ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site

Warming-Up

Naar de hardloopwinkel van bol.com

Vraag 78 Warming-Up

Hallo,

Ik heb een vraag. Ik ben nu begonnen met hardlopen, 1 stuk van ongeveer 5 km, in 27 minuten. Maar ik begin gelijk met lopen en ik loop aan 1 stuk door. Is dit slecht? En kan ik dit vaak doen per week, als ik het zelfde stuk blijf lopen? Zonder dat ik blessures krijg?

Bij voorbaat dank,

Karel


Ons antwoord

Hallo Karel,

Het is niet altijd nodig om een Warming-up te doen wanneer je het in het begin rustig aan doet en je niet blessuregevoelig bent. De ene mens is beter geschikt voor hardlopen dan de andere. Het is echter toch beter wat tijd uit te trekken voor een warming-up. Voor een voorbeeld van een snelle Warming-Up: 1 minuut rustig hardlopen, 1 minuut wandelen met wat oefeningen, 2 minuten hardlopen, 1 wandelen met wat oefeningen.

Door de warming-up zullen ook allerlei processen die bij het hardlopen betrokken zijn efficiŽnter verlopen, waardoor het rendement van je training hoger zal zijn.

Wat je nu doet (een paar keer per week 5 km lopen) kan prima. Echter na een maand of twee zal je geen vooruitgang meer boeken, omdat je lichaam de training niet meer herkent als een trainingsprikkel. Beter kan je zo nu en dan een rustig duurloopje doen van een kilometer of 10 (niet gelijk de eerste keer 10 km maar geleidelijk uitbouwen) en regelmatig Vaartspel van een halfuur.

Met vriendelijke groeten,

Stef


Stuur door
Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site