ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site


Looptechniek boeken

Met een juiste Looptechniek kost het minder energie om een bepaald looptempo te handhaven. Je loopt makkelijker en economischer. Wanneer je spieren precies weten wat ze moeten doen tijdens het lopen, kost de loopbeweging veel minder energie. Beginnende hardlopers ervaren dit als geen ander. Het lopen kost in het begin veel meer energie vergeleken met een paar weken later. Het is echter goed om direct vanaf het begin te weten waar je op moet letten bij een juiste looptechniek. Ook ervaren lopers kunnen hun loopprestaties verbeteren door in de training aandacht te besteden aan loopanalyse. Looptechniek is voor zowel de beginnende als ervaren loper een essentieel onderdeel binnen de looptraining.

Loopstijl A-B-C
door Harry Honselaar

de sleutel tot een leven lang plezierig hardlopen

Paperback | 96 pagina's | 2019
ISBN: 9789081202602
Beschrijving:
EfficiŽnt(er) hardlopen is door iedereen te leren. Het kost echter wel de nodige tijd ťn aandacht. Het 'Loopstijl A-B-C' behandelt stap-voor-stap alle elementen die nodig zijn om langdurig met plezier te blijven hardlopen. Dat gebeurt in 3 A-B-C-stappen: de A van Aandachtspunten (juiste uitvoering), De B van Bewegingsvariatie (o.a. pasfrequenties) en de C van Core-oefeningen (voor kracht en flexibiliteit van belangrijke spiergroepen). Resultaat: een compact programma voor functionele ontwikkeling van de hardlooptechniek, met een efficiŽnte loopstijl tot gevolg. Zoín loopstijl waarmee je makkelijk, met minder belasting en met meer plezier lekker kunt blijven hardlopen, je hele hardloopleven lang.

  • Ontwikkeling van de hardlooptechniek in 3 A-B-C-stappen.
  • Met als een resultaat: een efficiŽnte en minder belastende loopstijl.
  • Begrijpelijke 3-stappen methode.
  • Het bondige boekje (96 pagina's) is ruim geÔllustreerd en lekker leesbaar.
  • Voor iedereen die aan hardlopen doet, maar zeker ook voor starters is dit boek een aanrader.
  • Voor gevorderden hardlopers een uitstekende bron voor nieuwe/extra inspiratie.
  • Harry Honselaar is tevens de schrijver van het Praktijkboek voor hardlopers, een uitgebreide handleiding voor verantwoord hardlopen.
Bestel bij

Hardlopen BK methode
door Frans Bosch en Ronald Klomp

DVD (2) | Elsevier | 2005
EAN: 8716777003107
Beschrijving:
Deze unieke DVD serie visualiseert alle aspecten van de looptechniek zoals die behandeld zijn in het boek Hardlopen, biomechanica en inspanningsfysiologie praktisch toegepast.
Naast prachtige fimopnames van zeer goede lopers wordt de looptechniek middels talloze animaties en stills helder in beeld gebracht. De DVD behandeld de looptechniek en loopeconomie in de eerste drie hoofdstukken op twee niveaus (recreant en expert). Hoofdstuk 4 behandeld loopscholing met Ī 120 oefeningen. Hoofdstuk 5 geeft foutenanalyses van Ī 60 lopers.

DVD 1: beginners en gevorderden
∑  Looptechnieken.
∑  Blessurepreventie.
∑  Trainingsadviezen.
∑  Snelheidstraining en rendementsverhoging.

DVD 2: professionals
∑  Looptechnieken.
∑  Anatomie.
∑  Biomechanica.
∑  Rendementstrainingen.

Mening klant bol.com:
Zeer informatief en compleet.
Een dvd die niet verveeld, na vele malen kijken blijf je nog steeds nieuwe inzichten ontdekken.
Mening klant bol.com:
Hele goede DVD over hardlopen. Heel duidelijk worden alle facetten van het hardlopen besproken. Tevens zit er een klein boekje bij. Een must-have voor iedere hardloopliefhebber.

Bestel bij

Hardlopen, biomechanica en inspanningsfysiologie praktisch toegepast
door Frans Bosch en Ronald Klomp

