ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site


Hardlooptrainingsboeken en DVD

Praktijkboek voor hardlopers
door Harry Honselaar

een handleiding voor verantwoord hardlopen

Paperback | 336 Pagina's | 2007
ISBN: 9789081202619
Beschrijving:
Zeer toegankelijke handleiding voor verantwoord hardlopen.
Nee, géén glossy uitgave met opgeleukte plaatjes. Wél een omvangrijk boekwerk met informatie tot-in-de-kern over alle facetten en belevenissen van het hardlopen. Praktijkman Harry Honselaar presenteert op nuchtere en vaak amusante wijze zijn visie op de momenteel zeer populaire hardloopsport. Als succesvol wedstrijdloper, maar ook als ervaren hardlooptrainer met een lange staat van dienst en als permanent 'hardloopwereldburger', kan hij er met recht volop over mee praten.. In het boek wordt in vlotte teksten uitgelegd hoe je blijvend plezier aan de hardloopsport kunt beleven.
Dit is een boek voor iedereen die de hardloopsport beoefent, op wat voor niveau dan ook. Door het geven van talloze adviezen uit de dagelijkse praktijk van het hardlopen, wordt de hardloopsport voor iedereen toegankelijk gemaakt.. Bij voldoende praktische toepassing van de in dit boek gegeven adviezen, wordt je gedrag dusdanig beïnvloed dat je in staat bent altijd optimaal plezier aan je favoriete hobby te beleven, je hele hardlopende leven lang. De 12 H-A-R-D-L-O-O-P-T-I-P-S bijvoorbeeld zijn 12 belangrijke aandachtspunten die bij voldoende toepassing daarvan die noodzakelijke gedragsaanpassingen tot stand zullen laten komen.
Verantwoord
De schrijver signaleert niet alleen de prettige kant, maar toont ook de hindernissen en valkuilen: "Je moet er bijvoorbeeld 'gewoon' voor zorgen dat je altijd blessurevrij aan de volgende training kunt beginnen. Verder houdt het stellen van haalbare doelen het plezier er in evenals het uittrekken van voldoende tijd om in de hardloopsport iets te willen bereiken: succes hebben in de hardloopsport kost altijd tijd, falen niet! Verantwoord hardlopen dus."
Voor álle mensen
Hardlopen is tegenwoordig een massale bezigheid die bij vele categorieën van mensen in de belangstelling staat. Probleem is, dat de benodigde begeleiding nogal eens ontbreekt. Hierin voorziet het boek van Honselaar uitstekend: "Doel van het boek is om op een zeer begrijpelijke wijze een groot aantal aanbevelingen, adviezen bijeen te brengen die gelden voor álle mensen die de hardloopsport als bewegingsactiviteit hebben gekozen. Alle informatie komt voort uit mijn dagelijkse praktijk door de afgelopen jaren heen. Op die manier wordt iedereen in staat gesteld zélf zijn of haar eigen 'personal trainer' te worden," zo vertelt hij met overtuiging."
Inhoud met meerwaarde
Uiteindelijk is het 'Praktijkboek voor Hardlopers' gegroeid naar ruim 330 pagina's met interessante feiten en vele praktijkverhalen. Van kleding, schoeisel tot aan sportverzorging (zelfzorg) en het nodige cijferwerk voor trainingen en wedstrijdlopen. Het (zelf) samenstellen van persoonlijke schema's voor trainingen en prestaties krijgt- voor wie daar behoefte aan heeft - uitgebreide aandacht. Daarmee heeft het boek extra meerwaarde gekregen. Dat geldt ook voor het aanvullende 'Trainingsdagboek voor Hardlopers', een aparte uitgave met de bedoeling om de trainingsopbouw van moment tot moment te volgen en zonodig bij te sturen. Want wat de reden waarom jij hardloopt dan ook mag zijn, je moet altijd zorgen dat je het leuk genoeg blijft vinden om ermee door te gaan: de belangrijkste training is de eerstvolgende training en een hardloper die niet meer kan hardlopen, is geen hardloper!

