ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site

Mogelijk overtraind

Naar de hardloopwinkel van bol.com

Vraag 225 Mogelijk overtraind

Hoi Stef,

Ik heb het idee dat ik overtraind ben. Ik weet het niet zeker maar vanaf vorige week zaterdag gaan de lange duurlopen van geen (k)meter. Het begon vorige week. De lange duurloop van moest ik afbreken en vandaag wou ik drie uur lopen maar bij twee uur en tien minuten gaf ik er de brui aan. Het ging zwaar, was warm en liep niet ontspannen. Twee weken geleden liep ik nog twee uur en drie kwartier zonder veel moeite. Jammer maar op deze manier kom ik niet aan de duurlopen van 30 km dus twijfel naar de marathon neemt toe. Wel balen want ben vanaf maart bezig met het marathonschema met daarin wel elke week (eigenwijs) duurlopen van twee uur en 15 minuten. En nu dit vier weken voor DE dag.

Groeten,

Wouter


Ons antwoord

Hallo Wouter,

Je bent (waarschijnlijk) niet overtraind. Het herstel tussen enkele trainingen is wel onvoldoende/slecht geweest. Ook veel trainingen verliepen wel goed. Het slechte herstel heeft zich opgestapeld met als gevolg een moeizame week. Meestal is enkele dagen rustig trainen voldoende voor herstel. Gebruik ook meer koolhydraten. Echte Overtraindheid ontstaat in de loop van de weken/maanden.

Afhankelijk hoe het herstel de laatste dagen en begin volgende week verloopt kan je je schema weer (gedeeltelijk) vervolgen. Houd je herstel tussen de trainingen wel goed in de gaten.

Motivatie tip: uithoudingsvermogen gaat niet snel verloren. Twee weken geleden liep je nog twee uur en drie kwartier zonder veel moeite.

Nog een motivatie tip: drink ook meer. Zie: Vochtverlies (speciaal het stukje over: vochtverlies en prestatievermogen).

Met vriendelijke groeten,

Stef


Stuur door
Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site