ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site

Vermoeidheid

Naar de hardloopwinkel van bol.com

Vraag 255 Vermoeidheid

Hallo,
Ik heb vorig jaar het beginnersschema gelopen en dat ook bijna zonder problemen volgehouden tot het einde. Wat ik merk als ik drie keer in de week ga lopen (of andere sport) is dat ik er doodmoe van word. Ik zit dan elke middag op mijn werk om drie uur al te gapen en moet moeite doen mijn ogen open te houden. Ik weet dat dit geen specifiek hardloopprobleem is, maar vroeg me af of je hier iets over weet. Hou zou dit kunnen? Ik eet gezond, slaap genoeg en doe verder geen gekke dingen. Drie keer per week rustig je loopschema opbouwen en jezelf absoluut niet forceren zou toch zonder problemen moeten kunnen? Enig idee waar dit aan zou kunnen liggen?

Groeten,

Conny


Ons antwoord

Beste Conny,

Ik heb daar ook regelmatig last van. Vooral als ik stil zit en achter m'n computer en het wilt niet lukken.

Mogelijk is dit de oplossing:

Koolhydraten en de bloedsuikerspiegel

Enkelvoudige koolhydraten (suikers, glucose) zijn de snelle energieleveranciers. Het doet echter ook de bloedsuikerspiegel snel stijgen en dalen. Het hormoon insuline is hier verantwoordelijk voor. Een van de belangrijkste taken van het hormoon insuline is het brengen van glucose naar de spieren voor verbranding of glycogeenopslag.

Ook stress kan de bloedsuikerspiegel doen stijgen. Door spanning maakt je lichaam adrenaline aan. Bij dat proces komt glucose vrij, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Als je niet in beweging (in verhouding met de stress) bent wordt deze energie niet verbruikt. Het lichaam maakt daarop als reactie antistresshormonen aan, die ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel weer daalt. Daardoor voel je je flauw en rusteloos. Je krijgt behoefte aan suikers, waardoor de bloedsuikerspiegel weer stijgt. Alle deze schommelingen (door eten van suikers en stress) zijn niet goed voor de gezondheid. Je kunt dit het beste voorkomen door voeding te kiezen die weinig suikers, maar veel samengestelde koolhydraten (polysachariden) bevatten. Deze samengestelde koolhydraten laten de bloedsuikerspiegel langzaam stijgen en houden deze lang op een hoog niveau. Meervoudige koolhydraten zitten vooral in voedingsmiddelen als pasta, rijst, aardappelen en brood.

Uit: Koolhydraten.

Met vriendelijke groeten,

Stef


Stuur door
Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site