ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site

Hardloop ABC

Naar de hardloopwinkel van bol.com

Hardloop ABC

Paslengte en pasfrequentie

De hardloopsnelheid is onder andere afhankelijk van de grootte en de frequentie van de pas. Een te kleine of te grootte paslengte is nadelig voor de loopefficiŰntie. Door looptechniek training kan deze voor een deel verbeterd worden. Voor meer info: Hardlooptalent.

Pauze

De rustpauze kan bij intervaltraining op verschillende manieren plaatsvinden: totale rust, lichtjes draven, wandelend en door het doen van oefeningen.

Pedometer

Met een pedometer of stappenteller kan het aantal stappen worden geteld. Door dit aantal te vermenigvuldigen met de paslengte wordt de gelopen afstand bepaald. Tegenwoordig is het ook mogelijk online de afstand te bepalen. Voor meer info: Wandeltraining.nl.

Pees

Een pees is de overgang (of aanhechting) van de spieren aan de botten.

Peesontsteking

Pezen bevinden zich aan het einde van spieren. Ze zijn voor de aanhechting van de spieren aan de botten. Door overbelasting kunnen pezen ontstoken raken. De pees is voelt warm aan en is ge´rriteerd. Een andere naam voor peesontsteking is tendinitis. Zie ook: Behandeling achillespeesblessure.

Peulvruchten

Peulvruchten (witte bonen, bruine bonen, sojabonen, erwten en kapucijners) bevatten veel belangrijke voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan koolhydraten, vitamines (onder andere vitamine B), mineralen (kalk en ijzer) en eiwit (vooral sojabonen).

Piramideloopjes

Intervaltraining, waarbij niet gelopen wordt op afstand maar op tijd in minuten. De looptijd loopt eerst geleidelijk op en daarna geleidelijk af. Een voorbeeld van een piramideloopjes training is: 1-2-3-4-5-4-3-2-1 (pauze: steeds 1 minuut) in een tempo 2. Zie ook: Minutenloopjes.

Placebo effect

Een placebo is een stof dat geen invloed heeft op de werking van het lichaam, echter het kan wel een psychologische positief effect geven. Als voorbereiding op wedstrijden gebruiken we dus geen doping. We kunnen wel een placebo gebruiken. Door OkÚ, het kost de nodige verbeeldingskracht om jezelf eens goed in de maling te nemen maar het werkt wel.

Podoloog

Andere naam voor voetspecialist.

Polysachariden

Polysachariden zijn meervoudige koolhydraten. Ze zijn opgebouwd uit meerdere enkelvoudige koolhydraten (monosacchariden). De belangrijkse polysacchariden zijn: zetmeel en vezels (o.a. brood, pasta en aardappelen). Voor meer info: Koolhydraten.

Powerwalking of sportief wandelen

Jong of oud, dik of dun, getraind of ongetraind, mensen met blessures of een chronische aandoening, voor vrijwel iedereen is powerwalking ofwel sportief wandelen een ideale activiteit om te bewegen. Voor meer info: Wandeltraining.nl.

Praattempo

Hardlooptempo waarbij je nog kunt praten. Je loopt in een ontspannen vrij rustig tempo.

Pronatie

Zie: Overpronatie.

Prote´nen

Zie: Eiwitten.

Puttemans, Emiel

Belgisch middenlange en lange afstandloper van wereldklasse. Emiel Puttemans won op de Olympische spelen van 1972 in MŘnchen zilver op de 10.000 meter. Verbeterde in dat jaar ook drie wereldrecords: 3000 meter 7:37:06 en 2 miles (8:17:08) en 5000 m (13:13:00).

Psychologische training

Zie: Sportpsychologie.

Hardloop ABC

Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site