ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site

Hardloop ABC

Naar de hardloopwinkel van bol.com

Hardloop ABC

EAA

European Athletic Association. Link: EAA.

Echinacea

Echinacea is een kruid dat mogelijk (het is niet onomstotelijk bewezen) de weerstand verhoogt. Wordt vaak gebruikt bij verkoudheid en griep.

Ectomorf lichaamstype

Iemand met een ectomorf lichaamstype is van nature: lang, slank en niet erg gespierd. De andere twee lichaamstype van de mens zijn:
  • Endomorf: rond, grotere vetmassa en niet bijzonder gespierd.
  • Mesomorf: atletenlichaamsbouw, gespierd en weinig vetmassa.

Eiwitten

Er zijn plantaardige en dierlijke eiwitten. Ze zijn nodig als bouwstof voor de spieren, hormonen en enzymen. Ze worden ook gebruikt als energiebron. Eiwitten zijn opgebouwd uit vierentwintig aminozuren. De behoefte voor duursporters is ongeveer 1 tot 1,5 gram per kilo lichaamsgewicht per dag. Bij de opbouw periode is 2 tot 2,5 per dag nodig.
Voor meer info: Eiwitten.

Elektrodiagnose

Is een methode om het vetpercentage bepalen. Deze manier is gebaseerd op het feit dat spieren meer water bevatten dan vet en daarom elektriciteit beter geleiden. Als we nu via de enkel naar de pols een kleine elektrische lading voeren, kunnen we aan de hand van de tijd die de elektrische lading nodig heeft om door het lichaam te gaan bepalen de hoeveelheid vetweefsel en spierweefsel. Voor een andere methode: Berekening ideaal vetpercentage.

Elektrocardiogram (ECG)

Via een elektrocardiogram wordt een beeld van de functie en de grootte van het hart verkregen.

Endomorf lichaamstype

Iemand met een endomorf lichaamstype is van nature: rond, grotere vetmassa en niet bijzonder gespierd. De andere twee lichaamstype van de mens zijn:

  • Ectomorf: lang, slank en niet erg gespierd.
  • Mesomorf: atletenlichaamsbouw, gespierd en weinig vetmassa.

Endorfinen

Endorfinen zijn stoffen die door het lichaam zelf worden aangemaakt. Ze worden pas geproduceerd als ze nodig zijn. Ze verminderen in de eerste plaats het pijngevoel, maar ze zorgen ook voor een gevoel van geluk of euforie, zoals bijvoorbeeld Runner's high bij duursporters.

Enzymen

Enzymen zijn katalysatoren die bepaalde processen in het lichaam versnellen. Er zijn bijvoorbeeld enzymen die de verbranding van vetten en koolhydraten be´nvloeden. Door training neemt het aantal enzymen toe.

Hardloop ABC

Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site