ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site

Hardlopen in de herfst en winter

Naar de hardloopwinkel van bol.com

Vooral tijdens de overgang naar de herfst is het lastig de juiste hardloopkleding te dragen. Gebruik loopkleding die hoort bij het jaargetij. Ongeschikte kleding is niet goed voor je motivatie. Je zult vrij snel merken in welke sportkleding je het lekkerst loopt. Niet alleen de keuze van het jack en broek zijn daarbij van belang, minstens zo belangrijk is de onderkleding die je daarbij draagt.

Onderkleding

Thermo onderkleding (bekende merken zijn: odlo en craft) zorgt er voor dat je het transpiratievocht goed kwijt raakte en houdt de warmte vast. Hierdoor blijft je lichaam droog en op de juiste temperatuur. Bij een katoenen t-shirt is dat niet haalbaar, omdat het veel vocht neemt op. Dit komt omdat katoen een holle natuurvezel is, die veel vocht kan absorberen. Bij kunststofvezels is dat niet het geval: deze zijn niet hol en nemen daarom ook minder vocht op, vochttransport is daarom ook beter. Bij erg koud weer kan je twee dunne thermoshirtje over elkaar te dragen. Tussen de lagen vormt zich een warm luchtlaagje.

Bovenkleding

Ook bij de bovenkleding is van belang dat deze goed ademend is, omdat anders het vocht van je lichaam niet goed wordt afgevoerd. Ook moet het winddicht en regenbestendig zijn. Een goed Hardloopjack bevat deze drie eigenschappen. De stof waarvan het gemaakt is, is zo geweven dat het wel transpiratievocht door laat maar regendruppels niet. Dit komt omdat zweetpartikels in verhouding veel kleiner zijn dan regendruppels.

Regenkleding

Goede regenkleding is regenbestendig, winddicht, ademend en heeft mogelijkheden om ventilatieopeningen te maken. Omdat de eerste drie eigenschappen moeilijk te combineren zijn zal je dit alleen bij dure regenpakken (onder andere gemaakt van gore-tex ) aantreffen. Bij de betaalbare standaard regenkleding moet je een keuze maken tussen een ademend maar niet regenbestendig/winddicht pak of andersom. Het grote nadeel van een niet ademend pak is dat je er in gaat zweten. Voor het loopweer: Buienradar en weersverwachting.

Loopbroek

Als loopbroek kan je het beste een lange strakke tight gebruiken. Ze zijn er in diverse diktes en kwaliteiten. Koop ze niet te strak.

Handschoenen

Handschoenen gebruik je niet te snel. In het begin kan het wel wat koud zijn zonder, echter je handen komen vrij snel op temperatuur. Eenmaal op temperatuur is het lekkerder om zonder te lopen. Voor meer informatie: Loophandschoenen.

Muts

Bij erg koud weer kan je het beste een muts dragen, omdat je veel energie (ongeveer 40%) via je hoofd verliest. Als het erg koud is kan lichaamsdelen (lippen, gezicht, handen etc) invetten met vaseline. Voor meer informatie: Hardloopmuts.

Hardloopschoenen

Laat je Hardloopschoenen niet op de verwarming drogen, maar doe wat proppen krantenpapier in je schoenen. Te veel warmte is niet goed voor je loopschoenen. Bij erg veel sneeuw of gladheid kan je eventueel gebruikmaken van Shoe Snow Grips onder je schoenen.

Verlichting

Zorg ervoor dat je goed gezien wordt in het donker. Gebruik 's avonds reflecterende hesjes, reflecterende bandjes, hesjes met led verlichting of lampjes zodat auto's en fietsers je zien in het donker. Zie ook: Hardlopen in het donker.


Enkele tips

 • Vaak dragen hardlopers te veel kleding in de winter. Bij niet al te koud weer is een thermo hardloopshirt met lange mouwen meestal voldoende.
 • Mocht je ondanks alle maatregelen toch ziek of verkouden worden dan ligt het in ieder geval niet aan je sportkleding, maar ben je mogelijk tegen een virus opgelopen of was je trainingsschema gewoon te zwaar. Zie ook: Hardloopkleding.
 • Besteed tijdens de winter meer tijd een de warming-up en cooling-down ter voorkoming van blessures.
 • Als het erg koud is kan je ook thuis de warming-up en cooling-down doen.
 • In de winterperiode kan je prima binnen trainen op een hardloopband. Voor meer info: Loopband.
 • Wanneer je tijdens de wintermaanden in de sportschool op een loopband loopt kan je het beste zo nu en dan buiten trainen, omdat het lopen op een band net even anders is en daarom ten koste kan gaan van je looptechniek. Ook is het een plezierige afwisseling.
 • Zorg er voor dat je gezien wordt in het donker. Gebruik kleding met reflecterende strepen, zodat auto's en fietsers je zien in het donker. In de hardloopwinkel zijn ook reflecterende hesjes, reflecterende bandjes, hesjes met led verlichting en losse lampjes verkrijgbaar.
 • Blijf in het donker ook alert: er zijn genoeg fietsers die zonder licht rijden of dat je toch niet goed gezien ondanks al je maatregelen.
 • Wanneer je in het donker gaat hardlopen met veel verkeer kan je er beter voor kiezen om een klein veilig rondje een paar keer te lopen.
 • Ook bij gladde wegen is het verstandig om een klein veilig rondje een paar keer te lopen.
 • Als er een harde gure wind staat is het een stuk kouder. Houdt rekening met deze extra koude omstandigheden door wat dikkers aan te doen. Zie ook: Gevoelstemperatuur.
 • Probeer als het even kan de onbeschutte delen van je looprondje niet tegen de wind in te lopen.
 • Omdat in de wintermaanden de nadruk ligt op lange rustige duurlopen, kan je in deze periode meer aandacht besteden aan lichte blessures. Doe eventueel meer Rekoefeningen en Spierversterkende oefeningen.
 • Oppassen met gladheid. Draag eventueel Hardloopschoenen met een wat grovere zool. Of Shoe Snow Grips onder je schoenen.
 • Wanneer je tijdens de donkere en gure maanden minder wilt gaan lopen is dat geen probleem. Je Verlies aan conditie valt erg mee. Het beste kan je dan één keer per week een rustige (lange) duurloop doen en één keer wat harder: tempo 2 training of Vaartspel. Doe bij de rustige duurloop ook regelmatig op het laatst wat korte versnellinkjes van 100 m.
 • Voor het geval je motivatie ontbreekt: Smoesjes om niet te gaan hardlopen.
Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site