Bestel bij

Loopstijl A-B-C
door Harry Honselaar

de sleutel tot een leven lang plezierig hardlopen

Paperback | 96 Pagina's | 2019
ISBN: 9789081202602
Beschrijving:
Efficiënt(er) hardlopen is door iedereen te leren. Het kost echter wel de nodige tijd én aandacht. Het 'Loopstijl A-B-C' behandelt stap-voor-stap alle elementen die nodig zijn om langdurig met plezier te blijven hardlopen. Dat gebeurt in 3 A-B-C-stappen: de A van Aandachtspunten (juiste uitvoering), De B van Bewegingsvariatie (o.a. pasfrequenties) en de C van Core-oefeningen (voor kracht en flexibiliteit van belangrijke spiergroepen). Resultaat: een compact programma voor functionele ontwikkeling van de hardlooptechniek, met een efficiënte loopstijl tot gevolg. Zo’n loopstijl waarmee je makkelijk, met minder belasting en met meer plezier lekker kunt blijven hardlopen, je hele hardloopleven lang.

  • Ontwikkeling van de hardlooptechniek in 3 A-B-C-stappen.
  • Met als een resultaat: een efficiënte en minder belastende loopstijl.
  • Begrijpelijke 3-stappen methode.
  • Het bondige boekje (96 pagina's) is ruim geïllustreerd en lekker leesbaar.
  • Voor iedereen die aan hardlopen doet, maar zeker ook voor starters is dit boek een aanrader.
  • Voor gevorderden hardlopers een uitstekende bron voor nieuwe/extra inspiratie.
  • Harry Honselaar is tevens de schrijver van het Praktijkboek voor hardlopers, een uitgebreide handleiding voor verantwoord hardlopen.
Bestel bij

Trainingsdagboek voor Hardlopers
door Harry Honselaar

aanvulling op praktijkboek voor hardlopers

Paperback | 136 Pagina's | 2007
ISBN10: 9081202626 | ISBN13: 9789081202626
Beschrijving:
Met Het Trainingsdagboek voor Hardlopers heb je een belangrijk hulpmiddel in handen om je hardloopprestaties te verbeteren. Door je dagelijkse trainingen te noteren en te voorzien van aantekeningen, kun je een jaarlang je gehele trainingsproces overzien en goed sturen. Het bijzondere van dit trainingsdagboek is dat het trainingsschema en het evaluatieformulier naast elkaar staan afgedrukt. Dit komt de overzichtelijkheid sterk ten goede. Door adequaat te reageren op relevante signalen, zal je hardloopconditie zich optimaal kunnen ontwikkelen waardoor je in staat gesteld wordt om tot in lengte van jaren blessurevrij van je favoriete sport te kunnen blijven genieten. Er staan ook diverse pagina’s in waarop je de basisgegevens met betrekking tot de Algemene en Specifieke hardlooptraining kunt noteren en waarop je de onderhavige hardlooppiramide kunt invullen met die gegevens die voor jou persoonlijk van toepassing zijn. Verder bevat het Trainingsdagboek voor Hardlopers een aantal handige bladzijden, zo kun je je oude en nieuwe persoonlijke records invullen en je wedstrijdprogramma noteren. Verder is er ruimte voor een maandoverzicht, een email/telefoonlijst en extra aantekeningen. Dan heb je alles mooi bij elkaar staan.

Uit de Inhoud:
· Toelichting bij gebruik.
· Voorbeeld Basisgegevens Algemene hardlooptraining.
· Voorbeeld Weekformulier Algemene hardlooptraining.
· Basisgegevens Algemene hardlooptraining.
· Hardloopspreuken en andere wijsheden.
· Voorbeeld Basisgegevens Specifieke hardlooptraining.
· Voorbeeld Weekformulier Specifieke hardlooptraining.
· Basisgegevens Specifieke hardlooptraining.
· Weekformulieren.
· Maandoverzicht.
· Wedstrijdplanner.
· Persoonlijke records.
· Aantekeningen.
· Telefoon- en emaillijst.

