ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site

Wedstrijdschoenen voor hardlopen

Naar de hardloopwinkel van bol.com

Wedstrijdschoenen zijn lichte Hardloopschoenen met minder demping en steun dan  gewone hardloopschoenen. Omdat een wedstrijdschoen lichter is besparen ze je energie. Het lopen tijdens loopwedstrijden op wedstrijdschoenen heeft ook een psychologische effect. Wanneer je blessuregevoelig bent kan je beter niet te veel wedstrijden doen op wedstrijdschoenen, omdat de steun en demping minder is.

Spikes

Spikes zijn zeer lichte wedstrijdschoenen met spikepuntjes. Spikes zorgen voor meer grip. Ze worden gebruikt tijdens baanwedstrijden en crosswedstrijden. Voor wegwedstrijden zijn ze alleen geschikt tijdens de winter bij gladheid. Omdat de demping en steun maar zeer gering is mag je spikes niet te vaak gebruiken om blessures te voorkomen.

Loop je op wedstrijdschoenen harder?

Een klein beetje harder. Wedstrijdschoenen zijn lichter (zo'n 100 gram), echter steun en demping zijn minder, wat meer energie kost.

Tips

  • Wanneer je te zwaar bent is afvallen zeker zinvol: een vermindering van een pond lichaamsgewicht kan bij een 10 km wedstrijd 15 tot 20 seconden schelen.
  • Je looptechniek verbeteren kan een verrassend groot effect hebben. Voor meer info: Loopscholing.
  • Het is niet nodig hardloopschoenen in te lopen. Ze moeten meteen goed zitten. Lees het stukje over 'Schoenmaat bepalen' op : Hardloopschoenen kopen.
  • Je kan de steun van wedstrijdschoenen waarschijnlijk verbeteren door de veters anders te strikken. Voor meer info: Veters strikken.
  • Tenslotte: Wedstrijdvoorbereiding.
Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site