ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site

Calorieverbruik en Hartslagmeter

Naar de hardloopwinkel van bol.com

Vraag 55 Calorieverbruik en Hartslagmeter

Dag Stef,

Met veel interesse lees verschillende artikels op jullie site.

Af en toe heb ik wel wat vraagjes erbij zoals deze:

In onze loopgroep trainen we dikwijls met een hartslagmeter. Nu lees ik dat bij het lopen wat betreft het calorieverbruik enkel rekening moet gehouden worden met afstand en gewicht, niet met snelheid. Hoe komt dat? Als je sneller loopt heb je toch een hogere hartslag en meer calorieverbruik? Is het ook zo dat iemand die van nature uit een hogere hartslag heeft meer calorieŽn verbruikt?

Bijvoorbeeld : Mijn vriendin en ik fietsen 1 uur.

Zij met hartslag 140 ik met 120.

Zij heeft wel een maximale hartslag van 200 ik van 180

In principe trainen wij aan hetzelfde percentage van onze max. hartslag (70% ongeveer)

Betekent dit dan dat zij meer calorieŽn verbrand heeft dan mij, aangezien haar hartslag 20 slagen meer is?

Of is het niet alleen het aantal hartslagen wat bepalend is voor calorieverbruik?

Ik hoop dan u een antwoord kan geven op deze vragen.

Dank bij voorbaat.

Groetjes Monique


Ons antwoord

Hoi Monique,

Hierbij de (hopelijk de goede) antwoorden op je vragen. Leuke vragen!

Nu lees ik dat bij het lopen wat betreft het calorieverbruik enkel rekening moet gehouden worden met afstand en gewicht, niet met snelheid. Hoe komt dat?

Bij hardlopen is het energieverbruik per uur gelijk aan: 1,012 kcal * de loopsnelheid * lichaamsgewicht.
Bij het fietsen is het totale calorieverbruik hoger als je een bepaalde afstand sneller aflegt. Dit komt omdat de luchtweerstand groter is naarmate je harder fietst. (Een auto verbruikt ook meer brandstof als deze harder rijd).

Als je sneller loopt heb je toch een hogere hartslag en meer calorieverbruik?

Ja, dat klopt. Maar je bent ook eerder bij de finish. Het totaal aantal hartslagen en het calorieverbruik blijft zoín beetje gelijk om een afstand af te leggen.

Is het ook zo dat iemand die van nature uit een hogere hartslag heeft meer calorieŽn verbruikt?

Nee, als iemand een hogere hartslag heeft kan dat komen omdat zín hart kleiner is en dus minder bloed per slag door het lichaam kan pompen. Ook kan het zijn dat bij een hogere hartslag de hartspieren minder sterk zijn en dus minder bloed per slag door het lichaam kan pompen. Door training worden deze eigenschappen verbeterd. Ook wordt de zuurstof en energie afgifte naar de spieren beter waardoor er minder bloed nodig is waardoor de hartslag daalt.

Betekent dit dan dat zij meer calorieŽn verbrand heeft dan mij, aangezien haar hartslag 20 slagen meer is?

Ik denk dat het calorieverbruik gelijk is bij gelijk lichaamsgewicht. Je vriendin pompt wat minder bloed per hartslag door haar lichaam en/of zuurstof en energie afgifte naar de spieren is minder goed waardoor haar hartslag wat hoger is.
Het calorieverbruik per pedaalomwenteling is wel gelijk.

Zie ook:

Het energieverbruik om een bepaalde afstand hardlopend af te leggen is onafhankelijk van de snelheid waarmee dat gebeurt.
Hoe groter de inspanning hoe groter het energieverbruik zal zijn. Maar let op: wie met een snelheid van bijvoorbeeld 15 km/u loopt gebruikt in dat uur 15,0 kcal per kilo lichaamsgewicht. Iemand van 60kg heeft dus voor het afleggen van 15 km: 900 kcal (1 uur x 15,0 kcal x 60 kg) nodig. Als iemand 10 km/u loopt verbruikt hij/zij per uur 10 kcal per kilo lichaamsgewicht. Ook deze loper weegt ook 60kg. Voor het afleggen van 15 km wordt dan 1,5 uur x 10 kcal x 60 kg: ook 900 kcal. verbruikt. Het afleggen van een bepaalde afstand kost dus altijd een zelfde hoeveelheid energie, onafhankelijk van de snelheid waarmee dat gebeurt. Wel is het zo dat bij wandelen het totale energieverbruik iets minder zal zijn, omdat bij wandelen efficiŽnter met energie wordt om gesprongen.

Groeten,

Stef


Stuur door




Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site