Bestel bij

Lopen met Evy
door Evy Gruyaert

Paperback | 144 pagina's | 2015
ISBN: 9789401425728
Beschrijving:
Evy leerde haar volk lopen. En na zes jaar is het tijd voor een opvolger van de succesvolle bestseller Start To Run. In deze volledig nieuwe uitgave deelt Evy haar nieuwe aanpak. Want lopen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest! Lopen met Evy is de perfecte handleiding voor elke beginnende loper. In het eerste deel kom je te weten wat voor effect lopen, en beweging in het algemeen, op je lichaam heeft. Dankzij de handige loopschema's in deel 2 leer je op 10 weken tijd 5 km lopen. Daarnaast vind je ook tal van nieuwe stretchtechnieken en nuttig voedingsadvies. En wat als je al 5 km kunt lopen? Blijf je die 5 km lopen, of evolueer je naar 10 km? Ook dat vind je terug in Lopen met Evy! Het derde deel focust op de geest. Lopen is goed voor je lichamelijke gezondheid, maar ook je geest en mindset varen er wel bij. Want lopen = me-time. En Evy verklapt je al haar me-time geheimen!

Bestel bij

Running like a girl
door Alexandra Heminsley

Paperback | 240 pagina's | 2015
ISBN: 9789029538572
Beschrijving:
Gedesillusioneerd door het krachthonk en het geyoga beu besloot Alexandra Heminsley te gaan hardlopen. Ze koesterde hoge verwachtingen: de kont van een atlete, het middel van een supermodel, de snelheid van een gazelle. De eerste poging verliep niet bepaald goed. Zes jaar later heeft ze op twee continenten vijf marathons gelopen. Haar vader zei het al: je loopt evenzeer met je hoofd als met je benen. En daarom is dit een boek over hardlopen dat niet alleen maar over hardlopen gaat.
Recensie:
Na lidmaatschappen van allerlei sportscholen wandelt Alexandra Heminsley heel wat af door Londen. Ze vraagt zich af of dat vreselijke hardlopen misschien toch iets voor haar is en begint aan haar eerste loopje dat rampzalig eindigt. Als haar broer meldt dat hij gaat meedoen aan de marathon van Londen trekt de schrijfster letterlijk de stoute schoenen aan en begint zich ook voor te bereiden. Met veel zelfspot wordt hier een traject beschreven vol tegenslag en geluksmomenten. Van het kopen van de eerste sportbh tot de aankoop van hardloopschoenen in een enge sportzaak. Van het lopen van de eerste marathon met daarna een lange periode van rust tot het overwinnen van zichzelf in de volgende. Achterin het boek informatie over hardloopcoryfeeën van vroeger, tips voor kleding en wedstrijden. Jammer van de roze kaft, maar die sluit vooral aan bij al die roze hardloopkleding voor vrouwen. Wat mist is, hoe ze getraind heeft. Elke dag? Hoe was de opbouw? Hoe lang deed ze over de eerste marathon? Desondanks grappig en inspirerend voor velen die denken dat hardlopen nooit gaat lukken.
B. Handgraaf

Bestel bij

Het geheim van hardlopen
door Hans van Dijk en Ron van Megen

Paperback | 216 pagina's | 2014
ISBN: 9789082106916
Beschrijving:
In Het Geheim van Hardlopen worden alle factoren ontcijferd die van belang zijn voor hardlopen en een goede conditie. De invloed van alle factoren wordt in 61 hoofdstukken helder en op populaire geschreven wijze uitgelegd aan de hand van praktijkvoorbeelden. Met Het Geheim van Hardlopen kan de lezer, net als de auteurs, 20% fitter, gezonder en sneller worden.

