ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site

Passie voor hardlopen

Naar de hardloopwinkel van bol.com

Running like a girl
door Alexandra Heminsley

Paperback | 240 pagina's | 2015
ISBN: 9789029538572
Beschrijving:
Gedesillusioneerd door het krachthonk en het geyoga beu besloot Alexandra Heminsley te gaan hardlopen. Ze koesterde hoge verwachtingen: de kont van een atlete, het middel van een supermodel, de snelheid van een gazelle. De eerste poging verliep niet bepaald goed. Zes jaar later heeft ze op twee continenten vijf marathons gelopen. Haar vader zei het al: je loopt evenzeer met je hoofd als met je benen. En daarom is dit een boek over hardlopen dat niet alleen maar over hardlopen gaat.
Recensie:
Na lidmaatschappen van allerlei sportscholen wandelt Alexandra Heminsley heel wat af door Londen. Ze vraagt zich af of dat vreselijke hardlopen misschien toch iets voor haar is en begint aan haar eerste loopje dat rampzalig eindigt. Als haar broer meldt dat hij gaat meedoen aan de marathon van Londen trekt de schrijfster letterlijk de stoute schoenen aan en begint zich ook voor te bereiden. Met veel zelfspot wordt hier een traject beschreven vol tegenslag en geluksmomenten. Van het kopen van de eerste sportbh tot de aankoop van hardloopschoenen in een enge sportzaak. Van het lopen van de eerste marathon met daarna een lange periode van rust tot het overwinnen van zichzelf in de volgende. Achterin het boek informatie over hardloopcoryfeeën van vroeger, tips voor kleding en wedstrijden. Jammer van de roze kaft, maar die sluit vooral aan bij al die roze hardloopkleding voor vrouwen. Wat mist is, hoe ze getraind heeft. Elke dag? Hoe was de opbouw? Hoe lang deed ze over de eerste marathon? Desondanks grappig en inspirerend voor velen die denken dat hardlopen nooit gaat lukken.
B. Handgraaf

Bestel bij

De koploper
door Max Dohle

de mooiste hardloopverhalen uit de wereldliteratuur

Paperback | 253 pagina's | 2014
ISBN: 9789046817667
Beschrijving:
Hardlopen is een mooie metafoor voor schrijven. De eenzaamheid, het vereiste doorzettingsvermogen en de uiteindelijke roes die optreedt bij het lopen én het schrijven zijn uiterst vergelijkbaar. Veel schrijvers voeren dan ook hardlopers op in hun verhalen.
Max Dohle verzamelde in De koploper de mooiste verhalen uit de wereldliteratuur over hardlopen. Zo ontbreekt de eenzaamheid van de langeafstandloper van Alan Sillitoe niet, maar Dohle vond ook nooit eerder in het Nederlands vertaalde verhalen over bedrog, succes, liefde, humor en humeur. En steeds is hardlopen de rode draad.
In deze bundel vindt u, naast de klassieker van Alan Sillitoe, verhalen van onder meer Louis Couperus, Dirk van Weelden, Evelyn Waugh, Toni Cade Bambara, Frans van Zoelen, Brian Glanville en Joyce Carol Oates.
Recensie:
In deze bloemlezing met verhalen en fragmenten uit romans over hardlopen staan klassiekers, maar ook minder bekende verhalen. Een fragment uit 'De eenzaamheid' van de langeafstandsloper Sillitoe, waarin de hoofdpersoon expres een hardloopwedstrijd verliest om aan te tonen dat de bestuurders van de gevangenis, waarin hij zich bevindt kleinburgelijk zijn, mag natuurlijk niet ontbreken. In het verhaal van Geert van Beek strijden twee broers tegen elkaar. Een van de twee wint, maar als lezer ben je daar uiteindelijk niet zo zeker van. Achterin de bundel staat een verantwoording van de keuze van de verhalen. Die keuze wordt goed beargumenteerd, maar het blijft toch jammer dat een auteur als Murakami niet is opgenomen. Ook van de Nederlandse schrijver Benali had zeker een fragment in dit boekje moeten staan. En wat te denken van de Nederlandse ultraloper Knippenberg, die veel geschreven heeft over zijn ervaringen als hardloper? Desondanks is dit een mooie uitgave waarin het thema hardlopen trouwens niet altijd letterlijk moet worden genomen.
B. Handgraaf

