samen met vijf andere atleten een extra lus door het centrum. Gebrselassie jaagt op de 1.12.45, die de Keniaan Paul Kosgei in 2004 in Berlijn op de 25 kilometer liep. De voormalig olympisch- en wereldkampioen 10.000 meter scherpte de afgelopen maanden al wereldrecords aan op de 20 kilometer (55.48), de halve marathon (58.55) en de tien Engelse mijl (44.24).
3 maart 2006 Spits

Bejaarde (95) loopt wereldrecord op 100 meter

De 95-jarige Kozo Haraguchi heeft zondag in Miyazaki in Japan het wereldrecord op de 100 meter voor senioren tussen 95 en 99 jaar verpulverd. De klok stond stil na 22,04 seconden. Het oude record stond op 24,01. De winnaar zei na afloop dat hij tijdens de race slechts één zorg had: niet struikelen. De bejaarde atleet heeft een leeftijdsgroep lager (90-94 jaar) ook de beste tijd in de boeken staan. Vijf jaar geleden deed hij 18,08 seconden over de 100 meter. Veel ervaring heeft Haraguchi niet. Hij begon pas op zijn 65e met hardlopen.
19 juni 2005

Marathon New York

In New York mag je over de marathon acht uur doen.

Marathon New York

In de New York verdient de winnaar van de Big Apple bij de vrouwen meer dan bij de mannen. De winnares krijgt 130.000 dollar de winnaar slechts 100.000 dollar.

Kerkenwet

Door een kerkenwet uit de 18e eeuw kan de marathon van Amsterdam pas om 11.00 uur starten. Als de start om 9.00 uur plaats vindt is de temperatuur op zijn best en de wind vaak rustig.
13 oktober 2005 NOS

Joseph wint WK halve marathon na blunder Shami

De wereldtitel is een prooi geworden voor Fabiano Joseph. De Tanzaniaan profiteerde van de te vroeg juichende Qatarees Mubarak Shami, die vlak voor de meet werd voorbijgelopen. Shami wenste na afloop van de race niet bij de pakken neer te zitten. "Dit soort dingen kunnen gebeuren. Ik ben erg blij met mijn zilveren medaille."
1 oktober 2005 NOS

Te late inschrijving Martina voor 200 m

Churandy Martina loopt de 200 meter tijdens de wereldkampioenschappen atletiek mis. De sprinter van de Nederlandse Antillen, die onlangs in Heusden het Nederlands record op de 100 meter op 10,18 seconden bracht, schreef zich te laat voor de discipline in. Martina start voor de Antillen wel op de 100 en 4 x 100 meter. Martina liep dit seizoen al 20,32 seconden op de 200 meter. De in Amerika studerende sprinter zou met zijn tijd een aardige kans op de finale hebben. Op de startlijst in Helsinki staan slechts zes atleten die dit seizoen sneller waren. "Die kans op een finaleplaats wilde ik graag grijpen", zei Martini in Helsinki over de poging zich alsnog in te schrijven.
5 augustus 2005

Succesvolle 'atlete' moet als man de cel in

Een superatlete werd ze in de nationale pers genoemd. Samukeliso Sithole bracht de atletiekfanaten in Zimbabwe in vervoering, omdat ze de ene zege na de andere boekte. Hinkstapspringen, hordenlopen, kogelstoten of speerwerpen: Sithole leek niet te verslaan. Totdat een vriend van de atlete haar begin dit jaar aangaf bij de politie. Wat bleek? Sithole was geen vrouw, maar een man. Een rechtbank in Harare veroordeelde de 'superatlete' tot 3,5 jaar cel wegens bedrog.
15 juli 2005 Spits

Atleet Siegfried Esajas overleden

Siegfried Esajas,de eerste Surinaamse olympiër, is op 70-jarige leeftijd aan de gevolgen van een ziekte overleden. Esajas was in 1960 Nederlands kampioen op de 800 m. Hij was de eerste Surinamer die zich namens de Nederlandse kolonie voor de Spelen plaatste. In Rome was hij 's ochtends echter niet aanwezig bij de series van de 800 m, omdat het hoofd van het Surinaams olympisch comité hem had verteld dat hij pas 's middags hoefde te lopen. Esajas ging de boeken in als 'de olympiër die zich had verslapen'. Esajas ging zijn hele leven lang gebukt onder die reputatie. Pas nadat hij ziek was geworden, kwam het misverstand boven water en werd hij alsnog geëerd.
1 mei 2005

