ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site

Lichaamsgewicht en loopsnelheid

Naar de hardloopwinkel van bol.com

Vraag 158 Lichaamsgewicht en loopsnelheid

Beste Stef,

Ik heb een vraag over lichaamsgewicht en hardloopsnelheid. Na een jaar training en 5 kilo lichter ben ik op de 10 km 3 minuten sneller geworden. Ik denk dat het lager worden van m'n lichaamsgewicht de meeste invloed heeft. Mij was is ooit verteld dat per kg minder gewicht op de 10 km 30 seconde sneller zou kunnen lopen. Dus dat zou alleen door het gewicht al 2,5 min kunnen schelen. Wel uitgaand van een gewicht wat boven en rond het ideale gewicht ligt. Op Ideale gewicht blijkt het nog meer uit te kunnen maken. Ik ben erg benieuwd naar ben is een wetenschappelijk bewijs /onderbouwing. Misschien dat jij iets weet? Zou leuk zijn! Hoor graag van je!

Met sportieve groeten,

Albert


Ons antwoord

Hallo Albert,

Inderdaad uitgaand van een gewicht wat boven en ronde het ideale gewicht. Aanvulling: een laag Vetpercentage is vaak beter. Ook is spierweefsel is zwaarder als vet. Met ander woorden iemand kan in de loop van de tijd zwaarder zijn geworden door meer spierweefsel en een lager vetpercentage.

Een wetenschappelijk bewijs heb ik niet. Met natuurkunde moet je een heel eind kunnen komen. Zie: Energieverbruik. Bij hardlopen is het zo dat het energieverbruik afhankelijk is van het aantal kilometers dat je loopt en je gewicht. Dus onafhankelijk van de loopsnelheid. Het verbruik is ongeveer gelijk aan: 1 kcal per km per kg. De efficiŽnter loper ietsje minder en andersom.

Met vriendelijke groeten,

Stef


Stuur door
Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site