ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site

Loopsnelheid verhogen

Naar de hardloopwinkel van bol.com

Goedemiddag Stef,

Ben weer eens terug op je site, want nog steeds vind ik er nuttige tips en handige calculators. Ik zal niet de eerste zijn die deze site prachtig vind.

Heb even een vraag die ik niet terug vind.

Sinds 5 jaar loop ik en ben nu gestart met Triatlon (1/8 en 1/4).
 
Mijn vraag gaat echter over lopen. Toen ik gestart ben met lopen kon ik een snelheid halen van 11,5km/h over afstanden tussen de 10 en de 16km. Dit is door training, advies, lactaattest, op voeding letten etc verbeterd. Nu kan ik 13,5km/h en soms als het meevalt, vlak parcours en 10km afstand zelfs 14km/h.

Er is waarschijnlijk een grens van het maximum haalbare. Ben nu bijna 35 jaar. Hoeveel en tot welke leeftijd kan ik nog echt aan snelheid winnen. Ik hoop om ooit 15km/h te halen, maar is dat realistisch? Ik train 5 x de week. (1 x zwemmen, 3x lopen, 1 x fietsen , andere week idem maar 2x lopen, 2 x fietsen).

Alvast bedankt,

Dirk


Ons antwoord

Goedenavond Dirk,

De ene (ouder wordende) mens zit anders in elkaar als de andere. Dus waarom geen 15 km/uur?

Snelheid neemt met de jaren geleidelijk af. Maar is ook te verbeteren! Zie ook het onderstaande stukje over Piet van Alphen. Duurvermogen is neemt maar heel langzaam af. Hardlopen van afstanden 10/16km is een duursport. Met Looptechniek training valt ook het nodige te verbeteren.

Piet van Alphen
Piet van Alphen is houder van verschillende wereldrecords bij de veteranen. Is pas rond zijn veertigste met lopen begonnen. Liep op 50-jarige leeftijd de marathon in 2.22.49. Helaas veel te vroeg overleden. Uit: Hardloopabca.

Zie ook: Veteranen en Leeftijdcorrectie.

Veel succes.

Met vriendelijke groeten,

Stef


Stuur door
Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site