ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site

Hardloop ABC

Naar de hardloopwinkel van bol.com

Hardloop ABC

Tactel

Dit materiaal is ademend, sneldrogend, sterk, duurzaam, zacht en bovendien licht van gewicht. Voor meer info: Hardloopkleding.

Tapering off

Tapering off is de laatste fase van een trainingsschema. In deze periode nemen we flink gas terug, zodat we lichamelijk en geestelijk uitgerust aan de start van een wedstrijd verschijnen. Ook voedingsmaatregelen ( onder andere koolhydraatstapeling ) kunnen het tapering off effect versterken. Voor meer info: Wedstrijdvoorbereiding.

Tebroke, Gerard

Zijn Nederlands records uit 1978 op de 5000m en 10.000 meter werden pas in 2002 door Kamiel Maase uit de boeken geschreven. Als kind hoefde hij op school niet mee te doen met gym, zo stijf was hij. Een paar jaar later was hij een langeafstandloper van wereldniveau.

Tergat, Paul

Paul Tergat een Keniaanse atleet. Tergat is drievoudig wereldkampioen veldlopen, tweevoudig wereldkampioen halve marathon. In 1996 behaalde hij op de Olympische Spelen van Atlanta een zilveren medaille op de 10.000 m. Vier jaar later in Sydney werd hij opnieuw tweede. Op 28 september 2003 verbeterde hij in Berlijn het wereldrecord op de marathon in 2:04.55.

Testloopjes

Regelmatig (zo'n om de zes weken) doe je een testloopje of wedstrijd om na te gaan of je 10 km tijd verbeterd (of misschien wel verslechterd) is. Het is niet nodig om een elke keer een 10 km te testen, je kunt ook een andere afstand lopen en via Wedstrijd verwachtingen link berekenen welke tijd je op de 10 km mag verwachten. Na aanleiding van deze 10 km testtijd verander je de trainingstijden die staan in de trainingstabellen. Marathonlopers mogen deze testloopjes niet (veel) boven hun marathontempo doen, ze berekenen gevoelsmatig wat hun 10 km tijd zal zijn.

Testosteron

Het mannelijk geslachtshormoon. Oestrogeen is het vrouwelijk geslachthormoon.

Thermische sportkleding

Met deze sportkleding (bekende merken zijn: odlo en craft) zal je minder last hebben van een nat en bezweet lichaam, omdat deze gemaakt is van kunststofvezels die weinig vocht vasthouden. Bij een gewoon katoenen T-shirt is dat wel het geval, omdat katoen bestaat uit holle vezels die gemakkelijk vocht vasthouden. Voor meer info: Hardloopkleding.

Tonus

Tonus is de spierspanning van een spier. Spieren die vaak gebruikt worden hebben ook hogere tonus. Met behulp van rekoefeningen en spierversterkende oefeningen kan deze spanning worden verminderd of verhoogd. Voor duurlopers is het verminderen van de tonus belangrijk. Bij sprinters is een tonusverhoging van belang.

Trainingsleeftijd

De trainingsleeftijd is het aantal jaren dat iemand serieus traint. Deze leeftijd speelt een rol bij het samenstellen van een trainingsschema.

Trainingslogboek

Om de trainingseffecten overzichtelijk te houden kun je het beste al je trainingen opschrijven in een trainingslogboek, zodat je over een langere periode kunt nagaan wat goed (en fout) is gegaan. Een logboek voor je trainingen op je online is heel bruikbaar. De voordelen van een overzicht in een gewoon schriftje mag je ook niet onderschatten. Een schriftje kan je gemakkelijker doorbladeren. Ook gaat een logboek op papier niet snel verloren. Voor meer informatie en twee voorbeelden: Trainingslogboek.

Trainingsprikkel

De intensiteit van een training. Deze prikkel is afhankelijk van de vermoeidheid van de sporter op het moment van de training, de periode van het trainingsschema en de zwaarte van de training. Wanneer een sporter vermoeid aan een training begint zal de trainingsprikkel veel minder groot zijn. In het trainingsschema geven trainingen tijdens de intensieve periode het grootste effect, omdat je lichaam niet is gewend aan zware belastingen. Het beste kan je in de loop van het trainingsjaar variatie aanbrengen in je trainingen. Doe bijvoorbeeld aan het einde van het seizoen een periode geen extra lange duurlopen of/en intervaltraining. Het nut hiervan is dat je lichaam hersteld van de zware trainingen, bovendien reageert je lichaam beter op de trainingsprikkel als je weer meer gaat trainen. Als je week in week uit altijd hetzelfde doet, raakt je lichaam gewend aan de trainingsprikkel, je conditie wordt waarschijnlijk niet beter, het kan zelfs achteruit gaan.

Trainingsschema

Is een trainingsplan dat geleidelijk toewerkt naar een bepaald doel. Het is belangrijk dat je bij het samenstellen van het schema goed nadenkt hoe je de verschillende periodes gaat invullen. Wees ook flexibel bij het uitvoeren van je trainingsschema. Zorg voor variatie. Durf rust te nemen. Doe regelmatig een testje, zodat je de belasting van de trainingen goed kan bepalen. Voor meer info: Overzicht trainingsschema's.

Trappenloop

Een trappenloop is een hardloopwedstrijd waarbij het trappenhuis van een hoog gebouw het strijdtoneel is.

Trippling

Looptechniek oefening waarbij je tijdens het uitvoeren van de loopbeweging je knieŽn licht worden gebogen en je voeten overdreven worden afgewikkeld. Je komt met je voorvoet op de grond en hierna wikkel je rustig en gelijkmatig je voet naar achteren af. Looptechniek oefening voor: de voorste zwaaifase. Voor meer looptechniekoefeningen: Loopscholing.

Hardloop ABC





Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site