Voor een glasheldere en haarscherpe wetenschappelijke analyses van alle factoren die bij langeafstandslopen van belang zijn. Van 800 meter tot en met de marathon. Het boek gaat over · training · voeding · gewicht · leeftijd · loopstijl · wind · regen
· heuvels · temperatuur · schoenen · en nog veel meer.

De 2e druk van deze bestseller is met 4 hoofdstukken uitgebreid waardoor het totaal op liefst 61 hoofdstukken komt, waar alle geheimen van hardlopen en een goede conditie worden onthuld, zoals:
· Hoeveel langzamer word je als je ouder wordt?
· Hoeveel sneller word je als je optimaal traint?
· Hoeveel sneller word je als je afvalt?
· Hoe moet je optimaal trainen?
· Wat is de invloed van voeding en supplementen?
· Wat is de invloed van je loopstijl?
· Wat is de invloed van tegenwind?
· Hoeveel langzamer ga je door het zand?
· Hoeveel tijd kosten heuvels en duinen?
· Wat is de invloed van je hartslag?
· Wat is het effect op je gezondheid?

Het boek is rijk geïllustreerd en staat boordevol bruikbare informatie. Het Geheim van Hardlopen is het ultieme hardloopboek voor iedere recreatie-, prestatie- en wedstrijdloper én voor hun coaches. Het boek is zeer positief beoordeeld en de reacties van lopers zijn enthousiast.

Bestel bij

Ik, hardloper
door Koen de Jong en Stans van der Poel

Paperback | 192 pagina's | 2013
ISBN: 9789491729034
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend
Beschrijving:
Met trainingsschema's voor beginnende en gevorderde hardlopers. Loop jij hard en heb je het gevoel dat er meer in je zit? Wil je wel eens een 10 kilometer lopen of een halve of zelfs hele marathon, maar zie je op tegen tijdrovende training? Met slimme aanpassingen kun al veel conditie winnen. Dat kost juist minder tijd in plaats van meer. In dit boek leer je: · Hoe je energie opbouwt, ook na het lopen. · Hoe je met je ademhaling je hartslag kunt beïnvloeden. · Harder lopen door rustig te lopen. Vijf en tien kilometer. Dit boek staat vol tips voor zowel beginnende als ervaren lopers. Het eerste deel is voor lopers tot aan vijf kilometer. Daarna laten we zien hoe je je snelheid en je afstand kunt vergroten en hoe je blessurevrij tot tien kilometer kunt lopen. De marathon. Haal jij tien kilometer in 65 minuten, dan durven wij te stellen dat je ook een marathon kunt lopen. Geen tijd is geen excuus, want de trainingsschema's die we in dit boek geven zijn helemaal niet zo tijdrovend. Wil jij een marathon lopen zonder je al te druk te maken om de eindtijd? Lees dan dit boek, volg de schema's en loop die marathon!

Bestel bij

Lopen De complete raadgever
door Herbert Steffny

Paperback | 304 pagina's | 2015
ISBN: 9789044743807
Beschrijving:
Stap voor stap naar het doel Herbert Steffny heeft enkele decennia lang ervaring opgedaan in het hardlopen en het geven van workshops. In dit boek vat hij de kennis samen die hij in al die jaren heeft vergaard. Hij geeft professioneel advies over de juiste uitrusting en de verschillende loopdisciplines - van walking tot marathon. Herbert Steffny laat zowel de beginner als de gevorderde zien hoe met allesomvattende en in de praktijk getoetste trainingsschema's het doel stap voor stap bereikt kan worden. Bovendien geeft hij informatie over de juiste hardloopstijl, stretching, voeding en motivatie. Hij is afgestudeerd als bioloog en is meervoudig Duits kampioen. Hij nam ooit deel aan de Olympische Spelen en vestigde in 2003 het Duitse record op de 10.000 meter voor 50-plussers. Herbert Steffny werkt sinds vele jaren als trainer en is een vaak gevraagde hardloopdeskundige op radio en televisie. Zijn boeken over walking en hardlopen zijn stuk voor stuk bestsellers.

