ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site


Hardloopschoenen onderhoud

Hardloopschoenen hebben het tijdens hun leven heel wat te verduren. Niet alleen twee tot drie keer het gewicht van hun eigenaar, ook het onderhoud door dezelfde eigenaar laat wel eens te wensen over. Hierbij onderhoudstips om je loopschoenen een langer en plezieriger leven te geven.

  • Laat je hardloopschoenen niet op de verwarming drogen. Te veel warmte is niet goed.
  • Wanneer je schoenen erg nat zijn geworden doe je proppen krantenpapier in je schoenen. Haal ook de binnenzolen eruit. Haal de proppen er na een paar uur weer uit. Doe er zo nodig nieuwe proppen in. Tipje: je kan eventueel de proppen bewaren voor een volgende keer.
  • Gebruik niet één paar wanneer je vaak hardloopt. Na ongeveer 1000 km (dat is na een jaar bij 20 km per week) is de schokdemping en de stabiliteit van je hardloopschoenen vaak verbruikt. Om de levensduur van te verlengen is het verstandig om niet altijd op dezelfde schoenen te lopen. Koop een tweede paartje. Je schoenen hebben dan meer de tijd te herstellen (vooral de binnenzool) tussen je trainingen.
  • Haal regelmatig de binnenzolen er uit. Je schoenen herstellen zo ietsje sneller.

Hardloopschoenen schoonmaken

  • Doe in een bakje water een klein beetje zachte zeep. Met behulp van een vochtige doek en een borstel maak je het bovenwerk schoon. Daarna borstel je de onderkant van je schoenen schoon. Je kan eventueel proppen krantenpapier in je schoenen doen om deze sneller te laten drogen.
  • Doe je hardloopschoenen nooit in een wasmachine of droger. Door te veel warmte, waspoeder en water kunnen de gelijmde onderdelen loslaten en demping gaat achteruit.
  • Dompel ze ook niet in een emmer met water. Het is niet goed voor de demping.

Lees ook

Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site