ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site


Marathongeschiedenis

Doodloper
door Frits Conijn

De Val Van Olympisch Marathonkampioen Samuel Wanjiru

Paperback | 288 pagina's | 2012
ISBN: 9789043914611
Beschrijving:
Het tragische levensverhaal van een Keniaanse Olympische marathonkampioen
Nog steeds brengt het vroege overlijden van de Keniaanse Olympische marathonkampioen Samuel Wanjiru in 2008 de gemoederen in beroering. Dit meeslepende boek vertelt het levensverhaal van deze atleet en gaat over uitzonderlijk talent, armoede, hekserij, vernedering, samenzweringen en de
keerzijde van roem. De conclusie over de omstandigheden rond Wanjiru's dood is schokkend.

Bestel bij

De kinderen van Pheidippides
door Kees Kooman

van Abebe Bikila tot Emil Zatopek

Paperback | 236 pagina's | 2005
ISBN: 9789043906982
Beschrijving:
In dit boek bundelt schrijver/journalist Kees Kooman 25 marathontoppers die de laatste decennia hun voetsporen achterlieten. De voormalig hoofdredacteur van Runner's World interviewde de meeste sporters van de lange adem in hun eigen omgeving. De tijdloze bekentenissen die bruisen van daadkracht, humor en intuďtie.
Recensie:
Dit boek geeft een boeiende beschrijving van 25 beroemde marathonlopers uit de laatste decennia, zoals bijvoorbeeld Abebe Bikila, Carla Beurskens en Emil Zatopek. Hierbij zijn veel interviews opgenomen en ook lijstjes met recordtijden of fragmenten uit de trainingslogboeken van de sporters. Uiteraard vermeldt dit boek de legende dat Pheidippides dood ter aarde stortte nadat hij oorlogsnieuws over de slag bij Marathon in Athene had bezorgd. Dit verhaal staat aan de wieg van de marathonloop die bij de eerste moderne Spelen in 1896 werd geintroduceerd. Sindsdien is de marathonloop zo populair dat vele grote steden deze wedstrijd elk jaar weer organiseren. De uitgave is geillustreerd met een katern zwartwitfoto's. Van harte aanbevolen aan lange afstandlopers in het algemeen en sporthistorici in het bijzonder.
(Biblion recensie, Redactie)

Bestel bij

Helden van de 42 kilometer
door Cors van den Brink

een halve eeuw Nederlandse marathoncultuur

Paperback | 219 pagina's | 2009
ISBN: 9789029571807
Beschrijving:
Dit is een boek over de Nederlandse marathoncultuur. Zestien helden van de 42 kilometer vertellen over hun eigen marathoncarričre en over de tijd – ergens tussen begin jaren zestig en heden – over de tijd waarin zij zelf de top bereikten. Ze waren of zijn Nederlands recordhouder, wonnen nationale Nederlandse titels of leverden de beste Nederlandse prestaties bij internationale toernooien. Hun verhalen, aangevuld met die van bondscoaches uit verschillende periodes, bieden een veelomvattende kijk op jarenlange harde trainingsarbeid en op de veranderende cultuur van de magische marathon.
De marathonlopers die in dit boek geportretteerd worden: Aad Steylen, Cor Vriend, Roelof Veld, Gerard Nijboer, Marti ten Kate, Aart Stigter, Bert van Vlaanderen, Luc Krotwaar, Kamiel Maase, Claire Spauwen, Marja Wokke, Eefje van Wissen, Carla Beurskens, Nadja Wijenberg, Anne van Schuppen en Lornah Kiplagat.
Recensie:
Nederland heeft ruim een halve eeuw marathoncultuur: Enschede was in 1947 de eerste marathonstad. Eindhoven, Amsterdam en Rotterdam volgden in 1956/1975/1981.Tussen 1906 en 1940 werd er soms een wegwedstrijd gelopen over afstanden van ca. 40 km, maar zonder regelmaat. In dit boek worden 16 atleten en 4 coaches geportretteerd. Gerard Nijboer en Carla Beurskens zijn de absolute toppers. De portretten zijn chronologisch onderverdeeld in drie tijdvakken: 1969-1979, 1980-1992 en 1993-2009. Ze zijn geschreven met een zeer vlotte pen en klinken iets te verheerlijkend. Tegelijk beseffen de auteurs dat het hoogtepunt van Nederland en van heel de westerse wereld voorbij is: de lange afstanden zijn het geliefd domein van Ethiopiers, Eritreers, Kenianen en andere Afrikanen. De auteurs illustreren ook de evolutie in het aantal lopers en loopsters en de progressie van de top tien sinds 1950. De lijst van de Nederlandse records begint in 1906 voor de mannen met 3 u 38 en in 1968 voor de vrouwen met 3 u 40. Het fictieve verhaal over Pheidippides die in 490 v.Chr. van Marathon naar Athene zou zijn gelopen, mag men stilaan weglaten. Een register en de erelijsten van de Nederlandse marathons ontbreken. Met foto's in kleur en zwart-wit.
(NBD|Biblion recensie, Drs. Jef Abbeel)

Bestel bij

Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site