Bestel bij

Hardlopen voor vrouwen
door Barbara Kerkhof

Paperback | 176 pagina's | 2009
ISBN: 9789029567596
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend
Beschrijving:
In Hardlopen voor vrouwen geeft Barbara Kerhof behalve uitleg over techniek en training ook talloze tips en aanwijzingen om het hardlopen zo plezierig en gezond mogelijk te maken. Hoe kun je het hardlopen (met behulp van schema's of door aansluiting in een loopgroep) verantwoord opbouwen? Hoe zit het met voeding en wedstrijdvoorbereiding? Wat te doen tijdens een zwangerschap en hoe het lopen weer op te pakken na een bevalling? Hoe combineer je het lopen met werk en gezin? Welke sportbeha past je het beste? Dat zijn enkele van de vele vragen waarop dit boek antwoord geeft.
Mening klant bol.com:
Erg motiverend, SUPER!!
Dit boek is erg motiverend, het help je over de streep. Geeft heel veel tips vooral voor vrouwen. Echt een geweldig boek. Zou iedere hardloopster moeten hebben. Ook als je al een gevorderd loopster bent, staat er veel inspirende info is!! SUPER!!

Bestel bij

Looptraining
door Paul van den Bosch

van A tot Z

Paperback | 240 pagina's | 2013
ISBN: 9789044736649
Beschrijving:
Van de juiste uitrusting tot de voorbereiding op de marathon: complete knowhow en uitgewerkte trainingsschema's voor de gedreven hardloper Looptraining is een van de beste manieren om aan je conditie en gezondheid te werken. Al wat je nodig hebt, is een paar goede loopschoenen, de juiste kleding en een gezonde portie doorzettingsvermogen. Maar als je eenmaal met looptraining begint, zul je merken dat je steeds meer wilt. Vijf kilometer worden er tien, en algauw wil je misschien deelnemen aan een loopwedstrijd, of zelfs een marathon. Dit soort wedstrijden vraagt echter om een degelijke voorbereiding en trainingsopbouw.
Laat je daarom adviseren en begeleiden door een professionele coach. In dit boek vertelt Paul Van Den Bosch, trainer van verschillende topatleten, je alles wat je moet weten om je looptraining op een efficiënte en verantwoorde manier aan te pakken, of je nu een beginnende jogger bent of een getrainde hardloper. In dit praktische handboek koppelt hij zijn jarenlange ervaring aan de allernieuwste wetenschappelijke bevindingen en geeft hij een duidelijk antwoord op de meest gestelde vragen. - Looptraining voor beginners: concrete schema's voor de eerste 9 weken en de 10 km - Onmisbare theorie: van de verschillende trainingsvormen tot de juiste loopsnelheid - Alles over uitrusting, voeding, overtraining en blessures - Volledig uitgewerkte trainingsprogramma's voor de 5 kilometerwedstrijd, de halve en de volledige marathon
Recensie:
Wil je gaan hardlopen en eventueel succesvol aan de start van een marathon komen, dan werkt dit boek daar naartoe. In negen weken loop je via schema’s al 30 minuten. Daarbij wordt het afwisselen van wandelen en hardlopen aan jezelf overgelaten. Wil je meer, dan vind je schema’s voor de 5 en 10 km en de halve en hele marathon. Bij de laatste staan twee soorten schema’s: onder de 4 uur en onder de 3 uur. Het boek gaat vooral in op trainingsprincipes. Andere onderwerpen zijn: uitrusting, hartslagmeting, trainingsplanning, voeding, blessures, overtraining en een heel kort stukje over runningtherapie. De nieuwste trend, barefootrunning, ontbreekt. Ook niets over verschillen tussen mannen en vrouwen. De schema’s gaan soms wel erg snel naar het te behalen doel en vermelden geen streeftijd. Het boek is overzichtelijk ingedeeld, heeft een prettig lettertype en is voorzien van mooie kleurenfoto’s en index, maar het is soms wat saai en weinig bruisend. Wel een aanrader als je meer wilt weten over trainingsleer.
B. Handgraaf