Hardcover | 464 pagina's | 2017
ISBN: 9789036816083
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend
Beschrijving:
Boek en dvd bieden de nieuwste inzichten op het gebied van looptraining.
Aan de orde komen innovatieve trainingsconcepten die gebaseerd zijn op recent wetenschappelijk onderzoek en op uitgebreide kennis van de trainingspraktijk.
Looptrainers, fysiotherapeuten, leraren lichamelijke opvoeding en hardlopers kunnen hun voordeel doen met deze publicatie.
Vanuit biomechanisch en inspanningsfysiologisch perspectief worden onderwerpen als looptechniek, energieleverantie, adaptatie en krachttraining behandeld. Recente wetenschappelijke inzichten worden vertaald naar de trainingspraktijk.
In deze tweede, herziene druk zijn allerlei aspecten van looptraining tot in detail uitgewerkt. Talrijke illustraties en foto's verhelderen de uiteenzettingen over lopen op hoge snelheid, loopscholing en krachttraining.
De bijgevoegde dvd's zijn rijk aan videobeelden en animaties.
Deel 1 van de dvd verklaart de looptechniek zowel voor beginners als voor experts. Deel 2 bevat foutenanalyses en een grote reeks loopscholingsoefeningen. Boek en dvd bieden een uitputtende analyse van alle aspecten van het hardlopen.
Frans Bosch en Ronald Klomp zijn docent aan een sporthogeschool en waren jarenlang betrokken bij de begeleiding van sprinters en lopers van nationaal en internationaal niveau op de midden- en langeafstand. Ook waren zij docent aan diverse trainersopleidingen. Honderden (loop)trainers en fysiotherapeuten hebben de afgelopen jaren al kennis genomen van de trainingsopvattingen van Frans Bosch en Ronald Klomp.
Runnersworld schreef:
Standaardwerk. Na jaren achterstand heeft het Nederlandse taalgebied zijn eigen bijbel over de loopsport. Een standaardwerk dat een paar duidelijke lijnen kiest, die bij andere zelden vooropstaan.

Bestel bij

Oefenstof voor de hardlooptraining
door Bea Splinter en Siebe Turksma

Paperback | 256 pagina's | 2018
ISBN: 9789082890914
Beschrijving:
Een goede hardlooptraining bestaat uit meer dan hardlopen alleen.
Aan de techniek en kracht van een hardloper moet worden gewerkt. 'Oefenstof voor hardlooptraining' bevat bijna 300 oefeningen voor warming- up, cooling-down, kracht en techniek. De oefeningen kunnen worden gebruikt als inspiratiebron
voor hardlooptrainers, maar ook individuele hardlopers - van de gevorderde wedstrijdloper tot de recreant - vinden hier nuttige oefenstof.
Werk op de baan, thuis of in de sportschool aan je beweeglijkheid, kernstabiliteit en kernkracht, de kracht van je voeten, benen en schouders, je looptechniek, ademhaling en ontspanning. Samen met de oefeningen die blessures helpen voorkomen, bevat 'Oefenstof voor de hardlooptraining' alles voor een
gezonde en uitdagende hardlooptraining.
Recensie:
De auteurs behoren tot een kleine groep van deskundigen die zelf hardlooptrainers opleiden. Hun opzet is voldoende oefeningen aan te reiken voor een efficientere looptechniek en loopstijl, voor meer kracht en soepelheid in de spieren, pezen en gewrichten die een loper het meest belast. De handleiding is logisch opgebouwd. Ze beginnen met 30 pagina's losmaakoefeningen voor alle lichaamsdelen, daarna rekoefeningen voor meer soepelheid, daarna oefeningen voor meer kracht in romp, voeten en benen. Een hoofdstuk is gewijd aan looptechniek en houding. Twee hoofdstukken bestaan uit spelvormen, bedoeld om jonge atleetjes met meer plezier te laten trainen en zo te zorgen dat ze atletiek langer volhouden. Door de grote variatie verminderen ze ook de kans op blessures. Andere hoofdstukken gaan over ontspannen en ademhalen, en oefeningen voor een specifiek doel, bijv. de opwarming voor een intensieve training, looptechniek en verdere uitbouw van kracht in de benen voor gevorderden. Het boek heeft veel sterke kanten: de oefeningen zijn medisch verantwoord; de kleurenfoto's zijn functioneel; het taalgebruik is helder; het benodigde materiaal is beperkt en betaalbaar.
Doelgroep: atletiektrainers, atleten, wielrenners en leraren lichamelijke opvoeding.
(NBD|Biblion recensie, Drs. Jef Abbeel)

