Een bloedonderzoek is het meest betrouwbaar. Via de voedingstabellen kan ook prima nagegaan worden of het eetpatroon deugt. Als je iedere dag iets eet uit de "schrijf van vier" krijg je genoeg vitaminen en mineralen binnen.
Groente bevatten niet alleen vitaminen en mineralen maar ook andere stoffen. De aanbevolen hoeveelheid is zon 200 gram per dag.
Nee.
Nee.
Ja, door voldoende vitaminen. Zo stimuleert vitamine C de opname van ijzer en vitamine D de opname van calcium en fosfor.
Ja zeker. Beperk het verlies door: voedsel donker en koel bewaren, snel wassen en daarna pas snijden, zo kort mogelijk koken in een kleine hoeveelheid water met deksel op de pan en het kookwater zoveel mogelijk bij de maaltijd houden (bijvoorbeeld in sausjes).
Nee. Wel gaat er verloren bij het afgieten van het kookwater.
Ten aanzien van vitaminen: vaak minder. Het verlies van mineralen is meestal beperkt.
Omdat de fabrikant snel kan invriezen is het verlies vaak beperkt.
Ja zeker. Bijna net zoveel als vers. Na opening gaat er bovendien weinig verloren als het pak goed afgesloten en in de koelkast wordt bewaard.
Ja. Wel moet je er voor zorgen voldoende ijzer binnen te krijgen door veel volkorenbrood en groente te gebruiken. Appelstroop bevat ook veel ijzer.
Ja. Bovendien staat er op de verpakking een uiterste consumptiedatum.
Door de vitaminepreparaten koel, droog en donker te bewaren.
Niet na een paar dagen. Een vitaminetekort ontstaat geleidelijk. Na de eerste weken treden verschijnselen op als vermoeidheid, afwezigheid, prikkelbaarheid en slapeloosheid. Als het vitaminetekort langer gaat duren ben je vatbaar voor allerlei aandoeningen.
Ja. Vooral via vitaminepreparaten die zeer grote hoeveelheden bevatten.
De in vet oplosbare vitaminen A, D, E en K. Deze kunnen zich namelijk in het lichaam ophopen.
In water oplosbare vitaminen: B-complex en C. Dit is niet mogelijk met overtollige hoeveelheden die met de urine worden uitgescheiden.
Ja, een te veel aan natrium is slecht voor de nieren, geeft kans op een hoge bloeddruk en kan leiden tot botontkalking. Matig daarom je zoutgebruik.
Ja, vooral nieuwe bevatten veel vitamine C. Ook vitamine B1, B6 en pantotheenzuur. Bevat tevens veel kalium en ijzer