ALLES OVER HARDLOPEN
× Logo Runinfo Homepage Tools Looptraining Hardloopschema's Hardloopblessures Hartslagmeter Wedstrijden Sportvoeding Ideale gewicht Hardlopen Extra Tips Boeken Site

Hoge hartslag

Naar de hardloopwinkel van bol.com

Vraag 173 Hoge hartslag

Beste Stef,

Ik krijg altijd heel snel een hoge hartslag. In rust ongeveer 55 bij beetje hardlopen 158 na een tijdje 170 en bij spinning ook zo maar 180 of nog hoger. Om me heen hoor ik dan dat dat te hoog is en in combinatie met mijn knalrood aangelopen hoofd krijg ik commentaar dat ik niet gezond bezig ben. Nu trek ik mij doorgaans niet zo gauw wat aan van wat men misschien denkt of zegt, maar dit zet mij toch aan het denken, het gaat toch om je gezondheid. Wat doe ik niet goed. Verkeerde combi van sporten misschien?

Alvast bedankt voor het lezen.

Groetjes en nogmaals bedankt!

Barbara


Ons antwoord

Beste Barbara,

Een hoge hartslag tijdens het sporten betekend niet een slechte conditie. Iemand met een wat kleiner hart moet het hart gewoon wat meer slagen maken voor voldoende zuurstof aanvoer en afvoer van afvalstoffen. Door training ontwikkel je haarvaatjes, enzymen, spieren en hartspier wordt stekker. Hierdoor verloopt het energieverbruik effectienter waardoor er minder zuurstof nodig is waardoor de hartslag daalt. Het betekend dat je conditie achteruit gaat wanneer je hartslag hoger wordt bij de zelfde inspanning. Een rusthartslag van 55 is prima. Met andere woorden: niet de hoogte van je hartslag bepaalt je conditie maar hoe effecient je energie verbrand. Wanneer je hartslag daalt in de loop van de maanden bij dezelfde inspanning betekend dat je lichaam effecienter verbrand.

Heb ik ook: knalrood aangelopen hoofd krijg. Waarschijnlijk komt dat door een dunne huid.

Tijdens hardlopen haal ik vrij gemakkelijk 150/160. Spinning haal ik met veel moeite 150.

Wanneer je je overdag goed voelt is er waarschijnlijk niets mis. Je kunt voor de zekerheid even langs je huisarts lopen.

Met vriendelijke groeten,

Stef


Stuur door
Overzichten
Looptraining

Hardloopschema's

Hardloopblessures

Hartslagmeter

Wedstrijden

Sportvoeding

Voeding

Ideale gewicht

Tools

Hardlopen

Extra

Tips

Boeken

Site