IAAF wijzigt regels nationaliteit

De IAAF heeft besloten dat atleten die van nationaliteit veranderen niet meer onmiddellijk op de internationale kampioen-schappen voor hun nieuwe land mogen uitkomen. De internationale atletiekfederatie wil dat atleten 3 jaar moeten wachten voor ze hun nieuwe land vertegenwoordigen. Het besluit moet op het IAAF-congres in augustus nog wel worden bekrachtigd. De IAAF heeft de regels gewijzigd naar aanleiding van een groot aantal snelle paspoortwijzigingen van vooral atleten uit Afrika. De termijn van drie jaar kan overigens worden teruggebracht naar een jaar, indien beide landen
instemmen met de paspoortwijziging.
10 april 2005

El Guerrouj onderscheiden

De Franse sportkrant l'Equipe heeft de Marokkaanse atleet Hicham El Guerrouj uitgeroepen tot kampioen der wereldkampioenen van 2004. Hij won tweemaal olympisch goud. El Guerrouj ging in de rangschikking tennisser Roger Federer en zwemmer Michael Phelps voor.
4 januari 2005 Metro

Vijfdaagse hardloopwedstrijd door Sahara

Als het motorisch geweld van de Dakar Rally in januari nog maar net is verstomd, dient zich alweer een nieuw sportevenement aan in de Sahara. Op 30 januari begint in Mauritanië de eerste Sahara Raid, een vijfdaagse hardloopwedstrijd van 220 kilometer. De Sahara Raid bestaat uit vijf etappes van 40 kilometer en een slotetappe van 60 kilometer. De deelnemers doorkruisen de snikhete woestijn in de regio Adrar. Onderweg zijn slechts twee drankposten.
8 december 2004 Spits

Prins Pieter-Christiaan loopt marathon New York

Prins Pieter-Christiaan heeft gisteren de marathon van New York gelopen. Zijn tijd is niet bekend. Hij vestigde met een tekst op zijn T-shirt aandacht op het belang van sport voor astmapatiënten. Volgens de zoon van prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven vermijden veel astmapatiënten sport, omdat zij bang zijn voor benauwdheid. Onnodig, want actief aan sport doen is voor veel astmapatiënten mogelijk, aldus de prins.
8 november 2004 Spits

Half miljoen extra voor atletiekunie

Staatssecretaris Ross-van Dorp heeft de KNAU een extra subsidie van ruim een half miljoen euro toegekend voor vier jaar. De atletiekunie gaat het geld gebruiken voor het loopsportplan 'Beter in Beweging'.
Dat moet 115.000 mensen verleiden de loopschoenen aan te trekken en actief te worden. De KNAU hoopt er op termijn tevens 30.000 nieuwe leden aan over te houden. Het. project sluit nauw aan bij de doelstellingen die VWS in de strijd tegen bewegingsarmoede en overgewicht.
11oktober 2004 Spits

Verdwaalde atleet zegeviert alsnog in Brussel

De Koninklijke Belgische Atletiek Bond heeft gisteravond zijn spijt betuigd over het incident in de slotfase van de marathon van Brussel. De Keniaan John Ekiry Kelai raakte in het zicht van de finish de weg kwijt. Die dwaling kostte hem ongeveer een minuut, maar hij won uiteindelijk wel in 2 uur en 11 minuten.
Kelai draafde achter de motoren die hem vergezelden aan. Die reden alleen niet naar en over de de finishlijn, maar bogen iets eerder van het parkoers af. De Afrikaanse atleet kwam daardoor achter het Brusselse stadhuis terecht, waar hij er bepaald, verloren bijliep. Na enig zoeken vond Kelai nog bijtijds de eindstreep, al passeerde hij die van de verkeerde kant.
11oktober 2004 Spits

Marathonheld Kelley overleden

De Amerikaanse marathonlegende Johnny Kelley is op 97-jarige leeftijd overleden. Hij liep de marathon van Boston liefst 61 maal, voor het laatst in 1992 toen hij 84 was. Kelley haalde de eindstreep twaalf jaar geleden net binnen de zes uur.
De taaie atleet volbracht het befaamde evenement aan de oostkust 58 keer. In 1935 en 1945 won hij in Boston. Hij finishte daarnaast nog zeven keer als tweede. Kelley deed aan twee Olympische Spelen mee, in 1936 in Berlijn en in 1948 in Londen. Toen eindigde hij niet in de toptien.
7 oktober 2004