Bestel bij

De geboren renner
door Christopher McDougall

Paperback | 318 pagina's | 2010
ISBN: 9789044609868
Beschrijving:
De leden van de Tarahumara, een oude, mysterieuze indianenstam in Mexico, bezitten de reputatie de beste renners in de wereld te zijn: in 1993 werd een 57-jarig lid van deze stam eerste in een 100 mijlswedstrijd, niets anders dragend dan een toga en sandalen. Het waargebeurde verhaal De geboren renner gaat over ultralopers, mensen die meer dan 100 mijl rennen, het liefst op hun blote voeten, zonder eten en drinken.
Een kleine groep van de beste ultralopers ter wereld maakt een avontuurlijke tocht door de canyons waar de Tarahumara wonen. Ze proberen erachter te komen wat het geheim van deze mysterieuze stam is en gaan de 50 mijlswedstrijd met ze aan, waarschijnlijk een van de bloedstollendste races ooit.
Scherp en met een extreem observatievermogen vertelt Christopher McDougall het verhaal van deze stam, terwijl hij stilstaat bij het vermogen van hardlopers en bij de vraag welke elementen iemand tot een goede hardloper maken. Hij reist naar de laboratoria van onder meer Harvard en Nike en komt vele interessante, vreemde en sportieve mensen tegen, onder wie de vrouw die onlangs het wereldrecord op de 100 mijl heeft gebroken. Als toegift liep ze de marathon in 2 uur en 50 minuten in bikini, na 20 mijl pauzerend om een biertje in één teug op te drinken.
Christopher McDougall schrijft regelmatig voor Esquire en Men’s Health. Ook is hij correspondent voor de Associated Press, waarvoor hij maanden in Afrika verbleef om verslag te doen van de oorlogen in Rwanda en Angola. Met De geboren renner schrijft McDougall een indrukwekkende roman over de snelst groeiende sport ter wereld.

Bestel bij

Lornah Kiplagat
door Marco Knippen

Paperback | 184 pagina's | 2008
ISBN: 9789054292623
Beschrijving:
Lornah Kiplagat is niet alleen hardloopster, maar ook een loopster met een hart. Ze laat zien dat topsport en sociale bewogenheid in elkaar kunnen overlopen.
Door sport en educatie probeert Kiplagat kansarme jonge vrouwen in Kenia een kansrijke toekomst te bieden. Een stille revolutie voltrekt zich in haar eind 2000 geopende High Altitude Training Centre in de Rift Vallei, het Mekka van het langeafstandslopen. Hoewel ze in een maatschappij leven waar de man het anno 2008 nog altijd voor het zeggen heeft, leren de talenten zich aan de traditionele rolpatronen te ontworstelen. Zetten ze er de eerste stap naar onafhankelijkheid en zelfredzaamheid.
Het baanbrekende emancipatoire werk, waarvoor inmiddels de Lornah Kiplagat Foundation is opgericht, heeft de sportieve erupties geenszins gesmoord. De carrière van Kiplagat, die in de zomer van 2003 tot Nederlandse werd genaturaliseerd, heeft een hoge vlucht genomen. De wereldtitels veldlopen, halve marathon en twintig kilometer op de weg plus de diverse mondiale records vormen het bewijs dat haar loopbaan tot volle wasdom is gekomen. De ambitie is echter allerminst gedoofd. Olympisch goud geldt als de nog ontbrekende parel aan de kroon.
In de biografie Lornah Kiplagat – Het meisje van de nacht is het levensverhaal van deze bijzondere topatlete opgetekend.

Bestel bij

Nike
door Michel Lukkien

Paperback | 207 pagina's | 2008
ISBN: 9789046803271
Beschrijving:
In 1977 waagde Nike de sprong naar de andere kant van de Atlantische Oceaan. Nederland was het eerste land in Europa waar het inmiddels wereldberoemde sportmerk zich vestigde, en waar nog altijd het Europese hoofdkantoor zit.
Marketeer en sportfanaat Michel Lukkien startte met zijn bedrijf Warming Up Sports de marketingcampagne voor Nike in Nederland. In dit boek vertelt hij hoe Nike Nederland aan het hardlopen kreeg. Van de start in zijn huiskamer, via de marketingstrategie tot het succes: de explosieve groei van de hardloopsport en van Nike in Europa.
Naast het chronologische verhaal, met veel anekdotes, bevat het boek thematische hoofdstukken over de zakelijke aspecten die doorslaggevend waren voor dit succes. Zoals de wetenschappelijke research die Nike uitvoerde om de 'Ferrari onder de sportschoenen' te ontwikkelen, de lauwe reactie van de concurrentie en uiteindelijk de gekte die ontstond toen de jeugd van Nederland de kleurrijke hardloopschoen ontdekte als de meest geliefde vrijetijdsschoen.

