ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site

Hardloop ABC

Naar de hardloopwinkel van bol.com

Hardloop ABC

Aardappel

Aardappelen vatten veel koolhydraten. Ook een belangrijke bron voor vitaminen, mineralen en essentiėle aminozuren.

Achillespeesblessure

De achillespees is de krachtigste pees van het lichaam. Problemen met de achillespees komen bij hardlopers naar verhouding vaak voor. Een achillespeesblessure is een typische overbelastingsblessure. Het beste kan je bij de eerste klachten een paar dagen rust nemen. Kies hierna voor een geleidelijk trainingsopbouw om erger te voorkomen. Neem wat meer tijd voor warming-up en cooling-down, waarin je ook wat lichte rekoefeningen doet. Wees niet overmoedig bij een achillespeesblessure. Voor meer info: Behandeling achillespeesblessure.

Acupunctuur

Acupunctuur is een traditionele Chinese geneeswijze, die duizenden jaren bestaat. Het geneest ziekten, verlicht klachten en kan ook klachten helpen voorkomen: acupunctuur verhoogt de natuurlijke weerstand.

Ademvolume

Het ademvolume is de hoeveelheid lucht dat iemand in- en uitademt.

Ader

Een bloedvat dat het transpoort verzorgt van het bloed naar het hart toe. Slagaders verzorgen het transpoort andersom.

Adrenaline

Het hormoon adrenaline wordt door het lichaam aangemaakt bij stress, angst, woede, pijn en zware arbeid. Adrenaline verhoogt je waakzaam en het geeft je meer energie. Een gezonde wedstrijdspanning kan dus helemaal geen kwaad: er wordt meer adrenaline aangemaakt, waardoor je gewoon wat harder gaat lopen.

Van Alphen, Piet

Piet van Alphen is houder van verschillende wereldrecords bij de veteranen. Is pas rond zijn veertigste met lopen begonnen. Liep op 50-jarige leeftijd de marathon in 2.22.49. Helaas veel te vroeg overleden.

Aėrobe drempel (±2 mmol/l)

Onder deze drempel wordt de energiebehoefte van de spier nog grotendeels door de aėrobe stofwisseling verwerkt.

Aėroob-anaėrobe gebied (±2-4 mmol/l)

De energielevering in dit gebied is zowel aėroob als anaėroob. Melkzuurvorming neemt toe naar mate er sneller gelopen wordt. De toename van de melkzuurvorming kan nog grotendeels elders in het lichaam geneutraliseerd worden.

Anaėrobe drempel ( ±4 mmol/l)

Voorbij deze grens zal de verzuring snel toenemen. Wordt ook wel omslagpunt genoemd.

Aėrobe uithoudingsvermogen

Is het vermogen van de spieren om bij voldoende zuurstof langdurig arbeid te verrichten.

Anaėroob uithoudingsvermogen

Is het vermogen van de spieren om bij onvoldoende aangevoerde zuurstof, een korte tijd arbeid te verrichten. Omdat de zuurstof voorziening onvoldoende is vindt er een veel melkzuurvorming plaats.

Aminozuur

Eiwitten zijn opgebouwd uit vierentwintig aminozuren. Ons lichaam kan elf van de vierentwintig aminozuren zelf produceren. De dertien andere essentiėle aminozuren moeten via de voeding worden opgenomen. Voor meer info: Eiwitten.

Arnica

Homeopathisch geneesmiddel. Heeft een herstellende werking op overbelaste stijve spieren en gewrichten.

ATP (adenosine trifosfaat)

Om spierarbeid te verrichten is energie nodig. De energie die de spier verbrand heet ATP of CP. De voorraad ATP kan bij maximale inspanningen 5 tot 10 seconden energie leveren. Het herstel van deze ATP voorraad moet daarom ook snel verlopen: binnen een minuut is de voorraad weer hersteld.

Hardloop ABC

Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site