ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site

Tempo hardlopen verhogen

Naar de hardloopwinkel van bol.com

Vraag 243 Tempo hardlopen verhogen

Hoi Stef

Ik heb gehoord dat je de tempo's die in de trainingsschema gebruikt worden (tempo 1,2,3,3+) allen kan verbeteren als je eerst de onderste verbeterd. Dus als je tempo 3+ wil verbeteren moet eerst tempo 1,2,3 breed genoeg zijn om 3+ te verbeteren. Hoe breder tempo 1 is hoe breder tempo 2,3 en 3+ kunnen worden. Ik hoor graag van u of dit klopt, en hoe het anders in elkaar zit.

Met vriendelijke groet,

Daan


Ons antwoord

Hallo Daan,

Bedankt voor je goede en leuke vraag.

Om mee te beginnen: we maken niet gebruik van tempo 1,2,3,3+ maar van tempo 1,2,2+,3.

Tempo 2+ is ietsje harder als tempo 2. Tempo 3+ is boven de anaŽrobe drempel.

Er bestaat een rechtlijnig verband bestaat tussen de hartslag en de intensiteit (tempo 1,2,2+,3). Vanaf tempo 3+ gaat dit verband verloren.

Het klopt dat wanneer je tempo 3 wilt verbeteren moet eerst de basis (tempo 1,2) in orde zijn. Bij het bouwen van een huis gaat er van alles mis als de fundering niet goed is. Ook: door het toepassen van een rustige opbouw is het trainingseffect groter als je intensiever gaat trainen, omdat de trainingsprikkel dan in verhouding sterker is.

Je opmerking: Hoe breder tempo 1 is hoe breder tempo 2,3 en 3+ kunnen worden. Gedeeltelijk is deze opmerking juist: hoe beter je conditie hoe beter je de trainingen en herstel aan kan. Echter er is ook een rechtlijnig verband tussen de tempo's 1,2,2+,3.

Tenslotte: tempo 3+ trainingen zijn voor 800m tot 1500 m lopers en voor lange afstandlopers niet geschikt.

Met vriendelijke groeten,

Stef


Stuur door
Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site