Bestel bij

De mens als duurloper
door Hans Knippenberg

Paperback | 284 pagina's | 2015
ISBN: 9789048827916
Beschrijving:
Historicus en topatleet Jan Knippenberg – zonder twijfel de grootste duurloper die Nederland gekend heeft – geeft in De mens als duurloper de historische achtergronden van het duurlopen weer. Hij plaatst de ultralangeafstandsloop in het perspectief van de cultureel-historische ontwikkeling. Na een boeiende beschrijving van de duurloop in de niet-Europese culturen – de Bushmen en vooral de tarahumara-Indianen in Zuid-Amerika – waarbij afstanden van honderden kilometers werden afgelegd, belicht hij de ontwikkeling van de duurloop in de Europese cultuur.
Recensie:
Jan Knippenberg (1948-1995) was een bijzonder man : ultraloper, schrijver, tekenaar, denker, natuurmens, leraar geschiedenis, wereldreiziger. Hij liep extreme afstanden, zoals 1600 km in 18 dagen. Zijn boek uit 1987 is nu herzien heruitgegeven. De oorsprong van het lange afstandslopen zoekt hij niet bij de Grieken, maar bij indianenstammen. Het zijn leuke verhalen, maar geen van al die helden won ooit een officiele wedstrijd. Ook in Europa vindt Knippenberg verhalen van ultralopers uit het verleden. Van Pheidippides had hij mogen weten dat het een legendarische figuur is. Wie wel presteerde en nog presteert, is de onklopbare Yiannis Kouros. De andere geportretteerde ultralopers zijn niet met hem vergelijkbaar. De auteur eindigt met een verhaal over zichzelf : goed geschreven, zoals heel het boek.
(NBD|Biblion recensie, Drs. Jef Abbeel)

Bestel bij

Extreem lopen
door K. MacConnell en D. Horsley

's Werelds meest fantastische ultralopen

Hardcover | 160 pagina's | 2008
ISBN: 9789059207134
Beschrijving:
In dit boek worden 24 verschillende vormen van extreem lopen besproken. Er komen een aantal ultralopen aan bod, maar ook wedstrijden op extreme locaties, van de hoogste tot de laagste, de zuidelijkste tot de noordelijkste en de warmste tot de koudste loopwedstrijden ter wereld.
Recensie:
Voor sommigen is de marathon niet zwaar genoeg. Ze schakelen over op ultraloop (100 km en meer) of uitdagingen zoals 7 marathons op 7 continenten in 7 dagen, tropische hitte of extreme koude. Dit boek begint terecht met een wereldkaart, waarop de evenementen gepresenteerd worden. De tochten zelf zijn gerangschikt per werelddeel. Voor Europa is de Spartathlon (Athene-Sparta, 245 km) de bekendste. De loop en de loper (Pheidippides) hebben nooit bestaan. De auteurs slagen erin om zijn naam telkens verkeerd te spellen. Het eresaluut aan Yannis Kouros, de beste ultraloper aller tijden, is zeer terecht. Afrika is vertegenwoordigd met zand en hitte, Noord-Amerika met 217 km door de Death Valley-woestijn, Zuid-Amerika met het regenwoud en zijn roofdieren en insecten. Azie biedt de Mount Everest, het zand en zout van de Gobi-woestijn en het ijs van het Baikalmeer. Australie en Nieuw-Zeeland zien er groener uit, op de Zuid- en Noordpool lopen ze bij -10 a 20 graden plus veel wind en regen of sneeuw. Dit album is een boeiende les in aardrijkskunde. Bij de praktische informatie ontbreekt de zeer hoge kostprijs en nergens waarschuwen de auteurs voor de kwalen die veel ultralopers na hun 50ste krijgen: artritis, artrose... Er is een uitzondering: Yiannis Kouros, 52 en nog altijd aan de top.
(NBD|Biblion recensie, Drs. Jef Abbeel)

Bestel bij

Altijd verder
door Dolf Jansen

Paperback | 318 pagina's | 2009
ISBN: 9789060059050
Recensie:
De auteur is vooral bekend al cabaretier, televisie- en radiopresentator en medewerker aan Runner's World. Hij is 44 en doet al 29 jaar aan hardlopen, gemiddeld 4000 km per jaar, dus met mate. Hij vertelt uitbundig over het genoegen dat hij er aan beleefd heeft en nog altijd beleeft. Het is een verhaal zoals dat van vele anderen, maar iets te uitgesponnen, soms langdradig, chaotisch, met eindeloos veel details over alle plaatsen in en buiten Nederland waar hij gelopen heeft en de topatleten die hij er ontmoet heeft. Het vermoeit door het veelvuldige gebruik van de ik-vorm. Anderzijds zullen kenners bewondering hebben voor zijn mooie tijden op afstanden van 10 km tot een marathon en voor zijn schrijftalent. Een lijstje met persoonlijke records ontbreekt, wel is een hoofdstuk gewijd aan namen en begrippen in de hardloopwereld.
(NBD|Biblion recensie, Drs. Jef Abbeel)