Ultraloper Lucas wint Spartathlon

De Duitse ultraloper Jens Lucas heeft de 22e Spartathlon gewonnen, de barbaarse hardloopwedstrijd tussen Athene en Sparta. Lucas finishte zaterdag na 246 kilometer in een tijd van 25 uur, 49 minuten en 56 seconden. De Japanse Kimie Noto won de wedstrijd bij de vrouwen in 29.57.40 uur. In de Spartathlon volgen de deelnemers het voetspoor van de  legendarische Atheense boodschapper Pheidippides. Hij liep in het jaar 490 in zijn eentje van Athene naar Sparta om hulp van de Spartanen in  te roepen tegen de oprukkende Perzen.
4 oktober 2004 Spits

Vrouw in jaar 2156 sneller dan man

Op de Olympische Spelen van 2156 zullen vrouwen voor het eerst de 100 meter sneller sprinten dan mannen. De vrouw die goud verovert, loopt naar verwachting 8,079 seconden. De winnende tijd bij de mannen zal 8,098 seconden bedragen. Dat voorspelt een groep Britse wetenschappers. Hun bevindingen staan vandaag in het Britse wetenschapsmagazine Nature. Onderzoekers van de universiteit van Oxford vergeleken de tijden op de olympische 100 meter vanaf 1900 en constateerden een voortdurende progressie. Opvallend is dat de vooruitgang bij de vrouwen groter is dan die bij de mannen.
30 september 2004 Metro

509,7 kilometer op een loopband

Een team van ING heeft afgelopen zondag in 48 uur 509,7 kilometer gelopen op een loopband op de Dam in Amsterdam tijdens het ING Warmloop evenement. Daarmee werd een notering in het boek met Guinness World Records verdiend.
29 september 2004 Amsterdams Stadsblad

Krotwaar loopt niet de marathon

Luc Krotwaar zag zich gedwongen om luttele minuten voor de start van de marathon wegens een kuitblessure van deelname af te zien. "Triest. Ik ha me hier zo op verheugd", verzuchtte de 36-jarige Krotwaar, wiens droom het was om de antieke route te lopen van Marathon naar het klassieke Panathinaikon-stadion, waar in 1896 de eerste moderne Spelen plaatsvonden.
29 augustus 2004

El Guerrouj wint ook 5000 meter

Hicham el Guerrouj heeft tachtig jaar na de legendarische Finse hardloper Paavo Nurmi goud gewonnen op zowel de 1500 meter als de 5000 meter. De Marokkaase atleet haalde zaterdag de onmogelijk geachte dubbel binnen door op de vijf kilometer topfavoriet Bekele te verslaan.
28 augustus 2004

Goud voor El Guerrouj op de 1500m

Hicham El Guerrouj heeft 'eindelijk' de olympische titel op de 1.500 meter. Vier wereldtitels en één wereldrecord staan er achter El Guerrouj's naam, maar op zijn olympische optredens leek een vloek te rusten. Op drie seconden van El Guerrouj legde Gert-Jan Liefers beslag op de achtste plaats.
24 augustus 2004

Marathonroute net op tijd klaar

De deelnemers aan de olympische marathon zullen in augustus daadwerkelijk het spoor van de Griekse boodschapper Phidippides volgen. De reconstructie van het klassieke traject van Marathon naar Athene kwam gisteren gereed. Door het faillissement van de aannemer in 2003 liep het project maanden vertraging op. Pas in maart 2004 ging een nieuwe bouwonderneming aan de slag. Er was de Grieken veel aan gelegen de klassieke marathon glans te geven in de moderne metropool Athene. Volgens de legende liep Phidippides op een snikhete dag in het jaar 490 voor Christus zo snel als hij kon de 42,195 glooiende kilometers van Marathon naar Athene. Hij moest het heuglijke nieuws overbrengen dat het Atheense leger de Perzen had verslagen. De uitgeputte Phidippides stierf onmiddellijk nadat hij zijn missie had volbracht.
27 juli 2004 Spits

De olympische poster van 1928 is bijzonder door een fantastische fout

Ontwerper Jos Rovers tekende een atleet in wit tenue. Op de achtergrond wappert de olympische vlag voor de markante Marathontoren bij het Amsterdamse Olympische Stadion. Waar het hier om gaat, is de beweging, die de atleet maakt. In volle ren zwaait zowel zijn linkerarm als -been naar voren. En dat kan niet, weet iedereen die ervaring heeft met hardlopen. Iemand die dat doet, helt te veel naar links en zal omvallen. Een normale loper zal als zijn linker- arm naar voren zwaait, zijn rechterbeen vooruitplaatsen om in balans te blijven. Daarom kreeg deze poster als bijnaam `De Telganger'. Dat is een begrip uit het paardrijden, waarbij het dier in draf tegelijkertijd zijn beide linkerbenen en daarna zijn rechterbenen verzet.
23 juli 2004 NRC


