ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site

Hardloop ABC

Naar de hardloopwinkel van bol.com

Hardloop ABC

Wandeltraining

Ook met wandelen kan je prima je conditie verbeteren, afvallen en plezierig sportief bezig zijn. De voordelen boven hardlopen zijn dat wandelen veel minder belastend is voor de pezen, gewrichten en spieren. Wandelen en hardlooptraining gaan prima samen. Vooral voor beginnende hardlopers is regelmatig een wandeltraining heel geschikt. Gevorderden kunnen zo nu en dan gaan wandelen tijdens de overgangsperiode (zie trainingschema's). Ook is wandelen een goed alternatief bij blessures. Voor meer info: Wandeltraining.nl.

Warming-up

Het doel van de warming-up is je niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal voor te bereiden. De lichaamstemperatuur en met name die van de spieren wordt verhoogd. Hierdoor zullen er allerlei processen die bij het hardlopen betrokken zijn efficiŽnter verlopen, waardoor het rendement van je training hoger zal zijn. Door het goed uitvoeren van de warming-up verminder je bovendien de kans op blessures. Voor meer info: Warming-up en cooling-down.

Warm weer

Hardlopen bij warm weer rond de 25 į Celsius kan als je maar genoeg maatregelen neemt. Hardlopen bij 28 į Celsius en hoger is onverstandig. Train langzamer en/of korter als de nodig is. Drink voldoende voor, na en tijdens de training. Draag de juiste sportkleding. In de vroege ochtend en late avond is het een stuk minder warm. Je hartslag kan tussen de 5 en 15 slagen hoger zijn dan normaal: pas je hartslagzones aan. Voor meer info en tips: Hardlopen in de zomer.

Wedstrijdschoenen

Wedstrijdschoenen zijn lichte loopschoenen met minder demping en steun dan  gewone hardloopschoen. Omdat een wedstrijdschoen lichter is besparen ze je ietsje loopenergie. Een groter voordeel van wedstrijden lopen op Wedstrijdschoenen is het psychologie effect. Dit effect mag je niet onderschatten. Voor meer info: Spikes.

Windstopper

Licht materiaal dat de (koude) wind tegenhoudt. Heeft ook goede ademende eigenschappen. Voor meer info: Hardloopkleding.

Winter

Lekker blijven doorlopen in winter kan natuurlijk prima. Je moet wel wat maatregelen nemen. Ten eerste je kleding. Zorg er voor dat je gezien wordt in het donker. Oppassen met gladheid. Je zult wat meer tijd moeten besteden aan een de warming-up ter voorkoming van blessures. Voor meer info: Hardlopen in de herfst en winter.

Witte spiervezels

De witte spiervezels (of fast twitch) zijn de vezels die snel kunnen samentrekken. Omdat ze betrokken zijn bij de anaŽrobe arbeid hebben krachtsporters in verhouding veel witte spiervezels. Lange afstandlopers daarentegen beschikken over meer rode, langzaam samentrekkende spiervezels. Voor meer info: Spiervezels.

Witte bloedcellen

De witte bloedcellen spelen een belangrijke rol bij het afweersysteem. Voor meer info: Bloedcellen.

Wokke, Marja

Marja wokke is de eerste Nederlandse hardloopster van wereldklasse. In 1980 liep ze in Den Haag een nieuw wereldrecord op de halve marathon (1:13.59). Ook bezette ze in dat jaar de vijfde plaats op de wereldranglijst marathon met een tijd van 2:32:28.

Hardloop ABC

Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site