ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site

Trainingszones bepalen

Naar de hardloopwinkel van bol.com

Vraag 166 Trainingszones bepalen

Beste Stef,

Mijn complimenten voor je uitgebreide site over hardlopen, ik maak graag gebruik van je schemaís en heb zelf het 10km gedaan en maak zondag het 10EM schema af en heb mijn vriendin is inmiddels goed opweg met het beginnersschema.

Aangezien ik graag alleen loop, maar toch iets van houvast wil tijdens mijn training heb ik een hartslagmeter aangeschaft. Tot nu toe liep ik altijd op gevoel en schatte ik de verschillende zones in het schema voor mijzelf in. Nu ben ik een paar keer met de hartslagmeter om aan het lopen geweest en ik vind het moeilijk om de lage zones die in het schema staan te volgen. Ik loop vrij snel met een hartslag van boven de 150 terwijl ik volgens het schema nog in zone 1 of 2 moet zitten.

Volgens mij is mijn conditie inmiddels redelijk op pijl, ik liep de 10km Bridge to Bridge in Arnhem in 53 min en loop op gevoel in mijn training 10k ook als ik rustig loop rond het uur. Als ik nu mijn hartslag rond de 140 wil houden loop ik nog maar 8km/u of tijdens interval moet ik zelfs gaan wandelen om in Z1 te komen. Is dat niet een beetje raar? Weet niet of het terzake doet, mijn rust hartslag is 42 en maximale hartslag is 190 en ik ben 25 jaar.

Mijn concrete vraag is of ik een tijdje moet proberen toch op basis van hartslag het schema te volgen, of kan het zijn dat mijn zones toch iets anders liggen en ik de grenzen van de zones handmatig iets moet aanpassen?

Alvast hartelijk dank voor het beantwoorden van mijn vraag.

Groeten,

Koen


Ons antwoord

Hallo Koen,

Een hartslagmeter is een goed hulpmiddel om het juiste tempo te lopen. Je looptempo blijft echter de belangrijkste tempobepaler. Zie ook: Duurlooptabel.

Wat rekenwerk

85 % van maximale hartslag 190 is: 161 anaŽrobe drempel. Uit Duurlooptabel haal ik met een anaŽrobe drempel van 161:
Tempo 1 (121 - 129)
Tempo 2 (137 - 145)
Tempo 3 (150 - 153)

Je kunt ook gaan trainen aan de hand van de maximale en rusthartslag: Karvonen formule. Zie: Trainen met een hartslagmeter.

Mogelijk is je maximale hartslag hoger.

Je laatste vraag: Is dat niet een beetje raar een hoge hartslag? Nee, hoor je heb gewoon een wat hogere hartslag.

Met vriendelijke groeten,

Stef


Stuur door
Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site