Bestel bij

Oefenstof voor de hardlooptraining
door Bea Splinter

Paperback | 256 pagina's | 2018
ISBN: 9789082890914
Beschrijving:
Dit boek bestaat uit een grote verzameling oefeningen ten behoeve van de hardlooptraining. Voor het oefenplezier zijn er ook oefeningen in spelvorm en oefeningen met tweetallen. Het geheel wordt gecompleteerd met voorbeelden van combinaties van oefeningen en de periodisering van oefeningen.
Recensie:
De auteurs behoren tot een kleine groep van deskundigen die zelf hardlooptrainers opleiden. Hun opzet is voldoende oefeningen aan te reiken voor een efficientere looptechniek en loopstijl, voor meer kracht en soepelheid in de spieren, pezen en gewrichten die een loper het meest belast. De handleiding is logisch opgebouwd. Ze beginnen met 30 pagina's losmaakoefeningen voor alle lichaamsdelen, daarna rekoefeningen voor meer soepelheid, daarna oefeningen voor meer kracht in romp, voeten en benen. Een hoofdstuk is gewijd aan looptechniek en houding. Twee hoofdstukken bestaan uit spelvormen, bedoeld om jonge atleetjes met meer plezier te laten trainen en zo te zorgen dat ze atletiek langer volhouden. Door de grote variatie verminderen ze ook de kans op blessures. Andere hoofdstukken gaan over ontspannen en ademhalen, en oefeningen voor een specifiek doel, bijv. de opwarming voor een intensieve training, looptechniek en verdere uitbouw van kracht in de benen voor gevorderden. Het boek heeft veel sterke kanten: de oefeningen zijn medisch verantwoord; de kleurenfoto's zijn functioneel; het taalgebruik is helder; het benodigde materiaal is beperkt en betaalbaar. Doelgroep: atletiektrainers, atleten, wielrenners en leraren lichamelijke opvoeding.
(NBD|Biblion recensie, Drs. Jef Abbeel)

Bestel bij

Hardlopen BK methode
door Frans Bosch & Ronald Klomp

DVD (2) | Elsevier | 2005
EAN: 8716777003107
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend
Beschrijving:
Deze unieke DVD serie visualiseert alle aspecten van de looptechniek zoals die behandeld zijn in het boek Hardlopen, biomechanica en inspanningsfysiologie praktisch toegepast.
Naast prachtige fimopnames van zeer goede lopers wordt de looptechniek middels talloze animaties en stills helder in beeld gebracht. De DVD behandeld de looptechniek en loopeconomie in de eerste drie hoofdstukken op twee niveaus (recreant en expert). Hoofdstuk 4 behandeld loopscholing met ± 120 oefeningen. Hoofdstuk 5 geeft foutenanalyses van ± 60 lopers.

DVD 1: beginners en gevorderden
· Looptechnieken.
· Blessurepreventie.
· Trainingsadviezen.
· Snelheidstraining en rendementsverhoging.

DVD 2: professionals
· Looptechnieken.
· Anatomie.
· Biomechanica.
· Rendementstrainingen.

Mening klant bol.com:
Zeer informatief en compleet.
Een dvd die niet verveeld, na vele malen kijken blijf je nog steeds nieuwe inzichten ontdekken.
Mening klant bol.com:
Hele goede DVD over hardlopen. Heel duidelijk worden alle facetten van het hardlopen besproken. Tevens zit er een klein boekje bij. Een must-have voor iedere hardloopliefhebber.

