ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site


Marathon lopen ondanks druk bestaan

Vraag 277 Marathon lopen ondanks druk bestaan

Beste Stef,

Ik heb eerder van de site gebruik gemaakt en dat pakte erg goed uit. Vandaar dat ik je nogmaals mail.

Vooralsnog heb ik besloten om het komende jaar ook te gaan gebruiken om te trainen voor een hele marathon. Ik heb loop nu regelmatig een halve marathon.

Ik heb echter een zeer volle agenda (werk, gezien, studie, huishouden) en ik kan eigenlijk niet volgens een vast schema trainen. Wat raad jij mij aan?

Ik weet niet of ik een half jaar of een jaar moet nemen om te trainen. En welke marathon? Kan dat dan al in mei 2012 of moet ik gaan denken najaar 2012?

Ook ben ik geen lid van een atletiekclub. Ik loop het liefste alleen. Interval doe ik 1x in de week met mijn loopmaatje. Snap je het? Kan jij mij advies geven?

Vriendelijke groet,

Claudia


Ons antwoord

Beste Claudia,

Ik denk dat je over een half jaar een marathon goed moet kunnen uitlopen.

Het beste kan je Trainingsschema marathon beginner gebruiken. Dit hardloopschema bestaat uit 3, 4 trainingen per week. Tijdens de maanden van dit schema kan je de korte duurloopjes van 25/35 minuten regelmatig overslaan. Intervaltraining kan je vervangen door Vaartspel. Je moet wel de 20, 24 en 28 km duurlopen doen.

Tips: je kunt ook regelmatig (met een omweg) naar je werk fietsen. Of je studietijd zo in te delen dat wanneer je iets niet begrijpt: gaan hardlopen, tijdens het lopen kom je mogelijk sneller te een oplossing.

Begin nu alvast je lange rustige duurlopen uit te breiden: goed voor vetverbranding (je lichaam leert zo koolhydraten te besparen; koolhydraten kan je op het einde van een marathon goed gebruiken).

Voor een overzicht marathons: Loopagenda (je kunt bijvoorbeeld in april in Rotterdam gaan lopen).

Wanneer je trainingen niet helmaal naar wenst verlopen (tijdgebrek en/of conditioneel) kan je ook in mei gaan lopen; in mei is de kans echter wel een stukje groter dat het een warme dag is. Zie: Trainingsschema aanpassen.

Zie ook: Tips voor de Marathon.

Ook misschien de moeite waard: Hardlopen en onregelmatige diensten.

Veel succes / plezier!

Met vriendelijke groeten,

Stef


Stuur door
Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site