ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site

Hartslag

Naar de hardloopwinkel van bol.com

Vraag 88 Hartslag

Beste Stef,

Allereerst mijn complimenten voor uw fantastische site. Ik ben het uiteraard eens me de vele reacties die u al ontving.

Ik heb een vraag en hoop dat u die wilt beantwoorden.

Als ik mijn gegevens invul bij het schema marathon voor gevorderden zie ik het volgende. Ik dien de trainingslopen grotendeels met een hartslag van 75-90% van mijn maximale hartslag te lopen. Daarnaast is mijn marathon hartslag 90 / 93 %. Als ik het goed begrijp moet ik dus enerzijds trainen met een hartslag die (dik) onder de hartslag van de hartslag de marathon ligt. Anderzijds moet ik deze hartslag gedurende een veel langere tijd (in mijn geval hopelijk 4 uur) dan ik maximaal train, in mijn geval maximaal 32 kilometer.

Heb ik het schema goed begrepen? Ik kan me het namelijk niet voorstellen. Als het toch zo is, houd ik me aan de opdracht. Ik denk (en hoop) dat ik het verkeerd begrepen heb.

Hoop spoedig van u te horen, in ieder geval bij voorbaat dank voor de moeite,

Vriendelijke groet,

Franky


Ons antwoord

Hallo Franky,

Bedankt voor je complimenten, altijd leuk.

Opmerking vooraf: de tempo's (1,2 en 3) zijn gebaseerd op de anaŽrobe drempel en niet op je maximale hartslag. Zie: Duurlooptabel.

Het is wel de bedoeling vaak tussen de 75 en 90% van je anaŽrobe drempel te lopen. Zo ontwikkeld zo duurvermogen voor de marathon, wanneer vaker rond de anaŽrobe drempel traint, train je voor de 5 km en voor nog kortere afstanden. Wanneer vaak traint rond de anaŽrobe drempel gaat dat ten koste van het duurvermogen. Zie effecten duurlooptraining op de pagina: Duurlooptraining.

Tempo 1:

Bevorderen een efficiŽnter verloop van de koolhydraat- en vetstofwisseling, hormoon en enzymenwerking. Toename van fijne haarvaatjes in vooral de "langzamere"spiervezels kapillarisering). Vergroting van het hartvolume. Door de training van de vetstofwisseling zal het lichaam eerder en ook bij hogere snelheid kiezen voor vetverbranding dus besparing van koolhydraten tijdens wedstrijden.

Tempo 2:

Bevorderen het aŽrobe vermogen, de hart/longen/bloedcirculatie, de energieomzetting van de koolhydraten naar de spieren, toename van de fijne haarvaatjes in de spieren (kapillarisering) en de enzymenwerking, vooral van de "langzamere" spiervezels.

Met vriendelijke groeten,

Stef


Stuur door
Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site