 

Hoogste status marathon Amsterdam

De marathon van Amsterdam is door de internationale atletiekfederatie (IAAF) opgenomen in de Golden League. Dat is de hoogste status voor wegwedstrijden. De indeling van de IAAF is gebaseerd op de vijf beste tijden in de jaren 2000 tot en met 2002. De Rotterdamse marathon behoorde al tot het selecte gezelschap van in totaal twaalf marathons met een 'gouden' status. De marathons van Chicago, Londen, Parijs, Berlijn, New York, Milaan, Boston, Fukuoka, Tokio en Otsu vallen eveneens onder de Golden League.
13 mei 2004

Nederlands record Martina niet erkend

Het Nederlands record dat Churandy Martina vorige week bij wedstrijden in de Dominicaanse Republiek liep,wordt niet erkend. Het record blijft daardoor met 10,19 in handen van Troy Douglas. Martina,die uitkomt voor de Nederlandse Antillen, kwam tot 10,13, maar omdat hij na de race geen dopingcontrole heeft ondergaan wordt het record niet erkend. Reglementair moet die controle binnen 72 uur na de wedstrijd plaatsvinden. "Ik ben na de race niet uitgekozen voor de dopingcontrole en kende deze regel ook niet", reageerde Martina.
7 mei 2004

Brons voor estafetteploeg

De Nederlandse estafetteploeg krijgt definitief de bronzen medaille van de 4x100 meter van de WK vorig jaar in Parijs.
De algemeen directeur van de internationale atletiekfederatie IAAF, Istvan Gyulai, heeft dit gisteren aan de KNAU laten weten. De Britse atleet Dwain Chambers is definitief voor twee jaar geschorst wegens doping. Hij heeft geen gebruik gemaakt van de bezwaarperiode van zestig dagen. Door de schorsing van Chambers verdwijnt de Britse estafetteploeg uit de uitslag van de WK. De Nederlandse mannen schuiven nu door van de vierde naar derde plek. Timothy Beck, Troy Douglas, Patrick van Balkom en Caimin Douglas krijgen de plak waarschijnlijk op 31 mei bij de FBK Games in Hengelo uitgereikt. De mededeling kwam voor de atleten niet echt meer als een verrassing. Bovendien is het kwartet met het hoofd helemaal bij de Olympische Spelen. "De medaille is cool, maar ik win straks liever brons in Athene", reageerde Troy Douglas. "Ik was helemaal niet meer bezig met die medaille van het WK".
29 april 2004 Spits

Bekele onverslaanbaar in het veld

Kenenisa Bekele heeft voor een unieke prestatie gezorgd door voor de derde keer op rij de wereldtitel op zowel de korte als de lange cross te veroveren. Een dag na zijn fraaie zege op de korte cross was de Ethiopier (21) in Brussel  ook superieur op de lange afstand (12km). En net als zaterdag gingen ook het zilver (Gebremariam) en brons (Shihine) naar Ethiopie. Eliud Kipchoge hield de Keniaanse eer hoog; hij werd op gepast afstand vierde. Met zeven wereldtitels op de cross (hij won de juniorentitel in 2001) is Bekele de onbetwiste recordhouder. De Kenianen John Ngugi en Paul Tergat staan met 'slechts' vijf titels in de boeken.
21 maart 2004

Fanny Blankers-Koen is overleden

Ze is 85 jaar geworden. De beste sportvrouw die ons land gekend heeft, zal vooral in de herinnering voortleven door de vier gouden medailles die ze veroverde op de Olympische Spelen van Londen in 1948. Het hoogtepunt uit haar loopbaan. Zij veroverde daar goud op de 100 meter, 200 meter, 80 meter en de 4 x 100 meter estafette . In haar 18-jarige carrière verbeterde zij in totaal twaalf wereldrecords, waarvan 9 op de individuele nummers. Opmerkelijk was dat Blankers-Koen haar grote successen vierde terwijl zij moeder van twee jonge kinderen was. Dit leverde haar,in een tijdperk waarin er veelal met opgetrokken wenkbrauwen naar vrouwensport werd gekeken, de bijnaam 'De Vliegende Huisvrouw' op. Tevens werd zij het symbool van de emancipatie. In 1999 riep de IAAF Blankers-Koen uit tot Atlete van de Eeuw. In ons land werd ze verkozen tot Sportvrouw van de Eeuw. De gezondheid van Blankers-Koen liet al geruime tijd te wensen over. In juni van het vorig jaar was ze al niet meer in staat haar 'eigen' Fanny Blankers-Koen Games in Hengelo bij te wonen. Ze wordt donderdag in Hoofddorp begraven.
25 januari 2004

