ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site

Trainingsschema Marathon

Naar de hardloopwinkel van bol.com

Vraag 11 Trainingsschema Marathon

Beste Stef,

Vanaf mei ben ik bezig met de voorbereiding op mijn eerste marathon. Ik heb al 10 halfjes gelopen in 12 jaar.
Maar heb toch een probleem: mijn marathon is eindhoven, half oktober, dus over 6 weken.

Eind mei heb ik mijn laatste halve gelopen en ben toen door gaan trainen voor de hele. 20 weken trainen te gaan).

Ik volg zo'n beetje de schema's die ik op Runinfo kon vinden (de 3 periodes in 20 weken) aangevuld met info uit een boekje. Ik ben eind juni uit de running geweest vanwege een rugblessure (vertild) en heb daarna mijn training iets te vlot opgepakt, waardoor ik last kreeg van pijntjes helemaal onderaan de achillespezen (tegen de hiel aan). Ik ben toen enkele weken veel rustiger aan gaan doen (weekomvang 20-30km), waardoor ik nu nog steeds slechts op de 22 km lange duurloop zit. Ik loop dus ca 4- 6 weken achter op schema. Mijn totale weekomvang is nu ca.40-45 km.

Moet ik gewoon langzamer doortrainen met 1,6 km per week erbij (dan kom ik op maximaal 28 km uit) is dat genoeg?

Moet ik proberen versneld extra kilometers in te halen, bijvoorbeeld 2 km per week erbij dan kom ik op 30 km?

Of moet ik mijn laatste 6 weken ombuigen naar bijvoorbeeld een halve marathon? En dan meer op tempo gaan trainen.

Graag advies, ik weet echt niet wat het beste is. Het liefste loop ik natuurlijk die marathon in Oktober.

Groet, Ben


Ons antwoord

Beste Ben,

Ik jou was zal ik maar de Marathon gaan lopen.

Bij een Marathon voorbereiding ligt het tempo van de trainingen lager, dan die bij een halve marathon voorbereiding. Je trainingen zijn daardoor minder belastend. De trainingsschema’s van RunInfo gaan er vanuit dat je eerst een goede basis legt en pas de laatste 6/8 weken pas echt naar je vorm toe werkt. Aanpassingen in de voorbereidingsperiodes zijn altijd mogelijk: ziektes, blessures en niet geplande drukke andere werkzaamheden.

Enkele weken weinig getraind te hebben is wel wat veel. Ik denk echter dat je al door je 12 jarige loopervaring best een goede basis bezit. Ook is het zo dat je niet helemaal niets hebt gedaan. Je zit al op 22 km. Het was natuurlijk altijd beter geweest dat je de tweede voorbereidingsperiode wel goed had kunnen doortrainen.

Je kunt de omvang van je lange rustige duurlopen best wel uitbreiden met 2 km per week. Hou wel je achillespees in de gaten. Wat je ook kunt doe is langzamer lopen maar wel 10 minuten langer per week, je loop dan hetzelfde aantal km’s wat je een week daarvoor heb gedaan. Wissel bovenstaande per week af. Probeer wel een 30km of wat langzamer maar wel dezelfde tijdsduur te lopen (of zelfs wat meer als het lekker gaat; goed voor het zelfvertrouwen). Je ziet de afstand is niet het belangrijkste maar de tijdsduur. Pijntjes wel goed in de gaten blijven bijhouden.

Als je voor een tijd gaat: vergeet dan niet dat op de marathondag, de weersomstandigheden en ook de vorm van de dag een grote rol kunnen spelen.

Na de marathon zal ik wel wat meer rust nemen dan je gewend bent.

Succes.

(Zie ook vervolg vraag 23)

Stef


Stuur door
Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site