ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site

Hardloop ABC

Naar de hardloopwinkel van bol.com

Hardloop ABC

Vaartspel

Ook fartlek training genoemd. Er wordt gelopen met wisselende snelheden. De loper is niet gebonden aan een vooraf bepaald plan: er wordt hardgelopen naar het vermogen van dat moment en waar deze zin in heeft. Door de variatie in deze trainingsvorm worden er verschillende energiesystemen en spiergroepen getraind. Door in de duinen te trainen worden deze tempowisselingen automatisch bereikt.

VAL

Vlaamse Atletiekliga
Link: www.val.be.

Valeriaan

Valeriaan is een kruid dat een kalmerende invloed heeft op het zenuwstelsel.

Van Vlaanderen, Bert

Beste prestatie: tweede bij de wereldkampioenschappen te Stuttgart in 1993. Ook werd hij vijftiende bij de Olympische spelen te Barcelona (1992).

Verkoudheid

Langeafstandslopers hebben regelmatig last van verkoudheden. Als je erg vaak last hebt van een verkoudheid is je trainingsschema waarschijnlijk te zwaar is. Pas zonodig je loopschema aan. Bij lichte verhoudheden kan een rustige duurtraining wel worden gedaan. Mocht je twijfelen: ga dan maar niet trainen. Bovendien verlies je echt niet al je conditie binnen een week. Bij koorts mag er niet getraind worden. Voor meer info: Koorts.

Vermoeidheidsfractuur

Zie: Stressfractuur.

Versnellingsloopjes

Zie: Steigerungen.

Veteranen

Ook veteranen kunnen nog prima sportprestaties leveren. Na ongeveer je dertigste nemen je lichamelijke vermogens geleidelijk af. Dit is vooral het geval bij de snelheid/explosiviteit en lenigheid. Echter het duurvermogen neemt maar heel langzaam af. Bij degenen die regelmatig trainen is deze achteruitgang slechts zeer gering. Volgens de reglementen van KNAU zijn vrouwen vanaf 35 jaar en mannen vanaf 40 jaar veteraan. Voor meer info: Hardlopen en veteranen.

Vetpercentage

Als serieuze loper is het aan te bevelen om naar een ideaal vetpercentage te streven. Elke kilo te veel moet tenslotte ook elke stap worden meegenomen. Het spreekt vanzelf, hoe minder het gewicht hoe sneller je bij de finish bent. Een vermindering van een pond lichaamsgewicht kan bij een 10 km wedstrijd 15 tot 20 seconden schelen. We moeten er wel voor waken dat het gewicht niet te veel afneemt. Ook mag de vermindering nooit te koste gaan van spierweefsel. Een gezond vetpercentage voor volwassen mannen is 17%. Voor vrouwen is dit: 27%. Langeafstandlopers hebben vaak een vetpercentage dat een stuk lager is: 7% (mannen) en 17% (vrouwen). Voor meer info: Berekening ideaal vetpercentage.

Vetten

Er zijn ongeveer 20 verschillende vetzuren. Er zijn verzadigde en onverzadigde vetzuren. Plantaardige vetten (oliŽn) zijn meestal onverzadigde vetzuren. Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke producten, zoals schapenvlees, varkensvlees, rundvlees en melkproducten. Verzadigd vet is goed herkenbaar omdat het vast of hard is. De verzadigde vetzuren kan je het best zo min mogelijk gebruiken. Voor meer info: Vetten.

Vetverbranding

Veel mensen denken dat je langdurig en vooral rustig moet gaan sporten als je gewicht wilt verliezen, omdat zo de vetverbranding het hoogst is. Het is echter beter om intensiever te gaan sporten. Je verbrandt zo evenveel vetten, maar ook meer koolhydraten en glycogeen. Tijdens een rustige training verbrand je ongeveer 500 kcal per uur. Het percentage vetten is hierbij ongeveer 50%. Het verbruik aan vetten is hierbij dus 250 kcal. Bij een intensieve training verbrandt je heel wat meer: 1000 kcal per uur. Het verbruik aan vetten is echter afgenomen tot 25%. Bij deze intensieve training is het verbruik aan vetten dus ook 250 kcal! Een ander belangrijk voordeel is dat na de volgende maaltijd eerst de glycogeenvoorraad in de spieren wordt aangevuld en daarna een eventueel energieoverschot als vetmassa wordt opgeslagen. Het is natuurlijk wel zo dat rustige sportbeoefening veel langer kan worden volgehouden en er dus ook meer (vet) verbrand gaat worden. Het kost echter wel meer tijd. Een ander nadeel van intensieve training is dat je lichaam het ook moet aankunnen en dat het een veel zwaardere trainingsvorm is.

