ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site

Hardloop ABC

Naar de hardloopwinkel van bol.com

Hardloop ABC

Baantraining

Intervaltraining die op een atletiekbaan (normaal 400m) wordt aan gedaan. Trainen op een atletiekbaan maakt het mogelijk de training precies uit te voeren, omdat het mogelijk is aan de hand van tussentijden de juiste snelheid te lopen.

Banaan

Bananen zijn koolhydraatrijk en lichtverteerbaar en dus heel geschikt om voor, tijdens en na het hardlopen te gebruiken. Hoe rijper een banaan is hoe meer enkelvoudige koolhydraten deze bevat. Hierdoor is een rijpe banaan een snelle energieleverancier. Een nog groene banaan bevat veel meer samengestelde koolhydraten.

Bannister, Roger

Brits atleet die op 6 mei 1954 als eerste de mijl (1609 meter) onder de 4 minuten liep: 3:59.4. Kenners gingen er vanuit dat het voor de mens onmogelijk was onder de 4 minuten te komen. Het huidige wereldrecord staat sinds 1998 op naam van Hicham El Guerrouj in 3:43.13.

Basaalmetabolisme

Zie: Ruststofwisseling.

Beenvliesontsteking

Voor meer info: Behandeling Shinsplints.

Bekele, Kenenisa

Ondanks zijn jonge leeftijd (is geboren in 1982) heeft hij in 2006 tijdens het Wereldkampioenschap veldlopen voor het vijfde achtereenvolgende jaar de dubbel (zowel de korte als de lange afstand) gewonnen. Bij de Olympische Zomerspelen van Athene in 2004 won hij goud op de 10000m en een de zilveren medaille op de 5000m. We gaan nog veel van horen…..

Berger, Chris

Nederlands topsprinter van wereldklasse. Liep in 1934 in Amsterdam een wereldrecord op de 100m: 10.3 Pas in 1965 werd het Nederlands record geëvenaard.

Bier

Bevat veel koolhydraten. Het is als hersteldrank minder geschikt, omdat bier vrij veel vocht aan je lichaam onttrekt.

Biergist

Is rijk aan hoogwaardige eiwitten en vitaminen uit het B-complex. Bovendien bevat het veel sporenelementen. Gebruik biergist bij lusteloosheid, onregelmatige huid of vermoeide spieren. Voor meer info: Vitamine B complex.

Bijnamen

Wanneer iemand bepaalde opvallende eigenschappen (uiterlijk, gedrag) heeft krijgt degene vaak een bijnaam. Voor een overzicht van sportbijnamen: Bijnamen topsporters.

Bikila, Abebe

Ethiopische marathonloper die bij de Olympische Spelen van 1960 in Rome op bloten voeten de marathon won. Hij verbeterde toen ook het wereldrecord. Tijdens de Olympische Spelen van 1964 in Tokio prolongeerde hij, ondanks een blindedarmoperatie zes weken voor de start, de olympische titel.

Blankers-Koen, Fanny

In 1948 won Fanny Blankers-Koen tijdens de Olympische Spelen in Londen 4 gouden medailles. Op de 100 m, 200 m, 80m horden en de 4 x 100 m estafette. In 1999 werd Blankers-Koen door de IAAF (de internationale atletiek federatie) gekozen tot atlete van de 20e eeuw.

Blaren

Blaren ontstaan door te veel wrijving en druk op de huid. Je kunt de blaarvorming beperken door gebruik te maken van goede hardloopschoenen, katoenen sokken of sokken met een dubbele laag, vooraf de voeten in talken en risicovolle plekken afplakken met een pleister of ‘second skin’.

Blessurepreventie

Vooral beginnende en oudere sporters zullen meer aandacht aan blessurepreventie moeten besteden. In de eerste plaats is een trainingsschema dat de belasting geleidelijk opvoert en rekening houdt met de belastbaarheid van de sporter belangrijk. Doe altijd een goede warming-up en cooling-down. Pas je loopschema ook aan bij lichte blessures.

Bloedarmoede (anemie)

Is een te laag gehalte aan hemoglobine (Hb) in het bloed. Dit hemoglobine (is rood van kleur) verzorgt het zuurstof transport in het bloed. Dus zeer belangrijk voor duursporters. IJzerrijke voeding kan een eventueel te kort voorkomen.

Bloed

Bloed bestaat uit een bloedplasma met daarin bloedcellen.

Bloedcellen

De bloedcellen in het bloed zijn: rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes.

Bloeddruk

Is de druk in de slagaderen. De bloeddruk wordt uitgedrukt met behulp van twee getallen: bovendruk en onderdruk. Bijvoorbeeld 140/90 mm Hg. Een verhoogde bloeddruk kan op de lange duur problemen geven voor het hart, de nieren, de ogen en bloedvaten.
  • Normaal 140/90 mmHg en lager
  • Grenswaarde 160/90 mmHg
  • Verhoogd 160/95 mmHG en hoger

Bloedgroep

De bloedgroep van iemand is afhankelijk van bepaalde kenmerken van de rode bloedcellen. De bloedgroep kan zijn: A, B, AB, of 0.

Bloedvolume

Is de hoeveelheid bloed is ons lichaam. Duursporters hebben vaak één liter meer bloed in vergelijking met niet actieve mensen. Door dit grotere volume kan het hart z'n werkt efficiënter verrichten. Mannen hebben tussen de 4,5 en 6 liter bloed. Vrouwen ietsje minder.

Botontkalking

Proces waarbij het bot geleidelijk kalk verliest. Voor meer info: Osteoporose.

Brandnetel

Brandnetel heeft een bloed reinigende werking. Is ook rijk aan caroteen, natrium, calcium, ijzer en de vitamines C en K. Wanneer je brandnetel wilt gaan gebruiken, kan je het beste gewoon thee van te zetten: brandnetelthee.

Brood

Brood daar zit wat in. Deze reclamekreet klopt. Brood is samen met aardappelen en pasta de belangrijkste bron van koolhydraten. Bovendien is brood (vooral volkorenbrood) rijk aan eiwitten, vezels, ijzer en vitamines van het B-complex. Hoe donkerder het brood, hoe meer ijzer het bevat.

Buikspieren

Buikspieren zorgen voor de stabiliteit van het lichaam. Ze zijn niet alleen belangrijk tijdens het hardlopen maar ook in dagelijkse leven mag je het belang van sterke buikspieren niet onderschatten.

Hardloop ABC

Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site