Bestel bij

Hardlopen, biomechanica en inspanningsfysiologie praktisch toegepast
door Frans Bosch en Ronald Klomp

Hardcover | 464 pagina's | 2017
ISBN: 9789036816083
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend
Beschrijving:
Boek en dvd bieden de nieuwste inzichten op het gebied van looptraining.
Aan de orde komen innovatieve trainingsconcepten die gebaseerd zijn op recent wetenschappelijk onderzoek en op uitgebreide kennis van de trainingspraktijk.
Looptrainers, fysiotherapeuten, leraren lichamelijke opvoeding en hardlopers kunnen hun voordeel doen met deze publicatie.
Vanuit biomechanisch en inspanningsfysiologisch perspectief worden onderwerpen als looptechniek, energieleverantie, adaptatie en krachttraining behandeld. Recente wetenschappelijke inzichten worden vertaald naar de trainingspraktijk.
In deze tweede, herziene druk zijn allerlei aspecten van looptraining tot in detail uitgewerkt. Talrijke illustraties en foto's verhelderen de uiteenzettingen over lopen op hoge snelheid, loopscholing en krachttraining.
De bijgevoegde dvd's zijn rijk aan videobeelden en animaties.
Deel 1 van de dvd verklaart de looptechniek zowel voor beginners als voor experts. Deel 2 bevat foutenanalyses en een grote reeks loopscholingsoefeningen. Boek en dvd bieden een uitputtende analyse van alle aspecten van het hardlopen.
Frans Bosch en Ronald Klomp zijn docent aan een sporthogeschool en waren jarenlang betrokken bij de begeleiding van sprinters en lopers van nationaal en internationaal niveau op de midden- en langeafstand. Ook waren zij docent aan diverse trainersopleidingen. Honderden (loop)trainers en fysiotherapeuten hebben de afgelopen jaren al kennis genomen van de trainingsopvattingen van Frans Bosch en Ronald Klomp.
Runnersworld schreef:
Standaardwerk. Na jaren achterstand heeft het Nederlandse taalgebied zijn eigen bijbel over de loopsport. Een standaardwerk dat een paar duidelijke lijnen kiest, die bij andere zelden vooropstaan.

Bestel bij

Beginnen met hardlopen / De vrije loper
door Bea Splinter

Paperback | 124 pagina's | 2008
ISBN: 9789024007011
Recensie:
Dit boekje heeft een sobere lay-out, maar een degelijke inhoud. Het legt keurig en stap voor stap uit wat een beginner nodig heeft, hoe je een trainingsroutine opbouwt, uit welke onderdelen de training moet bestaan, welke oefeningen daarbij horen. Het werkt opbouwend, van week 1 tot week 52 en het bereidt ook voor op prestatielopen. Het aanbod oefeningen is heel groot. Twee zaken ontbreken: alternatieve trainingsvormen zoals fietsen en zwemmen voor wie ondanks de geleidelijke opbouw toch een blessure krijgt en het gebruik van een hartslagmeter. Dit instrument kan ook voor beginners heel nuttig zijn om niet te snel van stapel te gaan, de intensiteit geleidelijk op te bouwen en eventuele signalen van koorts of griep tijdig te herkennen. Met zwart-witfoto's en register.
(NBD|Biblion recensie, Drs. Jef Abbeel)

Bestel bij

Loop ! + DVD
door Gerard Nijboer en Kees Kooman

het standaardwerk voor beginnende en gevorderde lopers

Paperback | 223 pagina's | 2007
ISBN10: 9043910112 | ISBN13: 9789043910118
Beschrijving:
Lopen doet leven: de rage om voor je plezier regelmatig hard te lopen krijgt steeds meer volgers. Mannen en vrouwen hebben de gezonde effecten die de oerbeweging met zich meebrengt ontdekt. Je leeft langer, en in elk geval gezonder. Saai? Alleen bankzitters koesteren dat vooroordeel. Overgewicht? Niets is gemakkelijker om je gewicht op peil te houden door twee of drie keer per week de stoute loopschoenen aan te trekken. In dit boek van de bekende ex-atleet Gerard Nijboer en atletiek journalist Kees Kooman staat gezondheid centraal. Presteren mag, moet niet. De grondbeginselen, technieken en tactieken komen uitgebreid aanbod, maar geven de loper de volledige vrijheid om deze naar eigen goeddunken te gebruiken. Daarnaast veel ruimte voor ervaringen uit de praktijk van onder meer de topatleten Bram Som en Lornah Kiplagat.
De DVD illustreert op vakkundige wijze de bij het boek beschreven grondbeginselen en tips. Bram Som demonstreert ze. !Loop! is door deze fantastische combinatie en door de kennis van de bij dit project betrokken atleten zonder meer het nieuwe standaardwerk voor iedere loper en is derhalve absoluut onmisbaar!