Bestel bij

Chi Running
door Danny Dreyer

revolutionaire techniek over blessurevrij en moeiteloos hardlopen

Paperback | 342 pagina's | 2009
ISBN: 9789069638461
Beschrijving:
In dit toonaangevende boek toont ultramarathonloper Danny Dreyer ons de hardlooptechniek die hij heeft gecreŽerd om blessures te voorkomen en te genezen, maar ook om met minder moeite sneller en verder te lopen. De Chi Running-methode maakt gebruik van de diepe krachtreserves die schuilgaan in de kernspieren van de romp Ė een aanpak die voortvloeit uit disciplines als yoga, pilates en taichi. Dit zeer effectieve stapvoor-stapprogramma biedt diverse trainingsprincipes en is zeer gebruiksvriendelijk.
Verminder de kans op blessures
Verminder de herstelperiode na het lopen
CreŽer een veilig en effectief trainingsprogramma
Maak het lopen op elke afstand plezierig
Danny Dreyer, een erkend hardloopcoach en ultramarathonloper, heeft meer dan dertig jaar loopervaring en is leerling van de internationaal befaamde taichi-meester George Xu. Hij woont in Amerika en heeft de Chi Runningmethode al aan duizenden mensen onderwezen Ė met verbluffende resultaten.
Recensie:
Al decennia zoeken trainers, dokters, fysiotherapeuten, podologen naar methodes om blessures te voorkomen bij lopen. Dreyer vindt ze in tai-chi en chi running. Hij gelooft niet in steunzolen, aangepaste schoenen, ijs,versterken, rekken (tenzij na de training). Hij ziet de oplossing in tai-chi: bewegen vanuit de kern van je lichaam. Onze bewegingen worden geleid vanuit punten langs onze ruggengraat. Dreyer ontkent wat iedereen aanneemt, nl. dat de meeste blessures ontstaan door overtraining. Hij zoekt de oorzaak in een slechte looptechniek. Hij verwijst naar de magere Keniaanse Kalenjin natuurtalenten. Kernbegrippen bij hem zijn: rug, wervelkolom, buikspieren, geest, ontspannen benen, correcte houding, middenvoetslanding, zeer flexibele schoenen van slechts 250 gram met dunne zolen. Deze methode is nog niet getest bij topatleten; Dreyer haalt joggers aan, die trainen aan 5'15" per km: zeer recreatief. Voor joggers kan dit boek dan ook nuttig zijn. De adviezen omtrent vocht, voeding en wedstrijdvoorbereiding (291-318) zijn voor iedereen relevant. Geillustreerd met zwart-witfoto's. Met register.
(NBD|Biblion recensie, Mede naar gegevens van Drs. Jef Abbeel)

Bestel bij

Gentle running
door W. Luijpers en R. Nagiller

lichter lopen, beter ademen, mooier leven

Paperback | 160 pagina's | 2007
ISBN: 9789088230097
Beschrijving:
De nieuwste trend in de Nederlandse wereld is Gentle Running. Een unieke methode, ontwikkeld door de Nederlander Wim Luijpers, die uitgaat van het lopen zelf, en niet van schema's, stopwatches en hartslagmeters. Waardoor hardlopen voor iedereen eenvoudiger en aantrekkelijker wordt.
Recensie:
'Gentle running' pretendeert een nieuwe manier van lopen te zijn: geen prestatiedruk, wel een betere gezondheid, creatievere geest, tevreden gemoed, groter gevoel van welbevinden. De techniek moet de benen sparen: die komt vanuit het bekken, het stevige middelpunt van het lichaam, men maakt gebruik van de zwaartekracht en men past een diepe neus-buikademhaling toe. Het eerste is niet nieuw: al decennia joggen mensen voor hun plezier, zonder competitieambities. Het tweede doel is veel moeilijker te bereiken: het lichaam van de ene is genetisch beter gewapend tegen blessures dan dat van de andere. De auteurs leggen uit hoe je met je bekken moet 'dansen op de zwaartekracht', op de hele voet landen, met kleine stappen lopen, maar ze geven toe dat het een eeuwigdurend experiment is. En inademen door de neus is verstandig, want je zuivert de lucht en je vermindert de kans op infecties in keel en longen, maar in competitie is het niet vol te houden. Uitademen kan even goed door de mond. Specifieke rekoefeningen ontbreken helaas. Het schoenenadvies is uitvoerig, maar de footscan met looptapijt bij een podoloog ontbreekt. Tot nu toe ontbreken voorbeelden van topatleten die hun carriere eraan te danken hebben. Met kleurenfoto's.
(NBD|Biblion recensie, Drs. Jef Abbeel)

Bestel bij

De kunst van het hardlopen
door M. Balk en A. Shields

verbeter je prestaties met de Alexandertechniek

Paperback | 160 pagina's | 2006
ISBN: 9072219112
Beschrijving:
Dit boek geeft een nieuwe en verfrissende benadering van hardlopen. Het leert de renner het lopen te beschouwen als een kunst in plaats van een verplicht af te vinken taakje op de lijst. De auteurs hebben een visie op hardlopen ontwikkeld die is gebaseerd op de Alexandertechniek, een eenvoudige methode om je coŲrdinatie, balans en bewegingsvrijheid te verbeteren. Dat levert een betere tijd op, en minder blessures!
Een boek vol tips om je looptechniek te verbeteren, voor langeafstandslopers die hun tijden willen verbeteren en baanrenners die zich willen vervolmaken. De schrijvers kijken goed naar de beste hardlopers ter wereld en analyseren hun techniek, zodat we kunnen leren van de allerbesten.


Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site