Vetzuren

Er zijn ongeveer 20 verschillende vetzuren. Er zijn verzadigde en onverzadigde vetzuren. Verzadigde vetten zijn bij kamertemperatuur vast. Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke producten, zoals schapenvlees, varkensvlees, rundvlees en melkproducten. Onverzadigde vetten zijn vloeibaar en dikwijls plantaardig. Ons lichaam kan verzadigde en enkelvoudig onverzadigde vetzuren zelf produceren. Net als bij de eiwitten bestaan er ook essentiŽle vetzuren: de meervoudig onverzadigde vetzuren (linolzuur is de belangrijkste) deze kunnen ook uitsluitend via de voeding worden opgenomen. Voor meer info: Vetten.

VIAD-test

Met behulp van de VIAD-test (Vermoedelijke Individuele Anaerobe Drempel) is het mogelijk aan de hand van de hartfrequentie de anaŽrobe drempel te bepalen. De test is goed te vergelijken met de Conconi test. Het verschil is dat de belasting niet per 200m wordt opgevoerd maar elke 3 ŗ 5 minuten.

Vitaminen

Vitaminen zijn voedingsstoffen die in zeer kleine hoeveelheden voorkomen in onze voeding en onmisbaar zijn voor de goede werking van het lichaam. De meeste kan het lichaam niet zelf maken. Bij intensieve sportbeoefening is vooral de behoefte aan vitamines van het B complex en C groter. Voor elke extra 1000 kcal uit koolhydraten 0,5 mg vitamine B1 en 0,7 mg B2. Per 100 gram extra eiwit 200 mg vitamine C.

Vitale capaciteit

Vitale capaciteit is het verschil tussen de maximale hoeveelheid ingeademde lucht en de daarna maximale uitgeademde hoeveelheid lucht.

Vochtigheidsgraad

De vochtigheidsgraad is de hoeveelheid waterdamp dat lucht bevat. Hoe hoger de luchtvochtigheid hoe slechter de afgifte van warmte via zweetproductie en hoe slechter het prestatievermogen.

Vo2max

Het maximale zuurstofopname vermogen (Vo2max) bepaalt hoeveel zuurstof iemand tijdens maximale inspanning kan benutten. Hoe hoger dit getal hoe beter de zuurstofvoorziening naar de spieren is. Hoe beter deze zuurstofvoorziening is hoe lager het energieverbruik zal zijn en hoe efficiŽnter de sporter beweegt. Voor meer info: Berekening maximale zuurstofopname.

Vochtverlies

Tijdens zware inspanning of bij warme omstandigheden kan het vochtverlies oplopen tot een liter per uur. Bij een vochtverlies van 2% van het lichaamsgewicht (dat is 1,5 liter voor iemand van 75 kg) neemt het prestatievermogen duidelijk af. Drink daarom voor, tijdens (per kwartier 150-250 ml) en na het sporten (elk uur dat de aanvulling langer op zich laat wachten kan betekenen dat het herstel een dag langer duurt) voldoende. Meer drinken dan een liter per uur heeft geen zin omdat het lichaam niet meer vocht kan verwerken.

Voorvoetlanders

Voorvoetlanders zijn hardlopers die tijdens het landen neerkomen op het voorste gedeelte van de schoen. Een ander loperstype is: haklanders. Aan de slijtage van de schoenzool is goed te zien tot welk type loper je behoort.

Vrouwen

Hardlooptraining voor vrouwen verschilt in hoofdzaak niet veel met die voor mannen. Wel is er verschil met de opbouw van het trainingsschema, voeding, mentale aspecten en natuurlijk tijdens de zwangerschap. Voor meer info: Hardlopen en vrouwen.

Hardloop ABC

Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site