Atletiek wint flink aan populariteit

Het ledenbestand van de Nederlandse atletiekunie KNAU is in het jaar 2003 met 3,1 procent tot 97.925 leden gegroeid. Sinds 1983 is, het ledenaantal daarmee verdubbeld. Als de stijging zich doorzet, kan de KNAU dit jaar het honderdduizendste lid verwelkomen.
Opmerkelijk is de groei van het aantal sporters in de leeftijd tussen 16 en 20 jaar. Landelijk hadden sportverenigingen, de afgelopen tien jaar te kampen met een gebrekkige deelname van deze leeftijdsgroep.
KNAU-bestuurslid Wim Slootbeek zei zeer tevreden te zijn over de Ledenstijging.Volgens Slootbeek heeft vooral de inzet van topsporters en ook en oud-atleten bij bondsactiviteiten vruchten afgeworpen.
23 januari 2004 Spits

Ondergrondse marathon in Valkenburg

Op 28 december wordt in de Gemeentegrotten in Valkenburg voor het eerst een marathon gelopen. Omdat daglicht in de grotten ontbreekt, zijn alle 150 deelnemers verplicht een helm te dragen en verlichting bij zich te hebben.
Organisator en ultraloper Han Frenken kwam op het idee van de grottenmarathon toen hij in oktober 2001 in Duitsland een marathon organiseerde in de voormalige zoutmijn in het Oost-Duitse Sondershausen. De omstandigheden zijn volgens Frenken het unieke aan de grottenmarathon.
Ook het temperatuurverschil tussen binnen en buiten de grotten, waar het constant 14 graden is, en de extreme luchtvochtigheid van 96 procent zijn van invloed op de lopers. Overigens zijn er volgens Frenken geen extreme risico's. Omdat de Gemeentegrotten druk worden bezocht zijn de paden goed begaanbaar.
9 december 2003 Metro

1100 Hollanders in marathon New York

De marathon van New York heeft grote aantrekkingskracht op Nederlandse hardlopers: Een dikke 1100 staan er komende zondag aan de start van de beroemde 42,195 kilometer, door de `Big Apple'. De organisatie verwacht in totaal 33.000 deelnemers in de 33e editie. De Hollandse enclave bestaat voornamelijk uit recreanten, die vooral wegens de uitzinnige sfeer in de metropool willen meedoen. Op de startlijst staan ook namen van bekende Nederlanders, zoals die van zangeracteur Thomas Acda. Richard Krajicek heeft volgens marathon-touroperator Holland International de reis naar New York geannuleerd.
28 oktober 2003 Spits

Florence Griffith

Florence Griffith heeft in Seoul de laatste dertig meter van de 100 meter even snel aflegt als de nummer zes van de mannen-finale.

Gerard Tebroke

Als kind hoefde Gerard Tebroke op school niet mee te doen met gym, zo stijf was hij. Een paar jaar later was hij een langeafstandsloper van wereldniveau.

Valeri Borzov

Winnaar Olympisch goud 100m München 1972.
Had in zijn jeugd de merkwaardige gewoonte zich te meten met rijdende auto's. Ook als volwassene kon hij op straat geen weerstand bieden aan het verlangen om op de gekste momenten als een idioot te gaan sprinten. Geen tram of dief in de buurt! Het kon gebeuren dat Borzov in zijn zondagse pak en met bijpassende hoed op het plotseling op een lopen zette. 'Het is als een melodie, die maar m je hoofd blijft zitten. Je komt er niet van af. Voor de omstanders was de tic pijnlijk, maar innerlijk voelde ik me volmaakt gelukkig.'
Bron: Sport International september 1991

Abebe Bikila

Zo'n anderhalve maand voor de Spelen van Tokyo wordt de Abebe Bikila aan zijn blinde darm geopereerd. Na een maand van herstel en intensieve training staat hij fit aan de start van het 42195 meter lange traject. En wint de marathon.

Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site