ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site


Schema marathon halfgevorderd

Vraag 231 Schema marathon halfgevorderd

Beste Stef,

Dankzij je schema's "beginners" heb ik nu het schema 1 uur afgerond en wil gaan starten met het Schema halfgevorderd marathon 16 weken, echter heb een paar vragen.

Vraag 1

In week 7 duurt de lange rustige duurloop 20 km, ten opzichte van de vorige afstanden is dat een verdubbeling in tijd, klopt dit? (langste voorgaande tijd is in week 6 80min) of is het slimmer om het schema uit te breiden en nog een aantal weken aan de specifieke voorbereidingstijd toe te voegen en zodoende stapsgewijs naar de 20 km te groeien?

Vraag 2

De tijd tot wanneer ik de marathon wil gaan lopen duurt nog 20 weken; met andere woorden als ik dit schema nu start heb ik nog een tijd van 4 weken te overbruggen. is het nu verstandiger om de algemene voorbereidingstijd te verlengen of is het handiger om straks de vorm langer vast te houden? Zo ja hoe kan je dat dan het beste doen?

Vraag 3

Kan ik überhaupt in de verschillende periodes weken tussenvoegen welke in de lijn van het schema zitten?

Hoor graag van je,

Groet,

Martin


Ons antwoord

Beste Martin,

Bedankt voor je goede opmerkingen.

Vraag 1

Ik ga er vanuit dat er binnen een jaar geleden een halve marathon is gelopen. Ook ga er vanuit dat halfgevorderden op de 10 km rond de 45 min lopen. Tijdens hun rustige duurlopen van 80 minuten lopen ze dan ongeveer 15 km. Zie: Duurlooptabel.
Dus de stap van 80 min naar 20 km is goed te doen.

Vraag 2

Ik ben er voorstander van dat beginners hun algemene voorbereidingsperiode verlengen. Zie Trainingsschema aanpassen: Eerder starten met een schema

Vraag 3

Het een en ander staat beschreven in: Trainingsschema aanpassen.

Tenslotte

Train nooit boven het tempo wat je tijdens de marathon wilt gaan lopen.
Zie ook: Marathon tips.

Veel succes!

Met vriendelijke groeten,

Stef


Stuur door
Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site