De pasfrequentie is het aantal stappen dat je tijdens het hardlopen zet per minuut. Te weinig stappen komt je loopsnelheid niet ten goede. Te veel ook niet. 180 stappen per minuut is meestal het efficiënt. Gewoon lekker hardlopen is natuurlijk het belangrijkst. Het is zinvol zo nu en dan aandacht te besteden aan je pasritme. Het is een plezierige afwisseling. En je gaat er beter en soepelere van hardlopen. Een hogere pasfrequentie is ook blessurepreventief, omdat het minder belastend is door een korter grondcontact.
Bepaal je pasritme voor verschillende looptempo´s: rustig, gemiddeld en snel. Wanneer je rustig loopt, zal je pasritme lager zijn dan tijdens een intensieve intervaltraining. Je pasfrequentie kan je op verschillende manieren bepalen.
Tel het aantal stappen dat je doet in een minuut. Het is het gemakkelijkst om alleen je linker of rechter been te tellen en de uitkomst te vermenigvuldigen met twee. Bijvoorbeeld: je telt 79 in een minuut. Je pasfrequentie dan 158 (2 x 179).
Met veel GPS horloges kan je je pasfrequentie bepalen.
De meeste hardlopers lopen met een te lage pasritme. Een goede reden om aandacht te besteden aan je pasritme. Voer je pasritme geleidelijk op (bijvoorbeeld 5 per week). Wanneer je de trainingen juist uitvoert daalt je hartslag in loop van de weken.
Het gemakkelijkst is Hardloopmuziek te gebruiken. Je loopt op het ritme van de muziek (bijvoorbeeld 170 bpm).
Een metronoom is een apparaatje dat regelmatig piepje geeft. Ook verkrijgbaar bij bol.com.
Je kan ook een app gebruiken. Bij veel Hardloopapps zit een metronoom in gebouwd.
Met veel GPS horloges kan je je pasfrequentie bepalen tijdens het hardlopen.
Het is ook belangrijk aandacht te besteden aan je Looptechniek. Bij een hogere pasfrequentie is bijvoorbeeld je armbeweging intensiever.
Je ideale pasfrequentie is ook afhankelijk van je snelheid. Tijdens een rustige duurtraining is je pasritme lager zijn dan tijdens een intervaltraining. De veel gebruikte norm van 180 stappen per minuut is dus niet alleen afhankelijk je loopstijl, maar ook van je snelheid.
Met behulp van je pasfrequentie en loopsnelheid kan je je paslengte berekenen. Wanneer je bijvoorbeeld 12 km/uur loopt loop je 200 meter per minuut (12 gedeeld door 60). Bij een pasfrequentie van 170 per minuut is je paslengte daarbij 1.18 meter (200 gedeeld door 170).