Het voedingscentrum adviseert om per dag minimaal 250 gram groenten en twee stuks (totaal 200 gram) fruit te eten.
Zit in sojabonen (bevat veel magnesium), zaden, noten, volle granen, zilvervliesrijst, groene groenten, vijgen, banaan, appels, vlees, vis en stroop.
Sonjabonen
Noten
Zilvervliesrijst
Groene groenten
Is noodzakelijk voor de vorming van ATP en is dus een onmisbaar bij de energiestofwisseling. Is essentieel voor tal van enzymen, de werking van de vitaminen B1 en B6. Het is onmisbaar voor de contractie van spiercellen. Heeft een algehele rustgevende werking.
300mg. Sporters: 400 tot 600 mg. De behoefte neemt toe bij lichamelijke en geestelijke inspanning. Ook voeding die veel eiwit en vet bevat verhoogt de behoefte. Het lichaam bevat tussen de 20 en 35 gram.
Kan leidden tot overgevoelige spieren(spierkrampen), vermoeidheid, nervositeit, depressie, slaapstoornissen en trillende handen. Een groot percentage van de sporters heeft tekort aan magnesium.
Calcium en magnesium vullen elkaar aan in hun werking, maar ze dienen dan wel in een bepaalde verhouding in het lichaam aanwezig te zijn. Ideaal is een verhouding tussen 5:1 en 10:1. De calcium/magnesiumratio is vaak in onze dagelijkse voeding te hoog.