ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site


Hardloop ABC

Hardloop ABC

Lactaat

Lactaat is een stofwisselingsproduct dat wordt gevormd tijdens inspanning. Bij een hersteltraining is de vorming van lactaat vrij gering: 1.5 ŗ 2.0 mmol per liter. Bij zeer intensieve training kan het lactaatgehalte oplopen tot 12 mmol per liter. Over het algemeen is een lactaatgehalte van 4 mmol per liter gelijk aan de anaŽrobe drempel.

Lactaat-test

Met behulp van deze test kan de anaŽrobe drempel worden bepaald. De test wordt gedaan door bij verschillende loopsnelheden (deze wordt stapsgewijs verhoogd) bloed af te nemen en het lactaatgehalte te bepalen. De snelheid waarbij een sterke stijging van het lactaat heeft plaatsgevonden is de anaŽrobe drempel.

Langeafstandsloper

  • Een langeafstandsloper loopt de afstanden vanaf 5000m tot en met de marathon.
  • Een middenafstandloper loopt de afstanden 800m, 1500m en 3000m.
  • Een sprinter loopt de afstanden 100m, 200m en de 400m.

Langen, Ellen van

Hťt hoogtepunt van de loopcarriŤre van Ellen van Langen was ongetwijfeld de Olympische finale op de 800m in 1992. In Barcelona werd van Langen Olympisch Kampioen op de 800m in 1:55,54. Met deze overwinning verdiende ze extra veel respect, omdat ze tijdens haar loopbaan werd geplaagd door veel blessureleed. Voor meer info: Opvallende uitspraken hardlopers.

Lever

De lever is vervult een belangrijke taak bij alle stofwisselingsprocessen in het lichaam. Ook wordt een gedeelte van de glycogeenvoorraad in de lever opgeslagen. De derde taak is de productie van gal.

Levertraan

Levertraan is vitaminerijk. Het heeft een hoog gehalte vitamine A en D. Bovendien bevat het Jodium en Fosfor.

Lewis, Carl

Amerikaans atleet die negen gouden olympische medailles won. Vier keer met het verspringen. Twee keer op de 100m. Twee keer op de 4x 100m estafette. En een keer op de 200m. In 1999 werd Frederick Carlton Lewis door de IAAF (de internationale atletiek federatie) gekozen tot atleet van de 20e eeuw.

Lichaamsbouw

De meeste mensen met betrekking tot hun lichaamsbouw in te delen in drie soorten: ectomorf (lang, slank en niet erg gespierd), endomorf (rond, grotere vetmassa en niet bijzonder gespierd) en mesomorf (atletenlichaamsbouw, gespierd en weinig vetmassa).

Lichaamsgewicht

Als serieuze loper is het aan te bevelen om naar een ideaal gewicht te streven. Elke kilo te veel moet tenslotte ook elke stap worden meegenomen. Het spreekt vanzelf, hoe minder het gewicht hoe sneller je bij de finish bent. Een vermindering van een pond lichaamsgewicht kan bij een 10 km wedstrijd 15 tot 20 seconden schelen. We moeten er wel voor waken dat het gewicht niet te veel afneemt. Ook mag de vermindering nooit te koste gaan van spierweefsel. Voor meer info: Berekening ideale gewicht.

Linolzuur

Dit vetzuur is onmisbaar voor het goed functioneren van het lichaam. Omdat het lichaam zelf geen linolzuur kan produceren moet er voldoende via voedingsmiddelen aanwezig zijn.

Lismont, Karel

Belgisch lange afstandhardloper van wereldklasse. Werd in 1971 Europees kampioen op de marathon. Karel Lismont won ook tweemaal een medaille bij de marathon op de Olympische Spelen van: 1972 (MŁnchen) zilver en in 1976 (Montreal) brons. Bij het veldlopen won hij brons op EK en WK.

Logboek

Om de trainingseffecten overzichtelijk te houden kun je het beste al je trainingen opschrijven in een trainingslogboek, zodat je over een langere periode kunt nagaan wat goed (en fout) is gegaan. In z'n logboek vermeld dagelijks gegevens als: hoe ging de training, hoe was het herstel, hoe verliep de dag en hoeveel uren slaap. Voor twee voorbeelden: Trainingslogboek.