Bestel bij

De halve van Egmond
door Bram Bakker

Paperback | 160 pagina's | 2008
ISBN: 9789029566452
Klantenbeoordeling bol.com: uitstekend
Beschrijving:
In het gewone leven is Bram Bakker psychiater. Maar wat is gewoon? Zijn dagelijks leven wordt beheerst door zijn grote passie, hardlopen. Eigenlijk is hij in de eerste plaats een hardloper, en daarnaast is hij ook psychiater. Zijn eerste boek dat niet over de psychiatrie gaat, kon dan ook geen ander onderwerp hebben. Behalve zijn eigen ervaringen bespreekt Bakker de positieve effecten van het hardlopen op de psyche, het belang van bewegen in de strijd tegen overgewicht en de redenen dat hardlopen ? merkwaardigerwijs ? nog steeds geen erkende medische behandeling is. Zelfs de schaarse schaduwkanten van het hardlopen komen aan bod: de saaie lange duurlopen in de voorbereiding op een marathon of de frustratie van een blessure die alle trainingsschema's ontwricht. Alles bij elkaar biedt De halve van Egmond de lezer een prismatische kijk in het binnenste van een gepassioneerde hardloper, wat bij soortgenoten een blij gevoel van herkenning en bij buitenstaanders wellicht iets meer begrip voor de rennende medemens zal opleveren. Bram Bakker (1963) is psychiater en publicist. Bij De Arbeiderspers verschenen eerder Te gek om los te lopen en Te zot voor woorden, waarin hij een kritische kijk toont op de psyche en de praktijk van de psychiatrie. Bram Bakker biedt een levendige inkijk in de interne keuken van de psychiatrie in Te zot voor woorden. Bakker is een psychiater die zichzelf en zijn beroep in vraag durft te stellen. Dat doet hij op een gedreven manier, in een daverende taal [?]. ? De Standaard [Bram Bakker] is het voorbeeld van de nieuwe stroming in de psychiatrie. - Viva
Recensie:
De titel van het boek slaat op het hardloopevenement, in afstand de helft van een officiele marathonloop. Voor de bekende psychiater Bram Bakker is hardlopen een grote passie. Zelfs wanneer hij met de auto in een file staat, verlaat hij de snelweg, verkleedt zich en gaat rennen. Uiteraard bespreekt de schrijver ook de effecten van het hardlopen op de psyche. Deze duursport helpt psychische stoornissen voorkomen. Tevens is het bewegen een wapen in de strijd tegen overgewicht. De schrijver verbaast zich er dan ook over dat hardlopen nog steeds geen erkende medische behandeling is. Naast de positieve effecten, bespreekt hij ook de schaduwkanten van het hardlopen, zoals de saaiheid van het langdurige lopen en de mogelijke blessures. Een interessant boek.
(NBD|Biblion recensie, Dr. H.F. Pijning)

Bestel bij

Ik loop dus ik besta
door Paul Rosenmöller

toppers en amateurs over hun passie voor hardlopen

Paperback | 207 pagina's | 2007
ISBN: 9789044608168
Recensie:
Paul Rosenmoller, oud voorzitter van de Tweede Kamer-fractie van GroenLinks, heeft van een aantal bekende hardlooptoppers en amateurs, hun passie voor het hardlopen opgetekend. In het kader van de aanpak van het breedmaatschappelijke probleem van overgewicht wordt getracht het bewegen c.q. hardlopen te promoten. De verhalen maken duidelijk waarom men is gaan hardlopen, en welke invloed dat heeft op de leefomstandigheden. Meegewerkt hebben o.a.Thom de Graaf, Kamiel Maase, Gerard Nijboer, Paul Witteman, Thomas Acda, Jacques Valentin, Pieter Winsemius, Ellen van Langen, prins Pieter-Christiaan. Het zijn allemaal boeiende vertellingen, die duidelijk inzicht geven in de persoonlijke beleving van de betrokkenen. Hardlopers van alle niveaus zullen veel herkennen van wat hardlopen met lichaam en geest kan doen. Een boekje dat zeker aanbeveling verdient, ook voor hen die nog twijfelen of hardlopen wel iets voor ze is.
(Biblion recensie, Redactie)

Bestel bij

Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site