Bestel bij

Hardlopen voor beginners
door Amby Burfoot

Paperback | 320 pagina's | 2006
ISBN: 9027415471
Beschrijving:
Hardlopen voor beginners bevat onmisbare adviezen voor beginnende lopers en handige tips voor gevorderden. Hoe bouw ik mijn conditie op? Welke trainingsprogramma is voor mij geschikt? Wat moet ik eten en drinken? Het boek gaat in op: voorbereidingen, voeding , blessures voorkomen, hardlopen voor vrouwen, conditie opbouwen, mentale aspecten, cross-training, marathon lopen.
De auteur, Amby Barfoot, is redacteur bij het tijdschrift Runner's World. Hij won de Boston-marathon in 1968.

Bestel bij

Ren je fit
door J. Baird & V. Marshallsay

Paperback | 127 pagina's | 2006
ISBN: 9059203941
Beschrijving:
'Ren je fit' geeft u de basis die u nodig hebt om een leuk en effectief hardloopprogramma samen te stellen. Baird geeft u belangrijke fysiologische en praktische informatie - van uitleg over uw aerobe systeem tot tips voor het kopen van de beste hardloopschoenen. Hij adviseert u over alle aspecten van voeding, vochtinname, veiligheid en blessures. Daarnaast beschrijft Baird een reeks van meer dan 40 oefeningen die tot doel hebben uw hardloopspieren te ontwikkel en geeft hij tips over warming-up en cooling-down. Ten slotte helpt hij u bij het samenstellen van uw eigen trainingsprogramma - gebaseerd op uw persoonlijke doelen: wilt u uw conditie op peil brengen, afvallen of meedoen aan wedstrijden? Er zijn drie programma's: een wandel-/hardloopprogramma voor beginners en een 10 kom- en halve-marrathonsporgramma voor degenen die zichzelf meer willen uitdagen. Dit zeer informatieve boek zal al uw vragen beantwoorden en u motiveren om fit te worden en te blijven.
Recensie:
Adviezen voor wie zijn conditie wil verbeteren met hardlopen. Baird legt eerst uit welke gunstige effecten het lopen heeft op lichaam en geest. De gebruiksaanwijzingen voor de hartslagmeter zijn degelijk. Voor schoenen krijgen we terecht advies deze te kopen in een gespecialiseerde winkel, met looptapijt en footscan. Een stopwatch is voorbijgestreefd: die zit in elke Polar hartslagmeter. Bij voeding legt hij uit waarom koolhydraten met lage glycemische index (traag verbrandend dus) nuttiger zijn dan snelle verbranders en waarom antioxidanten onmisbaar zijn. In beide gevallen had hij meer voorbeelden mogen geven. Hij propageert overbodige gadgets zoals polsbandjes voor geld om onder weg iets te drinken en een riem met twee drinkbussen. Echte atleten houden zich daar niet mee bezig. Voor loopsters benadrukt hij een calciumrijke voeding. In het hoofdstuk over het lopen zelf pleit hij voor een geleidelijke opbouw en voor lang genoeg rekken en strekken. Hij raadt ook zwemmen, fietsen en krachttrainingen aan om ook andere spieren te trainen en minder blessures te krijgen. Hoofdstuk V gaat over blessures en veiligheid. Tenslotte het loopprogramma zelf. Het boek is geschikt voor beginners en fitnessliefhebbers. Veel uitleg is echter te oppervlakkig, veel foto's zijn niet functioneel.
(Biblion recensie, Redactie)

Bestel bij

Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site