Longen

Via de longen vindt de gaswisseling plaats tussen lucht en bloed. Per minuut haalt een volwassen in rust ongeveer twaalf tot zestien keer adem. Voor meer informatie over de longfunctie: Sportkeuring.

Longinhoud

De gemiddelde longinhoud voor een volwassen man is rond de 5500 ml. Voor een vrouw is dat een liter minder: 4500 ml. Voor meer info: Sportkeuring.

Loopband

Wanneer je niet graag Ďs avonds alleen in donker loopt of als je midden in de stad woont (veel verkeer, luchtvervuiling en stoplichten) of als je het gewoon gezelliger vindt op de sportschool te trainen kan je gaan lopen op een loopband. Voor meer info: Loopband.

Loopscholing

Door regelmatig loopscholing te doen zal je looptechniek beter worden. Het belang van een juiste looptechniek wordt vaak onderschat. Met een juiste looptechniek kost het minder energie om een bepaald looptempo te handhaven. Je loopt makkelijker en economischer. Ook ervaren lopers kunnen hun loopprestaties verbeteren door in de training aandacht te besteden aan looptechniek. Voorbeelden van loopscholing oefeningen: Huppel-streksprong, Trippling, Skipping, Hakken-billen, Knieheffen en Loopsprongen (zie verder). Voor meer info: Looptechniek.

Loopsprongen

Bij deze looptechniek oefening is er sprake van een extra lang zweefmoment. Hierbij wordt de knie hoog ingezet en wordt het achterste been langzaan naar achter bewogen voor ondersteuning van de zweeffase. Looptechniek oefening voor: de achterste steunfase. Voor meer looptechniekoefeningen: Loopscholing (zie terug).

Looptechniek

Het belang van een juiste looptechniek wordt vaak onderschat. Hardlopen met een goed looptechniek kost minder energie.Je loopt makkelijker en economischer. Voor meer info: Looptechniek.

Looptherapie

Looptherapie is een behandelingsmethode voor mensen met psychische klachten. Vooral bij mensen met depressieve klachten worden goede resultaten geboekt. Tijdens het hardlopen komt endorfine vrij. Deze stof zorgt voor een gevoel van geluk of Runner's high.

Lopersknie

Tijdens het hardlopen hebben de knieŽn het zwaar te verduren: bij iedere stap moet twee tot driemaal het lichaamsgewicht worden opgevangen. Overbelastingsblessures aan de knie komen bij hardlopers veel voor. Vooral lopers die meer dan 50 km per week hardlopen is de kans op het krijgen van deze blessure groter. Hardlopers kunnen op twee verschillende plaatsen problemen krijgen met de knie: buitenzijde van de knie (zie: Tractus iliotibialis frictie syndroom) en kraakbeen van de knieschijf (zie: Chondropathie).

Long Slow Distance

Extra lange heel rustige duurlopen. Aanhangers van deze trainingsmethode doen de LSD duurlopen vaak in de opbouwfase bij de voorbereiding van een marathon. Het doel is een groot anaŽroob uithoudingsvermogen te verkrijgen.

Losmakende dynamische oefeningen

Deze oefeningen zijn een onderdeel van de Warming-up Link. De warming-up begin je met heel rustig hardlopen of wandelen. Na een minuut of twee, drie ga je aan de gang met de losmakende oefeningen om de doorbloeding en de soepelheid van de spieren te verbeteren. Dynamisch wil zeggen: bewegelijk. Voor een overzicht: Losmakende dynamische oefeningen.

Luchtweerstand

Het lopen op kop van een groep, tegen de wind in kan 10% meer energie kosten dan in de groep. Voor fietsers is dit zelfs 20-30%. Probeer als het even kan dit te voorkomen. Ook het sportieve oogpunt niet vergeten.

Luchtvochtigheidsgraad

Bij hoge vochtigheidsgraad (meer dan 70 %) kan het een stuk warmer zijn, omdat de afgifte van warmte via zweet mogelijker verloopt.

Lycra

Zeer licht, synthetisch weefsel. Kleding gemaakt van dit materiaal behoudt een goed pasvorm. Voor meer info: Hardloopkleding.

Lycra Power

Zeer flexibele stof die ook de spieren sterk samendrukt, waardoor minder vermoeidheid van de spieren. Voor meer info: Hardloopkleding.

Hardloop ABC

Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site