ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site

Hardlopen en ademhaling

Naar de hardloopwinkel van bol.com

Vraag 99 Hardlopen en ademhaling

Dag Stef,

Allereerst complimenten voor de site! Erg interessant, heb net een tijdje allerlei informatie opgedaan.

Ik ben zelf beginner voor wat betreft hardlopen. Ik woon sinds een half jaar in Davos, Zwitserland, en wil weer meer aan conditie doen, beetje afvallen, etc. Er zijn hier mooie uitnodigende hardloopparcours, dus dat trekt...

Vandaag heb ik voor het eerst een stuk hard gelopen. Niet echt makkelijk, omdat de sneeuw aan het smelten is, dus veel plassen, gladde stukken, etc. Op een gegeven moment had ik de smaak te pakken en heb een stukje langer doorgelopen. Nog heel kort, ca. 2 / 3 minuten op een vrij recht stuk. Alleen kreeg ik veel moeite met mijn ademhaling, het kostte mij lange tijd om weer op adem te komen, en was daarna ook erg draaierig. Is zoiets gewoon gewenning? Is er bij het hardlopen ook een soort 'dood punt' waar je even doorheen moet? Doe ik iets verkeerd met ademhaling, waardoor ik zoveel moeite heb met op adem komen?

Overigens heb ik de laatste tijd meer symptomen die op astma lijken, nog verder niets mee gedaan. Hierdoor kan ik niet goed inschatten of het daarmee te maken kan hebben, of dat ik gewoon geen grote conditie heb.

Ik wandel veel, en dat gaat mij juist wel erg gemakkelijk af (klimmen/dalen... uren wandelen is geen probleem). Met fietsen kom ik bij een klim ook al snel op het punt dat ik buiten adem ben en daardoor moet stoppen.

Heb je een tip?

Ik hoor het graag.

Alvast bedankt,

Els


Ons antwoord

Hallo Els,

Bedankt voor je complimenten, altijd leuk.

Ten eerste: Hardlopen en ademhalen.

Vooral beginnende hardlopers kunnen problemen ondervinden met juist ademhalen. Vaak zal je ademhaling in de loop van de tijd verbeteren, omdat je tijdens je looptrainingen ook automatisch je ademhaling verbeterd. Door looptraining worden niet alleen de spieren sterker, ook de longen (o.a. longblaasjes) ontwikkelen zich en de ademhalingsspieren (o.a. ribspieren) worden krachtiger.

Tijdens het sporten is er m.b.t. ademhalen geen "dood punt" waar je even doorheen moet? Advies: rustiger lopen.

Het een en ander kan inderdaad worden versterkt door symptomen die op asma te maken hebben.

Tip: Tips voor beginners.

Met vriendelijke groeten,

Stef


Stuur door
Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site