ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site

Energieverbruik en hartslagmeter

Naar de hardloopwinkel van bol.com

Vraag 53 Energieverbruik en hartslagmeter

Hallo!

Ik loop zelf al een aantal jaren en weet inmiddels wel het nodige over schema's, hartslag enz (dankzij de world wide web ;-)). Toch blijf ik me steeds het volgende afvragen:

Er wordt beweerd dat de verbruikte calorieŽn afhankelijk zijn van de afgelegde afstand en het gewicht. Nu lijkt me dit op zich logisch, als je er dus vanuit gaat dat je hartslag altijd dezelfde waarde heeft bij een bepaalde intensiteit. Maar wat als je niet fit bent of de weersomstandigheden niet optimaal zijn. Dan kan je bijvoorbeeld dezelfde afstand met een hogere hartslag lopen, is je energieverbruik dan ook niet hoger?

Just wondering.....

Groetjes,

Jacinta

p.s. complimenten met je site! heel informatief!


Ons antwoord

Hallo Jacinta,

Leuke vraag!

Heb je dit al op runinfo gelezen:

Bij hardlopen is het energieverbruik per uur gelijk aan:

Energieverbruik = 1,012 kcal * de loopsnelheid * lichaamsgewicht.
Het energieverbruik om een bepaalde afstand hardlopend af te leggen is onafhankelijk van de snelheid waarmee dat gebeurt.
Hoe groter de inspanning hoe groter het energieverbruik zal zijn. Maar let op: wie met een snelheid van bijvoorbeeld 15 km/u loopt gebruikt in dat uur 15,0 kcal per kilo lichaamsgewicht. Iemand van 60 kg heeft dus voor het afleggen van 15 km: 900 kcal (1 uur x 15,0 kcal x 60 kg) nodig. Als iemand 10 km/u loopt verbruikt hij/zij per uur 10 kcal per kilo lichaamsgewicht. Ook deze loper weegt ook 60 kg. Voor het afleggen van 15 km wordt dan 1,5 uur x 10 kcal x 60 kg: ook 900 kcal. verbruikt. Het afleggen van een bepaalde afstand kost dus altijd een zelfde hoeveelheid energie, onafhankelijk van de snelheid waarmee dat gebeurt. Wel is het zo dat bij wandelen het totale energieverbruik iets minder zal zijn, omdat bij wandelen efficiŽnter met energie wordt om gesprongen.

Als je hartslag hoger is verbruik je ook meer energie. Je lichaam heeft meer zuurstof nodig voor de verbranding. Denk maar aan een auto. De zuigers van de motor gaan ook harder werken. Als je niet fit bent zal ook meer zuurstof nodig hebben omdat de verbranding minder efficiŽnt verloopt. Je hartslag is dan hoger. Ik vraag me ook af of je dan meer energie verbrandt?? Just wondering ..

Groeten,

Stef


Stuur door
Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site